Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.01.01.

Harkány Város Polgármestereként a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Kormányrendeletben foglaltak okán a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület hatáskörét gyakorolva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 1. § (1) bekezdésében, 5. §-ában valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének h.) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) önkormányzati rendeletet – továbbiakban Ör.- az alábbiak szerint módosítom:

1. § Hatályát veszíti Ör. 3/A. §-a.

2. § (1) Az Ör. 5. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) A rendezési terv szerinti Üh. övezetbe sorolt és a rendezési terv szerinti Mk-7 és Mk-8 övezetbe sorolt ingatlan, amelyben annak magánszemély tulajdonosa vagy a magánszemély tulajdonosnak a Ptk. szerinti hozzátartozója életvitelszerűen benne lakik.”

3. § Hatályát veszítik az Ör. 5. § (2)-(4) bekezdései.

4. § Az Ör. 5. §-a a következő új (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az (1) bekezdés d) pontja szerinti mentességre való jogosultságot legkésőbb az adott adóév június 15. napjáig kell igazolni a Harkányi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály Adócsoportjánál, melyhez mellékelni kell az tulajdonos vagy a bentlakó közeli hozzátartozója nevére kiállított három db közüzemi számlát vagy csekket. E határidő jogvesztő. A már megállapított -határozott és határozatlan idejű- mentességeket a jelen bekezdésben foglaltak nem érintik, azok a 2021-es adóévre is érvényesek.”

5. §

6. § Hatályát veszíti az Ör. 9/A. §-a.

7. §

8. § Hatályát veszíti az Ör. 10/A. §-a.

9. §

10. § Az Ör. 22. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény szerinti magán- és egyéb szálláshelyek szolgáltatói az Ör. 3. számú melléklete szerinti adattartalomnak megfelelő, a Harkányi Polgármesteri Hivatal által hitelesített papír alapú nyilvántartást (vendégkönyvet) kötelesek vezetni.
(2)Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás tartalmazza: a sorszámot, vendég nevét, születési nevét és idejét, lakcímét, állampolgárságát, útlevél, személyigazolványának, vagy forgalmi engedély számát, érkezés napját és időpontját, távozás napját és időpontját, eltöltött vendégéjszakák számát, az adóköteles vendégéjszakák számát, a vendég vagy képviselőjének aláírását. Azon külföldi vendégek esetében, akik nem az Európai Unió tagállamainak, illetőleg Svájcnak, Norvégiának, Izlandnak vagy Lichtensteinnek az állampolgárai, rögzíteni kell a további adatokat is: a vendég neme, anyja születési neve, a vízum vagy tartózkodási engedély száma, a beutazás időpontja és helye.
(3)A szálláshely üzemeltetője köteles a nyilvántartást a szálláshelyen folyamatosan vezetni, és az önkormányzati adóhatóság nevében eljáró idegenforgalmi ellenőrök számára az ellenőrzési feladataik ellátásához rendelkezésre bocsátani.
(4)Az önkormányzati adóhatóság nevében eljáró idegenforgalmi ellenőrök a nyilvántartás megtekintésén túl jogosultak a szálláshelyen megjelenni, és a szálláshely üzemeltetése során keletkezett bizonylatokba, számlákba betekinteni.
(5)A szállás-hely szolgáltató az (1) bekezdésben foglalt nyilvántartást – illetve az abból kinyert adatokat – öt évig köteles megőrizni, és esetleges ellenőrzés során rendelkezésre bocsátani. A határidő lejárta után a nyilvántartás ennél korábban keletkezett adatait meg kell semmisíteni.
(6)A szálláshely-szolgáltató a szálláshelyre bejelentkező magánszemélyt haladéktalanul – a szálláshely elfoglalását megelőzően – köteles a (2) bekezdésében foglalt adatok teljes körű felvételével a papír alapú nyilvántartásba venni.
(7)Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie az adó alapjának, az adó összegének, az esetleges mentességnek a megállapítására.
(8)Az adóbeszedésre kötelezett az adó összegét közli a magánszeméllyel és az adót beszedi. Az adómentes tartózkodás jogcíméről az adóalany nyilatkozatát be kell szereznie, ennek hiányában az adót meg kell fizetnie. A nyilatkozat formáját e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

11. § (1) Az Ör. 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)”

(2)

(3) Az Ör. 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az önkormányzati rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a Hatv., valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet -a (2) bekezdésben foglalt kivétellel- 2021. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet 5. §-a 2022. január 1. napján lép hatályba.

(3) Az Ör. 5. § (1) bekezdés a) és d) pontja, valamint 5. § (5) bekezdése 2021. december 31. napján hatályát veszíti.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 13/2019. (XI.25.) Ör.

(5) A rendelet kihirdetéséről és az alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalásáról a jegyző gondoskodik.