Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakáscélú helyiségek bérletéről szóló 32/2015. (XII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 21

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.21.
az önkormányzat tulajdonában levő lakások és nem lakáscélú helyiségek bérletéről szóló 32/2015. (XII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat lakásrendelete 2015. évben került elfogadásra és 5 alkalommal módosult, legutóbb a tavalyi évben bérleti díjak emelése okán. A kormányhivatal szakmai segítségnyújtó anyaga alapján három területet érintően került sor a rendelet módosítására, ezek a következők:
1.) A Mötv. 13. § (1) bekezdés 9. pontja értelmében a helyi önkormányzat feladata a lakás- és helyiséggazdálkodás. A tárgykörre vonatkozó részletes előírásokat a lakások és a helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) tartalmazza, amely a helyi sajátosságoknak megfelelő szabályozást számos esetben önkormányzati rendeletalkotásra történő felhatalmazással biztosítja. A felhatalmazó rendelkezéseket a Ltv. 2. számú mellékletének a)-s) pontjai tartalmazzák.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 5. § (8) bekezdése szerint a felhatalmazás jogosultja a jogszabályt köteles megalkotni, kivéve, ha a felhatalmazást adó jogszabályból kifejezetten más következik. Mindezek alapján az önkormányzat köteles kimeríteni a felhatalmazó rendelkezésekben előírt tárgyköröket, vagyis a Ltv. 2. számú mellékletében szereplő mindazon tartalmi elemet köteles szabályozni, amelyek a Ltv. törzsszövegében rendeletalkotási kötelezettségként jelennek meg számára.
Az Ör. azonban nem szabályozza teljeskörűen az Ltv. 2. számú mellékletében foglaltakat, így az o), p) és q) és k) pontjaiban foglaltakat (a törvény alapján elővásárlási joggal érintett, illetve nem érintett lakások és helyiségek vételárának mértéke és eladásának feltételei, valamint a lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználásának részletes szabályai, a szociális helyzet alapján történő bérbeadással érintett bérlők részére az önkormányzati lakbértámogatás mértéke, a jogosultság feltételei és eljárási szabályai), ezért a szabályozást ki kell egészíteni, teljeskörűvé kell tenni a fentieknek megfelelően.
2.) A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet 54. § (1) bekezdése értelmében a nem eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezéseinek a megalkotásához szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító rendelkezést, amely alapján a rendeletet kiadják. A rendelet megalkotására a felhatalmazó rendelkezéseket a Ltv. szakaszai tartalmazzák, amelyeket felsorolás formájában áttekinthetően foglal össze a törvény 2. számú melléklete. Az Ör. bevezető részében nem teljes körű a Ltv. felhatalmazó rendelkezéseinek felsorolása, azokat ki kell egészíteni.
3.) Az Ör. 7. § (7) bekezdése értelmében amennyiben a kérelmező a jogosultsági feltételeknek megfelel, de az önkormányzat nem tud a számára lakást biztosítani, a kérelmezőt a Harkányi Polgármesteri Hivatal nyilvántartásba veszi és lakásigényét 5 évig nyilvántartja. A Ltv. 84. §-a felhatalmazza az önkormányzat képviselő-testületét, hogy a szociális helyzet alapján történő bérbeadás érdekében évente lakásigénylési névjegyzéket készítsen, ez azonban nem kötelező rendeleti szabályozási tárgykör. A névjegyzékben a lakásigénylés jogosultságát alátámasztó szociális helyzetre vonatkozó személyes adatokat az érintett önkéntes hozzájárulása alapján kezelheti az önkormányzat az igénylés elbírálásáig, illetve a lakásbérleti szerződés megszűnéséig. A névjegyzékben szereplő személyes adatok kezelésének szabályait önkormányzati rendeletben kell meghatározni. Az adatkezelés rendeleti szabályozása során figyelemmel kell lenni a Ltv. előírásaira, valamint az általános adatvédelmi rendeletekre (GDPR rendelet) is. Az Ör.-ben az adatok 5 évig történő nyilvántartására vonatkozó előírás nem felel meg a Ltv. 84. §-ában foglaltaknak, valamint a GDPR rendelet személyes adatok kezelésére vonatkozó „korlátozott tárolhatóság” elvének, ezért annak módosítása vált szükségessé.