Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a parkolóhely megváltásáról

Hatályos: 2022. 09. 17

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.17.
a parkolóhely megváltásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 42. §-a előírja, hogy új építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához, meglévő építmények bővítése, átalakítása, rendeltetésük módosítása esetén meghatározott mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőséget – parkolóhelyet- kell biztosítani, lehetőleg telken belül.
Abban az esetben, ha telken belül a szükséges, előírt parkolóhely létesítésére nincs mód - megfelelő nagyságú terület hiánya, műemléki védettség vagy egyéb építészeti, városfejlesztési szempontból, közlekedési, forgalomtechnikai ok miatt- az építtető kötelezettségének részben vagy egészben az építés helye szerinti telken kívül is eleget tehet 500 méteren belül létesülő közterületi parkolóhelyen, amennyiben ezt önkormányzati rendelet lehetővé teszi. A helyi rendeletben az előírt parkolóhely(ek) pénzbeli megváltására is lehetőséget lehet biztosítani önkormányzati hozzájárulás esetén – így abban az esetben is lehetőség van az előírt számú parkolóhely biztosítására az építtető oldaláról, ha a telken belül vagy más telkén sem áll rendelkezésre a megfelelő számú parkolóhely és közterületen parkoló építésre vagy parkolásra alkalmas terület nem kijelölhető.
Harkány Város Önkormányzata eddig nem rendelkezett ilyen rendelettel, ennek hiányában közterületen parkoló létesítésére vagy annak pénzbeli megváltására nincs lehetőség abban az esetben sem, ha a parkolók elhelyezése egyébként csak a közterületen lenne megoldható. Az előírt parkolóhelyek biztosításának hiánya pedig építéshatósági eljárás meghiúsulását is eredményezheti. A mellékelt rendelet tervezet ezen probléma feloldására került előterjesztésére.
A rendelettervezet -tekintettel a helyi adottságokra, az egységes településkép biztosítására, valamint a közterületek kialakult arculatára és a parkolóhelyek létesítésére rendelkezésre álló közterületek szűkösségére – a hiányként mutatkozó parkolóhelyek megváltásának lehetőségét
biztosítja díj ellenében.
A rendelet tervezetében a megváltásért fizetendő díj tekintetében – figyelembe véve több település rendeletének díjait- 500 000 Ft/parkolóhely összeget kalkuláltunk. A parkolóhelyek megváltásra az önkormányzat megállapodást köt az építtető kérelmezővel. A parkolóhelyek megváltása nem eredményezi a parkolóhelyek kizárólagos használatát, azok továbbra is közcélú használatban maradnak. Az építmény tulajdonosváltozása vagy a parkolóhely szükséglet csökkenése a már teljesített megváltást nem eredményezi. A megváltás díja közcélú parkolóhelyek kialakítására kerül felhasználásra.
A parkolóhely-megváltás áfakötelezettségét a következő szempontok alapján kell megítélni. Ha az építtető a parkolóhely-megváltási díjat azért fizeti meg, hogy az építési engedély kiadásának feltételeit teljesítse, ezzel az ügylettel nem valósul meg szolgáltatás-ellenszolgáltatás viszony a felek között. Az önkormányzat nem nyújt szolgáltatást a fizetett térítési díj ellenében, így az ilyen ügylet áfa hatályán kívül esik.