Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01- 2022. 11. 01

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.01.

Harkány Város Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A § (1) a) pontjában, valamint a 48. § (5) bekezdésben meghatározott jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16/A §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a fizető parkolóhelyek működtetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. §1

2. § A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A fizető parkoló zónát ,,Várakozási övezet (zóna)'' jelzőtábla (KRESZ 112/d ábra) és a fizetésre utaló kiegészítő tábla jelöli, melyen fel kell tüntetni a fizetési kötelezettség időbeli hatályát, és amennyiben a várakozási idő korlátozott, a maximális várakozás időtartamát. A fizetési kötelezettség a parkolási zónában lévő utakon elhelyezett ,,Várakozási övezet (zóna) vége'' jelzőtábláig (KRESZ 112/e ábra) áll fenn.”

3. § (1) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A parkolási díjakat a 2. melléklet tartalmazza.”

(2) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A fizető parkolót igénybe vevők parkolási díjat kötelesek fizetni az alábbi időpontokban egységesen mindkét zónára vonatkozóan:

a) Hétfőtől péntekig 8.00-18.00 óráig

b) Szombaton 8.00-18.00 óráig

c) Vasárnap 8.00-18.00 óráig”

4. § (1) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 7. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A rendelet 2. § 2. pontja szerinti jogosult magánszemély gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott vagy lízingelt) tekintetében éves harkányi parkolóbérlet vásárlására jogosult a 2. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében. (A bevezetés évében, azaz a 2015. évben féléves Harkány parkoló bérlet vásárlására is van lehetőség.) Azok a magánszemélyek, akik Siklós Város Önkormányzata által kibocsátott érvényes siklósi, rendszámos bérlettel rendelkeznek, annak felmutatása esetén jogosultak ugyanazon gépjárműre az e rendelet 2. § 2. pontja szerinti személyekkel egyező díjért harkányi parkolóbérlet vásárlására.

(4a) A rendelet 2. § 2a. pontja szerinti jogosult alkalmazott gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott vagy lízingelt) tekintetében éves harkányi parkolóbérlet vásárlására jogosult a 2. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében.

(4b) A rendelet 2. § 2b. pontja szerinti jogosult harkányi magánszemély gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott vagy lízingelt) tekintetében a 2. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében jogosult éves harkányi parkolóbérlet átvételére és használatára.

(5) A rendelet 2. § 3. pontja szerinti jogosult intézmények gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott vagy lízingelt) tekintetében éves harkányi parkolóbérlet vásárlására jogosultak a 2. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében. (A bevezetés évében, azaz a 2015. évben féléves Harkány parkolóbérlet vásárlására is van lehetőség.) Azok a magánszemélyeknek nem minősülő egyéb jogi személyiséggel rendelkező, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező személyek és szervezetek, ill. magánszemélyeknek nem minősülő társas vagy egyéni vállalkozók, akik siklósi vállalkozók részére kiadható kedvezményes árú, érvényes bérlettel rendelkeznek, annak felmutatása esetén jogosultak e rendelet 2. § 3. pontja szerinti személyekkel egyező feltételekkel harkányi parkolóbérlet vásárlására.

(6) A 4. § (1) bekezdésében és az 1. mellékletben megjelölt parkolási zónákban 6 hónap (féléves) vagy 12 hónap (éves) időtartamú parkolásra jogosító parkolóbérletet vásárolható rendszámhoz kötött vagy rendszám nélküli parkolóbérlet formájában a 2. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében. A rendszám nélküli parkolóbérlet a jogosultság utólagos igazolására nem használható fel.”

(2) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 7. § (8) és (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) A parkolóbérletek cseréjéért illetve pótlásáért a 2. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni. A 7. § (4)-(4a)-(4b)-(5) bekezdésében foglalt valamint a 8. § (2) bekezdés i) pontjában foglalt éves parkolóbérletek a tárgyévben és a tárgyévet követő év január 31. napjáig érvényesek. A 7. § (6) bekezdésében foglalt parkolóbérletek az előzőektől eltérően a megvásárlás napjától számított 6 illetve 12 hónapig érvényesek.

(9) Amennyiben az adott évben az (4) – (6) bekezdés szerinti bérlettel már rendelkező kérelmező a parkolóbérlet érvényességének időtartama alatt járművet cserél, úgy a parkolóbérlet cseréjének díját meg kell fizetnie.”

(3) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 7. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Az (4)–(6) bekezdésben meghatározott jogosult magánszemélyek, illetve jogosult intézmények adataikban, valamint a gépjármű tulajdonjogában, üzemeltetési jogában, feltüntetett adatokban bekövetkezett változást, továbbá a parkolóbérlet elvesztését nyolc napon belül kötelesek bejelenteni az üzemeltetőnek. A parkolóbérlet a bejelentéssel érvényét veszti, és a nyilvántartásból törlésre kerül.”

5. § (1) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 4. § (1) bekezdésben és az 1. mellékletben megjelölt területeken működő üzletek, illetve intézmények ellátását biztosító járművek munkanapokon 8-9 óra között a szállítási feladat ellátásának időtartamára díjmentesen vehetik igénybe a fizető parkolóhelyeket folyamatos rakodás céljára.”

(2) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díjzóna területén díjfizetés nélkül várakozhat:)

„i) A Harkányban működő, a jegyző által vezetett szálláshely-nyilvántartásban szereplő szálláshelyek vendégei vendégbérlettel díjfizetés nélkül jogosultak gépjárművükkel várakozni a szálláshelyük címe szerinti parkoló zónában. Vendégbérletet a szálláshely-szolgáltató jogosult vásárolni maximum a szálláshely szobáinak számával egyező számú parkolóhely erejéig és gondoskodni köteles annak a parkolóbérletekre vonatkozó előírásokhoz hasonló elhelyezéséről valamint felelős azért, hogy a vendégbérletet jogosulatlan személyek ne vegyék igénybe. A vendégbérleten fel kell tüntetni a szálláshely nevét és címét.”

6. § A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A mozgáskorlátozottak részére kijelölt parkolóhelyek használatának jogosultságát az üzemeltető, valamint Harkányi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelete, a KRESZ szabályoknak megfelelő igénybevételt pedig a Rendőrség, valamint a közterület-felügyelet jogosult ellenőrizni.”

7. § A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A parkolózónában az üzemeltető a díjak, pótdíjak meg nem fizetése esetén a 2. melléklet szerinti összegű ügyviteli és postaköltség átalánydíj, azaz felszólítási díj felszámítására jogosult, és a díjak (pótdíjak) további jogi úton történő érvényesítése során igényelheti további felmerülő költségeinek megtérítését.”

8. § (1) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Engedély nélkül is behajthat

a) a megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjármű (mentő, sürgősségi betegellátást végző orvos, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem),

b) műszaki elhárítást igénylő esemény esetén az elhárításban részt vevő közszolgáltatók és hatóságok,

c) az útkarbantartó és parkgondozó jármű,

d) a polgármester és a jegyző vagy az általuk meghatalmazott személy,

e) a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke vagy az általa meghatalmazott személy.”

(2) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A (4) bekezdés szerinti behajtási engedélyt egy évre, sorszámozott formanyomtatványon adja ki Harkány Város Jegyzője. A behajtási engedélyt a járműben, a szélvédő mögött, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson. Az engedélyes az engedély kiadásával egyidejűleg egy darab, az övezet behajtási pontján elhelyezett lesüllyeszthető oszlop működtetésére alkalmas távirányítót is kap. A távirányító elvesztése vagy megrongálódása esetén 10.000,-Ft összeg befizetése ellenében pótolható.”

(3) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 12. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A Harkányban területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok Harkány Város Jegyzőjénél a Zsigmondy sétányra behajtási engedélyt igényelhetnek.”

9. § (1) A Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2)2

10. § Hatályát veszti a Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelet „Fizetőparkoló zónák és parkolóhelyek használatának szabályai” alcím címe.

11. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. november 1-jén lép hatályba.

(2) Az 1. §, a 9. § (2) bekezdése és a 2. melléklet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet3

1

Az 1. § a(z) 11. § (2) bekezdés alapján 2023. január 1-jén lép hatályba.

2

A 9. § (2) bekezdése a(z) 11. § (2) bekezdés alapján 2023. január 1-jén lép hatályba.

3

A 2. melléklet a(z) 11. § (2) bekezdés alapján 2023. január 1-jén lép hatályba.