Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Díszpolgári cím, valamint a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 8/2012. (V. 14.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 29
a Díszpolgári cím, valamint a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 8/2012. (V. 14.) számú rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
A rendelet általános indoklása
A 2020-21-es, járványügyi veszélyhelyzettel terhelt évek, a megbetegedések aktuális számához igazodó, egyes időszakokban bevezetett központi korlátozások, szigorítások, majd többlépcsős lazítások meglehetősen kiszámíthatatlanná tették az emberek életét. Emiatt a 2020-as és 2021-es évek is úgy teltek el, hogy a veszélyhelyzet miatt a városi kitüntetések rendeleti időpontok szerinti átadását nem lehetett megtartani. Egyfelől a képviselő-testület nem is ülésezhetett azokban az időszakokban, másfelől pedig rendezvények tartására, így az elismerések méltó átadására sem nyílt lehetőség.
A fentiek miatt, és azért is, mert nem kizárt, hogy a jövőben is előfordulhatnak még hasonló időszakok és helyezetek, a kitüntetések fajtáinak, feltételeinek változatlansága mellett javasolt a fenti rendelet eljárási szabályainak módosítása.
Részletes indoklás:
1. §
Rögzíti a címek, kitüntetések átadásának új időpontját, és ehhez igazítva július 15-re módosítja a javaslattételi határidőt is.
2. és 3. §
Mind „Az Év Tanulója Díj” mind „Az Év Sportolója Díj” esetében május 30-ról július 15-re módosítja a javaslattételi határidőt.
4. §
Rögzíti a címek, kitüntetések átadásának főszabály szerinti, új időpontját, a korábbi kivételek megtartásával, és beépít egy veszélyhelyzetre vonatkozó, rugalmas eljárást biztosító rendelkezést is.
5. §
Korrigálja a képviselő-testület hivatalának új elnevezését.
6. §
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.