Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 17

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 5. §-a alapján a helyi önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg.
A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Áht. és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) kormányrendelet (a továbbiakban: Ávr.), a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) határozza meg.
A rendelet-tervezetet a fentieknek megfelelően az Áht. 23. § (2)-(4) bekezdésének
figyelembevételével, és a költségvetési törvény alapján állítottuk össze.
A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell – szöveges indoklással együtt – bemutatni:
- a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat
felhasználási tervét,
- a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
- a közvetett támogatásokat – így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket – tartalmazó kimutatást.
Az Ávr. 24. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai között kell megtervezni:
- A helyi önkormányzat bevételeit – így különösen a helyi adó bevételeket, az önkormányzatok általános működéséhez kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat –, elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit.
- A helyi önkormányzatok költségvetési kiadásait, így különösen:
- a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait célonként,
- a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális jellegű
ellátásokat,
- az általános és céltartalékot, és
- elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló
programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projekthez történő
hozzájárulásait.
- A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek közül az önkormányzati közös
hivatal bevételi és kiadási előirányzatai között az önkormányzati közös hivatal nevében végzett
tevékenységgel kapcsolatos költségvetési bevételeket és költségvetési kiadásokat kell
megtervezni.
- A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámszámán felül
a költségvetési rendeletben költségvetési szervenként be kell mutatni a közfoglalkoztatottak
létszámát is.
- A helyi önkormányzat költségvetési rendelete tartalmazza az általa irányított költségvetési
szervek költségvetési bevételeit, költségvetési kiadásait, engedélyezett létszámát.
1. Makrogazdasági környezet és a Kormány gazdaságpolitikai céljai
A kormány által benyújtott 2024. évi költségvetés védelmi költségvetés, e célt szolgálja a Honvédelmi és a Rezsivédelmi Alap. Főbb célok Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, az energiaellátás garantálása, az infláció letörése és a gazdasági növekedés fenntartása, a családok, nyugdíjasok és a vállalatok védelme érdekében a Kormány számos intézkedést hozott. Ezen intézkedések hozzájárulnak a háztartások jövedelembiztonságának megtartásához, a vállalatok és munkahelyek védelméhez.
A 2024. évi központi költségvetési törvényjavaslat benyújtásával egyidejűleg a Kormány meghatározta a gazdaságpolitikai főbb céljait és várható teljesítmény mutatóit. A 2024. évi költségvetés tervezete:
- 4,1 %-os gazdasági növekedéssel,
- 6 %-os inflációval,
- 2,9 %-os GDP-arányos hiánycéllal.
2. Harkány Város Önkormányzata 2024. évi költségvetésének főbb mutatószámai
2.1. Bevételek alakulása

Az Áht. 23. § (2) a) pontja szerint a helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban.
Az alábbiakban a 4. számú mellékletben szereplő önkormányzat összevont bevételeit mutatjuk be. Az önkormányzat összevont bevételei magukba foglalják az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzat intézményeinek bevételi előirányzatait is.
Az önkormányzat összevont költségvetésének halmozódásoktól mentes bevételi főösszege a rendelet-tervezetben 2.458.171.186 Ft, melynek kiemelt előirányzatok szerinti megoszlása az alábbiak szerint foglalható össze:
2.1.1. Működési célú állami támogatások előirányzata 644.445.191 Ft az alábbiak szerint:
A 2024. évi feladatalapú finanszírozás rendszere és elvei a tavalyi évhez hasonlóak. A legtöbb feladat támogatása a lakosságszámtól függ, a hozzájuk kapcsolódó fajlagos összegek értékei azoknál a feladatoknál, ahol bér jellegű kiadás is felmerül, ott emelkedtek az előző évekhez képest. Azonban vannak olyan feladatok, ahol nem fedik le a támogatások az ebből adódó többletköltséget, így ezt az önkormányzatnak a saját bevételei terhére kell biztosítania.
A költségvetési törvény 2. melléklete alapján 2024. év során az önkormányzat működési támogatása 643.365.191 Ft, mely az alábbi tételekből áll össze:
2.1.1.1. Önkormányzat működésének általános támogatása 240.070.495 Ft, az alábbiak szerint:
a) Az önkormányzati hivatal működésének támogatása 129.618.590 Ft.
b) A település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása 94.945.305 Ft, melyből
- zöldterület-gazdálkodás támogatása 11.091.600Ft,
- közvilágítás fenntartása 73.579.500 Ft,
- köztemető fenntartása 1.564.170 Ft,
- közutak fenntartása 8.610.035 Ft.
.
c) Az egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása 15.086.400 Ft.
d) A lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzati támogatás 520.200 Ft.
2.1.1.2. Egyes köznevelési feladatok támogatása 2024. évben 211.992.528 Ft. A támogatás két részből tevődik össze:
a) A nevelő munkához szükséges bértámogatást a központi költségvetés továbbra is a gyermek- és csoportlétszám szerint elismert pedagógus és a nevelő munkát segítő létszámot alapul véve biztosítja. A támogatás összege jelentősen nőtt az előző évhez képest, tekintve, hogy a pedagógusok 32%-os béremelése megvalósult, melyhez az állam biztosította a fedezetet. A támogatás összege 184.464.400 Ft.
b) Az óvoda szakmai feladatellátásához és az épületek infrastruktúrájának folyamatos működtetéséhez óvodaműködtetési támogatás jogcímen – a gyermeklétszám alapján évente 172.374, - Ft/fő fajlagos mutatót figyelembe véve – nyújt az állami költségvetés fedezetet, melynek összege 27.528.128 Ft.
2.1.1.3. A szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása jogcímen 179.378.524 Ft összegben részesül önkormányzatunk az alábbiak szerint:
a) A szociális feladatok egyéb támogatása előirányzat a 32.000 Ft adóerő-képesség alatti települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá, mely körbe Harkány városa is beletartozik. E támogatás felhasználható a szociális feladatok, szociális támogatások, a bölcsődei ellátás és a gyermekétkeztetés nem támogatott részének finanszírozására. A 2024. évi támogatás összege 25.686.108 Ft.
b) A gyermekétkeztetés támogatása két részből tevődik össze, a finanszírozás szempontjából elismert bértámogatásból (mely az étkezésben részt vevő gyermekek létszámából számítódik) és az üzemeltetési támogatásból, melynek együttes összege 98.773.141 Ft.
c) A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása igénylésének eljárási rendje és finanszírozása nem változott, idén is kötelezően ellátott feladat a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek étkeztetése. Ezen célra 32.495 Ft támogatást biztosít önkormányzatunk számára az állam.
d) A szociális feladatok ellátáshoz az idei évben kötelezően ellátandó feladat és a hozzá kapcsolódó támogatás összege 12.983.580 Ft, mely az alábbiak szerint alakul:
- szociális étkeztetés: 12.983.580 Ft.
e) A szociális feladatok közül a gyermekek napközbeni ellátását, ezen belül a bölcsődei ellátás feladatait továbbra is az önkormányzat végzi. A támogatás üzemeltetési és bértámogatásból áll. Az üzemeltetési támogatás meghatározása az előző évi tényszámok alapján központilag történik, míg a bértámogatás a gyermeklétszám alapján kalkulált szakmai dolgozók létszám meghatározásának figyelembevételével kerül meghatározásra. A 2024. évi bölcsődei támogatás összesen 41.903.200 Ft.
2.1.1.4. A kulturális feladatok támogatás jogcímen 11.923.644 Ft támogatásra jogosult az önkormányzat lakosságszáma alapján. A könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatokat a Kiss József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnokon keresztül látja el az önkormányzat.
2.1.1.5. Az egyéb működési célú támogatások között szerepeltetjük az államháztartáson belüli támogatás értékű bevételeket, mely összesen 1.080.000 Ft, ami jelen esetben az alábbi egy tételből tevődik össze:
- mezőőri szolgáltatáshoz nyújtott támogatás 1.080.000 Ft.
2.1.2. Közhatalmi bevételek
A közhatalmi bevételek előirányzata összesen 493.000.000 Ft. Ezen bevételi rovaton jelenik meg a helyi adórendelet által bevezetett adók várható bevételei, valamint az egyéb közhatalmi bevételek, mint a közterület használati díj, pótlék és bírság. Minden adónem esetében az előző évi teljesítés adatainak és a várható előírás összegének figyelembevételével kerül meghatározásra az előirányzat.
Az építményadó 150.000.000 Ft-ban, a telekadó előirányzata pedig 25.000.000 Ft-ban lett meghatározva. Telekadó esetében az előző évben fellelt adótárgyak után kivetett adóösszegek is belekerültek az előirányzatba.
Az iparűzés adó 200.000.000 Ft-ban lett megállapítva. Ezen adónem előirányzat meghatározásakor az előző évi előírt adóból indulunk ki és figyelembe vesszük a korábbi évek előírásaihoz viszonyított teljesítéseket.
Az idegenforgalmi adó 100.000.000 Ft-ban lett meghatározva.
Az egyéb közhatalmi bevételek előirányzata 18.000.000 Ft, mely tartalmazza a bírságok és pótlékok várható bevételét.
2.1.3. A működési bevételek előirányzott összege 220.180.000 Ft.
A Polgármesteri Hivatal, a Kiss József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnok, valamint az önkormányzat és az egyes szakfeladatain megjelenő működési bevételek tervezésekor a 2023. évi tényszámokból, illetve az érvényes szerződésekből indultunk ki, korrigálva az egyszerinek tekinthető tételekkel és az inflációval.
2.1.3.1. A szolgáltatások ellenértékének előirányzata nettó 143.480.000 Ft-ban lett megállapítva.
- A hivatal esetében az előirányzat 300.000 Ft, mely az esküvők szolgáltatási díjából áll.
- A Művelődési Ház tekintetében az előirányzat 10.180.000 Ft, mely tartalmazza a könyvtári szolgáltatások tervezett bevételét, a terembérlet és rendezvények bevételeit.
- Az önkormányzat esetében az előirányzat 133.000.000 Ft. Ezen soron jelenik meg többek között a piac bevétele, a lakó- és nem lakóingatlanok bérbeadásából származó bevétel, a parkoló üzemeltetése kapcsán a parkolási díjakból és bérletértékesítésből származó bevételek.
2.1.3.2. A közvetített szolgáltatások soron jelenik meg a harmadik személlyel kötött szerződések alapján a továbbértékesített szolgáltatás összege, melynek előirányzata 27.800.000 Ft.
2.1.3.3. Az ellátási díjak soron jelennek meg az intézményi étkeztetés kapcsán fizetendő díjak, melynek előirányzata 23.925.000 Ft-ban lett meghatározva.
2.1.3.4. A kiszámlázott általános forgalmi adó előirányzata 23.575.000 Ft, mely a fentebb említett szolgáltatások áfa tartalma.
2.1.4. Finanszírozási bevételek
A költségvetési bevételek kiegészülnek a finanszírozási bevételekkel és ezek összegzéséből alakul ki a város költségvetésének főösszege.
A finanszírozási bevételek között az előző év költségvetési maradvány igénybevétele soron jelenik meg a működési célú maradvány és a felhalmozási célú, feladattal terhelt pénzmaradvány tervezett összege, együttesen 685.068.496 Ft összegben. A működési pénzmaradvány 186.591973 Ft, a felhalmozási célú, feladattal terhelt pénzmaradvány 498.476.523 Ft-tal szerepel. A pénzmaradvány az alábbi jelentősebb feladattal terhelt tételeket tartalmazza:
- 498.476.523 Ft összegben a már elnyert pályázatok fennmaradó összegét.
A pénzmaradvány tekintetében megjegyzendő, hogy a végleges összegét a 2023. évi zárszámadási rendelettel állapítja meg a képviselő-testület. Az összeg nem valószínű, hogy változni fog, de amennyiben eltérés lesz a jelenlegi és a végleges pénzmaradvány között a költségvetési rendeletet módosítani szükséges.
A finanszírozási bevételek között jelenik meg az intézményeknek átadott központi irányítószervi támogatás 334.200.145 Ft összegben. Ezen összeg tartalmazza az intézményeknek átadott, költségvetési törvény által kapott támogatást és az önkormányzati kiegészítést is.
A fentiekben részletezett bevételek (költségvetési, finanszírozási) együttes összege 2.458.171.186 Ft.
Az önkormányzat likviditásai helyzetének megőrzése érdekében valamennyi eredeti előirányzathoz igazodó finanszírozás csak akkor valósítható meg, ha a költségvetés bevételei a tervezettnek megfelelően alakulnak. A szabályozás szerint kötelezettségvállalás sem történhet a keretek terhére mindaddig, amíg a bevételek nem íródnak jóvá az önkormányzat számláján. A kötelezettségvállalások ennek megfelelő korlátozása az önkormányzati költségvetés teljes egészére, így a hivatali, az intézményi és egyéb előirányzatok felhasználására is értendő.
2.2. Kiadások alakulása
Az önkormányzat összevont kiadásait bemutató 4. melléklet az előírásoknak megfelelő jogcímcsoportok szerinti összesített adatokat tartalmazza, és magába foglalja az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és a Kiss József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnok kiadási előirányzatait. Alapvető szempont, hogy az önkormányzat költségvetési szerveinek zavartalan működését a takarékosság maximális figyelembevételével biztosítva legyen.
A melléklet adataiból megállapítható, hogy a felsorolt kiadások együttes előirányzata a rendelet tervezetben 2.458.171.186 Ft, amelynek kiemelt előirányzatonkénti megoszlása az alábbiak szerint foglalható össze:
2.2.1. A 2024. évre tervezett személyi juttatások és járulékainak előirányzata 378.419.843 Ft, mely tartalmazza a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, továbbá az önkormányzat szükségesnek tartotta a béremelést minden dolgozóra kiterjeszteni elkerülve a bérfeszültségeket és esetlegesen kialakuló fluktuációt. Ebből adódóan 10 %-os béremelési javaslattal lett a költségvetési rendelet megtervezve. Fontos szempont továbbá, hogy a humánerőforrás ne változzon, hiszen hosszú folyamat eredménye, hogy minden intézményben stabil, aktív korú munkaerő biztosítja a megfelelő és hatékony munkát.
2.2.2. A dologi és fenntartási kiadások 459.764.043 Ft-os előirányzattal szerepelnek a költségvetésben.
A legnagyobb tételek a közüzemi díjak, az intézményi gyermekétkeztetés kiadásai, az egyéb szolgáltatások, valamint az előzetesen felszámított és fizetendő áfa összegéhez kapcsolódik. Ezen tételek az összes dologi kiadás 59%-át teszik ki. Az étkezés szolgáltatási díja oly mértékű kiadást eredményezett, melyet az állami támogatás jelenleg minimálisan fedez.
2.2.3. Ellátottak pénzbeli juttatásai címen betervezett összeg 11.000.000 Ft, mely a köztemetésekre előirányzott 300.000 Ft-ot, valamint az önkormányzati rendelet alapján adható szociális juttatások összegét tartalmazza 10.700.000 Ft összegben, melynek részletezését a 30. melléklet tartalmazza. Ezen előirányzat előző évi szinten tartása elsődleges cél volt, hiszen ebben a gazdasági helyzetben fontos, hogy a szociálisan rászorulók hozzáférjenek az önkormányzati ellátáshoz.
2.2.4. A város költségvetésében 671.953.105 Ft összegű előirányzattal jelennek meg az egyéb működési célú kiadások, mely az alábbi tételekből áll:
2.2.4.1. Az elvonások és befizetések rovaton jelenik meg 38.769.646 Ft mely a már lezárt pályázatokhoz kapcsolódó esetlegesen felmerülő visszafizetési kötelezettségeket tartalmazza.
2.2.4.2. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belül sor előirányzata 362.085.459 Ft. Ezen soron került betervezésre
- A Harkányi Körzeti Óvodai társulás részére 361.085.459 Ft, mely az óvodai, gyerekétkeztetési feladatok állami támogatását és önkormányzati kiegészítését tartalmazza,
- Bursa Hungarica ösztöndíj 1.000.000 Ft-al.
2.2.4.3. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre sor előirányzata 261.098.000 Ft, melyből
- A Harkányi Városgazdálkodási Zrt részére 241.520.000 Ft,
- sportegyesületek 16.150.000 Ft,
- kulturális egyesület támogatása 2.528.000 Ft,
- Kanizsai Dorottya Fúvószenekar 900.000 Ft.
A működésre átadott pénzeszközök részletezését a 28. melléklet tartalmazza.
2.2.4.4. A költségvetés biztonsága érdekében szükséges, hogy a képviselő-testület tartalékalappal rendelkezzen. A 2024. évre tervezett tartalék összege 10.000.000 Ft, mely általános tartalék.
A tartalék részletezését a 29. melléklet tartalmazza.
2.2.5. Felhalmozási kiadások
A 2024. évre 602.834.177 Ft felhalmozási kiadással terveztünk, ez magába foglalja a beruházásokat, felújításokat az alábbiak szerint.
2.2.5.1. Beruházások előirányzata 401.359.777 Ft, melyből az önerős beruházások 74.600.000 Ft-ot képviselnek, a pályázatokból megvalósuló fejlesztések pedig 326.759.777 Ft-ot.
2.2.5.2. Felújítások előirányzata 201.474.400 Ft, melyből az önerős felújítás 54.102.000 Ft, a pályázatokból megvalósuló felújítás pedig 147.372.400 Ft.
2.2.6. Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások előirányzata 334.200.018 Ft, mely kiadási rovaton az intézmények állami támogatása illetve az önkormányzati kiegészítés összegét kell szerepeltetni.
3. Összegzés
A 2024. évi költségvetés fő célkitűzései az önkormányzati kötelező feladatok finanszírozásának biztosítása, a zavartalan működőképesség fenntartása, a minőségi városüzemeltetés feltételeinek biztosítása, egyéb nem kötelező támogatások fenntartása, megtartása, az elnyert projektek ütemterv szerinti teljesítése, a munkahelyek megtartása, emellett igazodni a gyorsan változó gazdasági környezethez.
Áttekintve és értékelve a 2024. évi költségvetési év feltételeit megállapítható, hogy
- az állami költségvetésen keresztül kapott támogatások növekednek az előző évhez képest, mely elsősorban az egyes támogatási elemek fajlagos összegének emeléséből, melyből jelentős tétel a pedagógus bérelemeléshez kapcsolódik, de még ezen felül is jelentős saját bevételt kell fordítani a kötelező feladatok ellátására,
- a helyi adóbevételeink előirányzatának minimális emelése a működési kiadásaink minimális részének fedezetet biztosít,
- önként vállalt feladatok lecsökkentek,
- a költségvetés összeállításánál alapvető szempontként kell figyelembe venni az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását, az önkormányzat teherbíró képességét.
A kialakult gazdasági helyzetben is igyekszik az önkormányzat mindent megtenni annak érdekében, hogy az önkormányzati működésben jelentős változások ne következzenek be, a napi feladatokat minden intézmény el tudja látni és a város fejlődését előre mozdító fejlesztéseket is meg tudja valósítani.