Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a parkolóhely megváltásáról szóló 15/2022. (IX.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 16

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
a parkolóhely megváltásáról szóló 15/2022. (IX.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2022. 09. 16-án fogadta el a parkolóhely megváltásáról szóló rendeletet.
Időközben a rendezési terv módosítása kapcsán több ingatlan esetében is felmerült, hogy építésügyi szempontból fejleszthetőek-e, különösen azoknál az ingatlanoknál, amelyek már beépítettek, esetleg vízszintes értelemben már el is érték a beépíthetőség határát. Több ingatlan esetén is a fejlesztés korlátja lehet az, hogy vízszintes értelemben már nem tudnak fejlődni, csak függőleges irányba (emelet vagy tetőtér beépítés). Az építés további korlátja az OTÉK szerinti parkolóhely kialakítás szüksége. Főleg kereskedelmi-szolgáltató-vendéglátó egységek esetében jelentős parkolóhely kialakítása szükséges, amire az egykor kialakult beépítés nincs felkészülve. A megoldást látszólag a parkolóhely megváltásról szóló rendelet adta, azonban megvizsgálva a kialakult állapotot és a lehetséges fejlesztési potenciált, azt láthatjuk, hogy a rendelet nem minden esetben támogató jellegű, egyes esetekben korlátozó, vagy visszatartó is lehet. Kisebb fejlesztés esetén tehát segítség a rendelet, de nagyobb volumen esetén kezdeti beruházási teher.
Mindezekre tekintettel került sor a rendelet díjtételének felülvizsgálatára. Tekintettel arra, hogy a kialakult állapot zömében 1-5, maximum 10 parkoló kialakítását indukálja, a rendelet megfelelő, és a piaci viszonyoknak is megfelel. Nagyobb parkolómegváltási igény esetén azonban egyösszegű megváltás olyan jelentős terhet jelenthet a fejlesztésre, hogy az önkormányzat részéről is mérlegelést igényelt a mérséklés bevezetése, melyre a fejlesztési potenciált figyelembe véve a legrugalmasabb megoldást a megváltás díjának csökkentése, részletfizetés megengedése, sávos megváltási összegek kialakítása kombinációja adta. Fentiek okán a jelen módosítás értelmében öt parkolóhely megváltási igény felett egyrészt a 6. parkolóhelytől a parkolóhelyek megváltási díja csökken, másrészt erre - a hatodik parkolóhelytől fizetendő- összegre részletfizetési kedvezmény adható az építtetővel kötött szerződésben, az első öt parkolóhely megváltási díjának egyösszegű előzetes megfizetése mellett.