Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (X. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Harkányi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2021. évi illetménykiegészítésének megállapításáról

Hatályos: 2021. 11. 01

a Harkányi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2021. évi illetménykiegészítésének megállapításáról

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

A rendelet általános indoklása

A jelenlegi bérstruktúra változatlansága mellett a Harkányi Polgármesteri Hivatal megfelelő szakmai színvonalon történő működtetése már rövid távon sem biztosított. Az elmúlt években sok alkalommal esett szó jegyzői beszámolókban a szektort sújtó nagymértékű fluktuációról. A kezdeti időszakokban ez a jelenség csak a pénzügyi területet érintette, mostanra azonban már a hivatali feladatellátás minden területén érződik, legyen szó akár klasszikus igazgatási feladatokról, adóügyintézésről, vagy akár pályázati munkatársakról. A 2021-es évben a Harkányi Polgármesteri Hivatal állományát érintő fluktuáció mintegy 25%-os volt. Ennél nagyobb mértékű fluktuáció esetén már veszélyes mértékű szakmai veszteségekkel kell számolni.

1. § A rendelet hatályát adja meg, amely a Harkányi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre és közszolgálati ügykezelőkre terjed ki.

2. § Mind a felsőfokú, mind a középiskolai végzettségű köztisztviselők esetében az illetménykiegészítés mértékét adja meg, egységesen a köztisztviselő alapilletményének 20%-ában.

3. § Mivel az illetménykiegészítést mindig tárgyévre vonatkozóan lehet megállapítani, ehhez igazodnak a rendelet hatályát szabályozó rendelkezések.