Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.09.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV. 09.) számú önkormányzati rendelete (továbbiakban Ör.) a parkolási díjak tekintetében 2020. év óta nem változott, mivel a koronavírus-veszélyhelyzetben központi szabályozás tiltotta az önkormányzat által bevezetett díjak emelését, bővítését. 2020. novemberében ugyan elfogadta a képviselő-testület a parkolórendelet módosítását, azonban a rendelet nem léphetett hatályba a fenti kormányzati döntés miatt. A jelen gazdasági helyzetben szükségesnek mutatkozik a parkolási díjak emelése. A 2020-ban már elfogadott, de hatályba nem lépett módosító rendelkezések figyelembe vételével készült el a jelen rendelet tervezet, amely a következő módosításokat jelenti 2023. évtől:
Aaz Ör. 2. § 2. pontja szerinti jogosult magánszemély fogalmi maghatározásból törlésre kerül a következő: „akinek állandó lakóhelye Drávaszerdahely, Márfa, vagy Szava községek közigazgatási területén van és saját tulajdonú, vagy általa lízingelt, vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó gépjárművel rendelkezik, melynek forgalmi engedélyébe az állandó lakhelye került bejegyzésre”. Ezzel a jogosult magánszemély a továbbiakban kizárólag az, „akit, méltányossági kérelmének helyt adva, Harkány Város Önkormányzatának Pénzügyi, Városfejlesztési, Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága döntésével a jogosult magánszemélyek körébe sorol.”
A helyi adó tartozásmentes harkányi állandó lakosnak biztosított ingyenes éves harkányi parkoló bérlet megszűnik, helyébe 5000 Ft ellenében megváltható parkolóbérlet lép. (Ör. 7. § (4b) bekezdésében és 2. számú mellékletben kerül átvezetésre.) Egyben a helyi adótartozás-mentesség feltétel törlésre kerül.
A parkolóbérleteket érintő további árváltozások:
Rendszámos 6 havi: 14 eFt, éves: 20 eFt,
Rendszám nélkül 6 havi: 18 eFt, éves: 25 eFt,
Vendégbérlet (szálláshely-szolgáltatók által megváltható a vendégeik számára): 7 eFt.
Parkolójegyek árváltozásai:
egynapos „A” járműosztály: 1200 Ft/nap,
egynapos „B” járműosztály: 2400 Ft/nap.
Egyéb díjak nem változnak.
A napi parkolójegyek díjemelése 2022.11.01-től lépne hatályba, míg a bérletek díjai 2023.01.01-től emelkednének.
A Zsigmondy sétány az Ör. 12. §-a értelmében korlátozott forgalmú várakozási övezetnek minősül, ahova -az Ör-ben foglalt kivételektől eltekintve- csak a jegyző által kiadott behajtási engedély alapján lehet behajtani. A hatályos Ör. szerint a behajtási engedély éves díja 5.000,-Ft.
A Baranya Megyei Kormányhivatal -hivatkozással a Kúria Önkormányzati Tanácsának több határozatára- arra hívta fel az önkormányzatok figyelmét, hogy az önkormányzat nem rendelkezik felhatalmazással behajtási engedély ellenében fizetési kötelezettség jellegű díj megállapítására. Díjfizetési kötelezettség megállapítása tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) két területen ad felhatalmazást: díjfizetés (használati díj formájában) országos közutak közlekedési célú használata esetében írható elő, ez esteben a felhatalmazás címzettje a kormány, a közlekedésért felelős miniszter, illetve a közút koncesszió keretében történő üzemeltetése esetén a koncessziós társaság, míg a közutak nem közlekedési célú használatakor a közlekedésért felelős miniszter.
Használati díj fizetésére vonatkozó kötelezettség, illetve a használaton alapuló díj megállapítására a Kkt. tehát nem ad felhatalmazást az önkormányzatoknak, helyi közutak tekintetében sem. Az önkormányzat kezelésében álló közútra behajtási korlátozás bevezetése – törvényi keretek között- jogszerű közútkezelői intézkedés, de az engedélyezés díjfizetési kötelezettséghez kötése a Kkt. felhatalmazó rendelkezése hiányában nem lehetséges, ugyanígy fizetési kötelezettség alóli mentesséf sem adható és a behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése esetére a helyi önkormányzat nem jogosult rendeletben szankciót (pótdíj, bírság) meghatározni. A korlátozott forgalmú közútra, övezetbe történő behajtásra vonatkozó tilalmat a KRESZ-ben meghatározott jelzőtáblával kell megjelölni és ezen tilalmak megsértése a KRESZ-ben meghatározott közúti közlekedés szabályainak megszegését valósítja meg, amely szabálysértésnek minősül és amely esetén a rendőrség jár el ill. a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.
Mindezek értelmében a parkolórendelet 12. § (5) bekezdésében a behajtási engedély díjára vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése indokolt.