Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 31/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 31/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az elmúlt két adóév vonatkozásában az önkormányzatoknak nem volt lehetőségük arra, hogy bevételeiket a helyi adók emelésével, új adók bevezetésével, kedvezmények, mentességek csökkentésével vagy az adóalanyok körének bővítésével növeljék, mivel ezt a koronavírus világjárvány okán elrendelt veszélyhelyzetben kormányrendelet tiltotta meg. A 2020-as és 2021-es évben a helyi bevételek jelentős elvonása -iparűzési adó csökkentése, idegenforgalmi adó átmeneti felfüggesztése, helyi adók és díjak rögzítse- komoly nehézséget jelentett az önkormányzatnak, melyet a koronavírus járvány negatív gazdasági hatása tovább fokozott. A következő évben pedig a drasztikusan megnövekedett energiaárak finanszírozása jelent óriási terhet az önkormányzatnak.
Jelenleg magasabb szintű jogforrás nem tiltja az önkormányzati adórendeletek szigorítását. A döntés meghozatala során az önkormányzati bevételek növelésére vonatkozó igény mellett figyelemmel kell lenni az adóalanyok teherbíró képességére és az intézkedések kapcsán felmerülő adminisztratív terhekre is.
Ezért a helyi adórendelet 2023. január 1. napjától az alábbiak szerint módosul:
- Az életvitelszerű mentesség kérelmezésének határideje igazodik az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 18. §-ában foglalt határidőhöz, így az az adott adóév január 16. napján jár le, mellyel a polgármesteri hivatal adminisztratív terhei is csökkennek.
- Az idegenforgalmi adó – mely esetében az adókötelezettség nem a helyi szállásadókat, hanem azok vendégeit, azaz azt terheli, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt- 500-ról 550 Ft/fő/vendégéjszaka mértékre emelkedik.
- 2023. január 1-jétől -a helyi adókról szóló törvény módosítása okán- megszűnik az önkormányzatok lehetősége, felhatalmazása arra, hogy vendégkönyv -vagy más nyilvántartás- vezetési kötelezettséget írjanak elő a szálláshely-szolgáltatók számára. A Htv. január 1. napjával hatályba lépő 7. § k) pontja szerint ugyanis: „a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus törvény) hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartására a Turizmus törvény szerinti szálláshelykezelő szoftver (a továbbiakban: szálláshelykezelő szoftver) használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhat elő.” Mindezek alapján a Harkányban már csak az egyéb- és magánszálláshely-szolgáltatók számára kötelező papíralapú vendégkönyv vezetés is megszűnik, az erre vonatkozó rendelkezések (22. §) hatályon kívül helyezésével.