Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 06

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.09.06.

Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40.§ (1) és (2) bekezdésében, 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Harkány Város közigazgatási területén lévő valamennyi köztemetőre és temetőre, valamint az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1) Működő, Harkány Városa Önkormányzatának tulajdonában álló köztemetők:

a) Harkány külterület 0277/2 hrsz-ú, 1 ha 1183 m2 területű, kivett temető, ravatalozó megjelölésű ingatlan,

b) Harkány külterület 0279 hrsz-ú, 7219 m2 területű, kivett temető megjelölésű ingatlan.

(2) Egyéb, a közszolgáltatásba bevont, nem az önkormányzat tulajdonában álló -egyházi- köztemetők:

a) Harkány külterület 0277/1 hrsz-ú, 6074 m2 területű, kivett temető megjelölésű ingatlan,

b) Harkány külterület 0406 hrsz-ú, 1 ha 5705 m2 területű, kivett temető megjelölésű ingatlan,

c) Harkány külterület 0285 hrsz-ú, 1850 m2 területű, kivett temető megjelölésű ingatlan,

d) Harkány külterület 0409 hrsz-ú, 5884 m2 területű, kivett temető megjelölésű ingatlan,

e) Harkány külterület 0284 hrsz-ú, 3998 m2 területű, kivett temető megjelölésű ingatlan.

(3) A bolgár és szovjet hősi temetőket az önkormányzat kegyeleti parkként tartja fent.

3. § (1) Harkány Város közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A jelenleg működő, a 2.§ (1) és 2.§ (2) bekezdésben nevesített köztemetők és nem önkormányzati tulajdonú köztemetők létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

2. Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, urnasírhely- és sírbolt táblákra lehet felosztani.

(2) A sírhely-táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási valamint a megváltási idő elteltével - szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni és újabb temetések céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

5. § (1) Az egyes temetkezési helyekért - a díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetnie. A díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás (használati idő) időtartama:

a) sírbolt esetében 60 év,

b) urnasírbolt esetében 25 év,

c) sírhely esetében 25 év,

d) urnafülke esetében 10 év.

(3) Az üzemeltető a c) és d) pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(4) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában - újraválthatóak.

(5) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(6) Sírhely-tábla, vagy az egész temető lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt. A temető megszüntetését és kiürítését megelőzően azt a temetőben a 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 19.§ (1) bekezdésben meghatározottak szerint, valamint három alkalommal egy országos napilapban és a helyi sajtóban, továbbá az önkormányzat honlapján közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.

(7) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest-maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(8) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a használati idő leteltével vagy a rendelkezési jog használati idő letelte előtti megszüntetésével ezt a jogot a temetkezési helyet újra megváltó szerzi meg.

(9) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlékek a használati idő le nem jártáig - kegyeleti szempontokból - nem idegeníthetőek el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(10) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

(11) A temettető kívánságára történő halott- illetőleg urna áthelyezés vagy urna kiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék kártalanítás nélkül a temető üzemeltetőjének kezelésébe kerülnek.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles, mélyített sírhely 2,20 mély

b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 m mély, 0,60 m széles

c) Sírboltok felszíni méretei:

ca) 3 személyes sírbolt hossza: 3,50 m , szélessége 2,50 m

cb) 6 személyes sírbolt hossza: 3,50 m , szélessége 3,00 m

cc) 9 személyes sírbolt hossza: 3,50 m , szélessége 3,80 m

d) Sírboltok belső méretei:

da) 3 személyes sírbolt hossza: 2,30 m , szélessége 0,90 m , mélysége 2,60 m

db) 6 személyes sírbolt hossza: 2,30 m , szélessége 1,75 m , mélysége 2,60 m

dc) 9 személyes sírbolt hossza: 2,30 m , szélessége 2,50 m , mélysége 2,60 m

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(5) Felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(6) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(7) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(8) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

7. § (1) Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az a személy tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról az azzal rendelkezni jogosult illetve annak örököse köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Arra, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt felett rendelkezni jogosultnak a sírboltkönyvbe vagy végrendeletében tett rendelkezései az irányadók.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három félőhelyes sírboltba további 10 urna, hat személyes sírboltba további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el.

(6) Amennyiben a sírbolt felett rendelkezni jogosult a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletében nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt felett rendelkezni jogosult kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

3. Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) A temetkezési szolgáltatások közül a temetőn belül az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, sírásással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátása csak az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétel történhet.

(2) A köztemetők területén az üzemetetőn kívül vállalkozói munkát csak az végezhet, aki rendelkezik az ahhoz szükséges hatósági engedélyekkel és munkavégzésre vonatkozó egyéb jogosultsággal. Ezek meglétét az üzemeltető köteles ellenőrizni. Amennyiben a fenti engedélyeket üzemeltető kérésre ellenére a vállalkozó nem mutatja be vagy jogosultságát nem igazolja, a köztemetők területén vállalkozói tevékenységet nem végezhet.

(3) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni.

(4) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles egyenlő módon biztosítani a temetkezési szolgáltatások ellátáshoz szükséges feltételeket.

(5) A temetőkben vállalkozásszerűen munkát végzők -a temetkezési szolgáltatók kivételével- az 1. mellékletben meghatározott mértékű temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(6) A temetők és létesítményei használatának e rendeletben nem szabályozott további szabályait a temetőszabályzat tartalmazza.

9. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

10. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint - a 15. §-ban felsoroltakon kívüli - egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá e munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén az üzemeltető

a) a sírhely birtokosát - határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

4. Nyilvántartások vezetése

11. § (1) A temető üzemeltetője az új sírmezők megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a sírboltkönyvvel és nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával.

(2) Az 1999. évi XLIII. törvény 18.§-a szerinti sírbolt könyv és nyilvántartókönyv vezetése az üzemeltető kötelezettsége.

(3) Az üzemeltető gondoskodni köteles a a nyilvántartó könyvbe és sírbolt könyvbe bejegyzett személyes adatok védelméről.

(4) A temetői nyilvántartásokat és egyéb dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie.

(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - az 1999. évi XLIII. törvény 18.§ (7) bekezdésében foglaltak szerint, valamint a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultnak, továbbá bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

5. A temetők rendje

12. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat bepiszkítani tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező szemét a sírhelyek között nem tárolható.

(4) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(5) A temetők területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.

(6) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

13. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni csak a kijelölt területen lehet.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt korlátozás mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.

14. § (1) A temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles a temetési hely, sírjel, síremlék gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(2) A temetési hellyel rendelkezni jogosult által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a temetői hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

15. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temetőben munka úgy végezhető, hogy a temetkezési szertartást és temetőlátogatók kegyeletgyakorlását ne sértse.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(4) Sírbolt, síremlék állításához, valamint - a 14. §-ban felsoroltakon kívüli - egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá e munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(5) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 14. §. (1) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) temetési hellyel rendelkezni jogosultat- határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

16. § A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásig.

17. § Hatályát veszti a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2002. (IX. 16.) önkormányzati rendelet.

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendelethez

Temetői díjak (Áfa nélkül)

1. a temetési hely megváltásának illetve újraváltásának díja:

1.1. Sírbolt (60 évre) 3 személyes: 40 000 Ft

1.2. Sírbolt (60 évre) 6 személyes: 60 000 Ft

1.3. Sírbolt (60 évre) 9 személyes: 80 000 Ft

1.4. Sírhely (25 évre) 30 000 Ft

1.5. Gyermeksírhely 10 éves korig: 10 000 Ft

1.6. Urnafülke 10 évre első alkalommal: 24 000 Ft

1.7. Újraváltási díj: megegyezik a megváltási díjjal

2. Temetőfenntartási hozzájárulás díja: 6000 Ft

3. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj:

3.1. Temetői létesítmények igénybevételi díja: 12 000 Ft

3.2. Halotthűtés: 4000 Ft/elhunyt/nap

3.3. Sírásás: 28 000 Ft

3.4. Ravatalozás: 12 000 Ft

3.5. Újratemetés: 41 300 Ft

3.6. Exhumálás: 41 300 Ft

3.7. Egyszeri hulladékszállítási díj: 3000 Ft

4. A temetőbe való behajtás díja - kizárólag temetkezési szolgáltatók által fizetendő: 5000 Ft/alkalom