Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 31/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 31/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete az önkormányzat önálló gazdálkodásának biztosítása, az illetékességi területén élő lakosság igényeinek minél magasabb színvonalon történő kielégítése, a településfejlesztési lehetőségek megteremtése és az idegenforgalommal kapcsolatos infrastruktúra fenntartása és fejlesztése érdekében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 1. § (1) bekezdésében, 5. §-ában valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mentes az adó alól:)

„a) Harkány Város közigazgatási területén magánszemély tulajdonában lévő, ingatlan-nyilvántartás szerint lakás illetve lakóház ingatlan, amelyet annak magánszemély tulajdonosa vagy Ptk. szerinti közeli hozzátartozója lakóhelyként életvitelszerűen használ, továbbá az ehhez tartozó nem lakás céljára szolgáló építmény (műhely, garázs és egyéb melléképület),”

(2) A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mentes az adó alól:)

„d) A rendezési terv szerinti Üh. övezetbe sorolt és a rendezési terv szerinti Mk-7 és Mk-8 övezetbe sorolt ingatlan, amelyben annak magánszemély tulajdonosa vagy a magánszemély tulajdonosnak a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója lakóhelyként életvitelszerűen használ.”

(3) A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az (1) bekezdés a) és d) pontja szerinti mentességre való jogosultságot legkésőbb az adott adóév január 16. napjáig kell igazolni a Harkányi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály Adócsoportjánál, melyhez mellékelni kell az tulajdonos vagy a bentlakó közeli hozzátartozója nevére kiállított három db közüzemi számlát vagy csekket. E határidő jogvesztő. A már megállapított -határozott és határozatlan idejű- mentességeket a jelen bekezdésben foglaltak nem érintik, azok továbbra is érvényesek. Az 5. § szerinti bármely mentesség feltétele, hogy az igénylő helyi adótartozással Harkány Város Önkormányzata felé nem rendelkezik.”

2. § A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 550.-Ft.

3. § A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet „Nyilvántartási kötelezettség” alcíme a következő 22/A. §-sal egészül ki:

„22/A. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett az adó összegét közli a magánszeméllyel és az adót beszedi. Az adómentes tartózkodás jogcíméről az adóalany nyilatkozatát be kell szereznie, ennek hiányában az adót meg kell fizetnie. A nyilatkozat formáját e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzati adóhatóság nevében eljáró idegenforgalmi ellenőrök jogosultak a szálláshelyen megjelenni, és a szálláshely üzemeltetése során keletkezett bizonylatokba, számlákba betekinteni.”

4. § (1) A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 26. § (2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2a) Jelen rendelet 10. §. (2) bekezdés a) pontjában használt egyéb szolgáltató tevékenység kategóriába az üzleti és nem üzleti célú szálláshely-szolgáltató tevékenység minden típusa beletartozik.”

„(2b) Jelen rendelet 5.§ (1) bekezdése alkalmazásában az életvitelszerű használat: a természetes személy adózó vagy Ptk. szerinti közeli hozzátartozója az adótárgy építményt használja otthonául, ebből az ingatlanból szervezi az életét, rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, ide tér haza, ezen lakóingatlan vonatkozásában éven át közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, ezen lakóingatlan ingatlan-nyilvántartási címe szerepel elsődleges elérési címeként a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál, és nem rendelkezik más olyan lakóingatlannal, melyet életvitelszerűen használ és ennek tényét az adóhatóság felé hitelt érdemlően igazolja.”

5. § Hatályát veszti A helyi adókról szóló 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet „Nyilvántartási kötelezettség” alcíme.

6. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.