Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2001.(XII.10.) rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 12. 31

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2001.(XII.10.) rendelete az idegenforgalmi adóról

2015.01.01.

Sellye Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a.) pontja valamint a (2) bekezdés által biztosított felhatalmazás alapján a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 1. §. (1) bekezdésében és a 6 §-ban biztosított jogkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1.  § A rendelet hatálya Sellye Városi önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

Az adókötelezettség, az adó alanya

2.  § Adókötelezettség terheli azt

- a magánszemélyt, Közösségen belüli magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adómentesség

3.  § Mentes a 2. §. szerinti adókötelezettség alól:

a./ a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély,
b./ az egészségügyi, szociális intézményben ellátott magánszemély,
c.) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. §-ának (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
d./ aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa (használója), vagy bérlője, illetőleg a tulajdonos vagy a bérlő hozzátartozója.
e./ az a magánszemély, aki szállásadó d./ pont szerinti hozzátartozója.
f./az egyházi jogi személy tulajdonában lévő épületben, telken vendégéjszakát – kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából – eltöltő egyházi személy.
Az adó alapja

4.  § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma

Az adó mértéke

5.  § (1) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti adó mértékét 2015. január 1-jétől – 2015. december 31-ig állapítja meg.

Az adó beszedésére kötelezett

6.  § (1) A rendelet 2. §-a alapján fizetendő adót:

a) a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó,

b) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott-tartózkodás utolsó napján

(a továbbiakban együtt: adóbeszedésre kötelezett) szedi be.

(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta

Az adó befizetése

7.  § Az idegenforgalmi adót a 6. §. szerinti adóbeszedésre kötelezettnek kell befizetnie a beszedést követő hó 15. napjáig Sellye Város Önkormányzata idegenforgalmi adóbeszedési számlájára.

Bevallási kötelezettség

8.  § Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztályához benyújtandó adóbevallásban a tárgyhónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.

Az adózással kapcsolatos nyilvántartások

9.  § (1) Az adó beszedésére kötelezett köteles olyan nyilvántartást (vendégkönyvet) vezetni, amiből megállapítható az eltöltött vendégéjszakák száma és a fizetett szállásdíj összege.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vendég nevét, címét és az eltöltött vendégéjszakák számát, a szállásdíj és a beszedett adó összegét.

Értelmező rendelkezések

10.  § A rendelet alkalmazásában:

1. Idegenforgalmi adó alkalmazásában üdülésre, pihenésre használt épület:
az üdülő, továbbá minden olyan lakásnak nem minősülő épület, amelyben ideiglenes üdülés-pihenés céljára tartózkodnak, ideértve az üdülőtől elkülönítve épített (önálló) építményt is (csónakház, kabin, horgásztanya, garázs, stb.)
2. Hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint testvér, hozzátartozó, továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.
3.
4. Vendégéjszaka: vendégként eltöltött – éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb 24 óra.
Záró rendelkezések

11.  § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a – többször módosított - helyi adókról szóló, 1990. évi C. törvény, és az adózás rendjéről szóló - többször módosított- 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók.

12.  § Ez a rendelet 2002. január 1-én lép hatályba.