Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 06

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.06.
a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Az új kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötéséről 2023. június 29-i ülésén tárgyalt és döntött a képviselő-testület, tekintettel arra, hogy az önkormányzat és a Csillagtűz Kereskedelmi, Vendéglátó és Szolgáltató Kft. között 2012. évben megkötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés lejárt. A vállalkozó indítványára, de törvényi felülvizsgálati kötelezettségre is tekintettel szükségesnek mutatkozott a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2002. (IX.16.) önkormányzati rendeletben meghatározott díjak felülvizsgálata, aktuális piaci viszonyokhoz igazítása és a rendelet vonatkozó mellékletének módosítása – melyre irányuló kötelezettséget a megkötött közszolgáltatási szerződés is tartalmazta a szerződés hatályba lépését követő 60 napos határidővel. A rendelet tervezet készítésekor felmerült, hogy a díjakon kívül több más rendelkezést is változtatni, pontosítani szükséges, továbbá a hatályos rendelet számos rendelkezése magasabb szintű jogforrásban szabályozott, melyek megismétlése az önkormányzati rendeletben helytelen, így mindezekre tekintettel valamint a korábbi rendelet szerkesztési problémái kiküszöbölése érdekében módosító rendelet helyett a változások beépítésével új rendelet megalkotására került sor a korábbi temetőrendelet hatályon kívül helyezése mellett.
A díjak módosításakor figyelemmel kellett lenni a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban Temetőtörvény) rendelkezéseire – melyek közül egyesek 2023. július 7. napi hatálybalépéssel módosultak és e változások érintették a jelen rendeletet is.
Könnyítést jelent, hogy a díjak mértékét szabályozó önkormányzati rendeletet illetve a díjmértékeket már nem szükséges évente felülvizsgálni, továbbá a díj megállapításakor az önkormányzatnak nem szükséges kikérnie a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerveinek véleményét.
Az eddig az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-ában maximált temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke vonatkozásában hatályon kívül helyezésre került a felső korlát.
A díjak megállapítása során figyelemmel kellett lenni továbbá az alábbiakra:
A Temetőtörvény 40. § (6) bekezdése értelmében a temető tulajdonosa és üzemeltetője a temetőszabályzatban, köztemető esetén az önkormányzat rendeletében megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg,
kivéve
a Temetőtörvény 40. § (1) bekezdésben foglalt, valamint a
temetőüzemeltetéssel össze nem függő
szolgáltatásaira
. A hivatkozott 40. § (1) bekezdés: „A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás)”.
Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
A Temetőtörvényben nevesített díjakon felül további, más elnevezésű díjak megfizetésének előírására az önkormányzatnak jogalkotási felhatalmazás hiányában nincs lehetősége; csak a 40. § (2) bekezdésben meghatározott díjfajták körébe tartozó díjak mértékét állapíthatja meg rendeletében az önkormányzat. Ezek a díjfajták az alábbiak:
a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díja,
b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozás-szerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj
d) a temetőbe való behajtás díja.
A temetőben vállalkozás-szerűen munkát végzők számára a temető-fenntartási hozzájárulási díjon felül egyéb díjat sem a tulajdonos, sem az üzemeltető – temetkezési szolgáltatók kivételével- nem állapíthat meg, illetve nem szedhet.
A díj megállapítására továbbra is vonatkozik az a korlát, ami szerint a díjat az indokolt és szükséges költségek figyelembevételével kell meghatározni.