Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2001.(XII.10.) rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2001. 12. 10- 2013. 12. 31

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2001.(XII.10.) rendelete az idegenforgalmi adóról

2001.12.10.

Sellye Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a.) pontja valamint a (2) bekezdés által biztosított felhatalmazás alapján a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 1. §. (1) bekezdésében és a 6 §-ban biztosított jogkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1.  § A rendelet hatálya Sellye Városi önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

Az adókötelezettség, az adó alanya

2.  § Adókötelezettség terheli azt

- a magánszemélyt, Közösségen belüli magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt,
- az adóbeszedésre kötelezettet (szállásadó), aki az adó beszedését elmulasztotta.

Az adómentesség

3.  § Mentes a 2. §. szerinti adókötelezettség alól:

a./ a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély,
b./ az egészségügyi, szociális intézményben ellátott magánszemély,
c./ a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony, a munkaviszony, a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakmunkásképzés, szakmai átképzés, szervezett szakismereti oktatás keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a vállalkozási tevékenység végzése céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
d./ aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa (használója), vagy bérlője, illetőleg a tulajdonos vagy a bérlő hozzátartozója.
e./ az a magánszemély, aki szállásadó d./ pont szerinti hozzátartozója.

Az adó alapja

4.  § Az adó alapja a 2. §. szerinti adókötelezettség esetén a megkezdett vendégéjszakák száma.

a./ szállásdíj, ennek hiányában
b./ a szállásért bármilyen jogcímen (pl. üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (pl. üzemeltetési költség)”.
Az adó mértéke

5.  § (1) Az adó mértéke a 4. § alapján: személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft. A 4. § a./ és b./ pontja esetén az adóalap 4%-a.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti adó mértékét 2014. január 1-jétől – 2014. december 31-ig állapítja meg.

Az adó beszedésére kötelezett

6.  § (1) A rendelet 2. §.-a alapján fizetendő adót:

a./ kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,
b./ a fizetővendéglátó szálláshelyen fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó,
c./ az a./-b./ pont alá nem tartozó helyiség üdülés céljára történő bérbe vevőjétől (használójától) az egész bérleti, használati időre egy összegben a helyiség tulajdonosa (haszonélvezője) vagy a helyiséggel rendelkezni jogosult szedi be.
(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adó az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta, így az adó tényleges beszedésétől függetlenül e rendelet további értelmezésében beszedett adónak minősül.
Az adó befizetése

7.  § Az idegenforgalmi adót a 6. §. szerinti adóbeszedésre kötelezettnek kell befizetnie a beszedést követő hó 15. napjáig Sellye Város Önkormányzata Sellye Város Önkormányzata Pénzügyi Irodájához.

Bevallási kötelezettség

8.  § Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztályához benyújtandó adóbevallásban a tárgyhónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.

Az adózással kapcsolatos nyilvántartások

9.  § (1) Az adó beszedésére kötelezett köteles olyan nyilvántartást (vendégkönyvet) vezetni, amiből megállapítható az eltöltött vendégéjszakák száma és a fizetett szállásdíj összege.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vendég nevét, címét és az eltöltött vendégéjszakák számát, a szállásdíj és a beszedett adó összegét.

Értelmező rendelkezések

10.  § A rendelet alkalmazásában:

1. Idegenforgalmi adó alkalmazásában üdülésre, pihenésre használt épület:
az üdülő, továbbá minden olyan lakásnak nem minősülő épület, amelyben ideiglenes üdülés-pihenés céljára tartózkodnak, ideértve az üdülőtől elkülönítve épített (önálló) építményt is (csónakház, kabin, horgásztanya, garázs, stb.)
1. Hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint testvér, hozzátartozó, továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.
1. Szállásdíj: a szálláshely általános forgalmi adóval csökkentett ára a kötelező reggeli és egyéb szolgáltatások nélkül.
1. Vendégéjszaka: vendégként eltöltött – éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb 24 óra.
Záró rendelkezések

11.  § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a – többször módosított - helyi adókról szóló, 1990. évi C. törvény, és az adózás rendjéről szóló - többször módosított- 1990. évi XCI. törvény rendelkezései az irányadók.

12.  § Ez a rendelet 2002. január 1-én lép hatályba.