Sellye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004.(VI.30.) számú rendelete

a települési szilárdhulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról, a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2004. 06. 30- 2012. 12. 31

 VII. RÉSZ


A közszolgáltatás teljesítésének szünetelése


44. §


A hulladék kezelési helyi közszolgáltatás teljesítése csak törvényben, kormányrendeletben meghatározott estekben szüneteltethető , illetőleg korlátozható.


A hulladékkezelési közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó

települési szilárd hulladékkal kapcsolatos

egyes kérdések

45. §.

(1)   A hulladékkezelési közszolgáltatás nem terjed ki:

       a)    az inert hulladékra,

            b)    a nagy darabos hulladékra a jelen rendeletben foglalt, évi kétszeri alkalommal végzett lomtalanítás kivételével és

            c)    a gazdálkodó szervezetnek a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékára, ha nem kötelezett a közszolgáltatás igénybevételére

       d)    a veszélyes hulladékra (kivéve a 7.§ (1) bekezdés  f) pontjában foglaltakra).


(2)   A hulladék termelője, birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkező vagy más módon a birtokába kerülő - a hulladékkezelési közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó - hulladékot a jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően köteles gyűjteni (ideértve az elkülönített gyűjtést is), továbbá az ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról gondoskodni.


(3)   Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettséget a hulladék termelője, birtokosa:

            a)    jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

            b)    az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.


(4)   Az ingatlantulajdonos jogosult a közszolgáltatás hatálya alá nem tartozó, az (1) bekezdésben megjelölt hulladékának begyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására, illetve hasznosítására a Közszolgáltató szolgáltatását igénybe venni.


(5)  Ha az ingatlantulajdonos a (4) bekezdésben foglaltakkal a Közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeit megállapodásban rendezik. A Közszolgáltató ilyen esetben a hulladék ártalmatlanításáról a jelen rendelet szerint kijelölt hulladékártalmatlanító helyeken, az azokra vonatkozó hatósági engedélyben foglaltak betartása mellett köteles gondoskodni.


46. §.


(1)   A közszolgáltatás alá nem tartozó inert hulladék, továbbá a települési szilárd hulladék konténerrel történő szállítása esetében a hulladék termelője, birtokosa és kezelője a közterület tisztán tartására vonatkozó jogszabályok szerint köteles eljárni.


(2)   A hulladék átvétele, illetve szállítása során a hulladékkezelőnek olyan gondossággal kell eljárnia, hogy a hulladék a szállító járműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetterhelést ne idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, fertőtlenítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


(3)   A hulladék termelője, birtokosa, kezelője köteles gondoskodni a közterület-használati hozzájárulás, illetve engedély megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát, hétvégén 48 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre, vagy meghosszabbításáról, ha a közterület-használati hozzájárulás időtartama lejárt. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállításáról.


(4)   Konténer közterületen a közúti és gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi előírások megtartásával helyezhető ki:


a) a főközlekedési útvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki,  gondoskodni kell arról, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,

b) az a) ponton kívüli úton, amennyiben a konténer csak a közúti forgalom zavarásával helyezhető ki, az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni.


(5)   Közterületre kihelyezett konténeren el nem távolítható módon, jól láthatóan fel kell tüntetni a konténer tulajdonosának cégnevét, telefonszámát.


VIII. RÉSZ


Felelősség a hulladékgazdálkodási szabályok

megtartásáért


Általános jogi felelősség


47. §.


(1)   Aki tevékenységével vagy mulasztásával a hulladékgazdálkodási jogszabályokban vagy reá vonatkozó hatósági határozatban foglalt kötelezettségét megszegi és ezzel a környezetet veszélyezteti, szennyezi vagy károsítja, vagy tevékenységét a környezetvédelmi előírások megszegésével folytatja, a más jogszabályokban foglaltak szerinti (büntetőjogi, polgári jogi, közigazgatási jogi stb.) felelősséggel tartozik.


(2)   A jogellenes tevékenységet folytató köteles


a)  az általa okozott környezetveszélyeztetést, illetőleg környezetszennyezést megszüntetni, illetőleg környezetkárosítást abbahagyni;

b) az általa okozott károkért helytállni;

c) a tevékenységet megelőző környezeti állapotot helyreállítani.


(3)   A jogellenes tevékenységért való felelősség - az ellenkező bizonyításáig - annak az ingatlannak a tulajdonosát és birtokosát (használóját) egyetemlegesen terheli, amelyen a tevékenységet folytatják, illetőleg folytatták.


(4)   A tulajdonos mentesül az egyetemleges felelősség alól, ha megnevezi az ingatlan tényleges használóját vagy a hulladék tulajdonosát, és kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a felelősség nem őt terheli.


A hulladékkezeléssel összefüggő kötelezettségek ellenőrzése


48. §.


(1)   A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi rendelkezések végrehajtásának ellenőrzését az ÁNTSZ végzi.


(2)   A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése - a magasabb szintű jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltak alapján - a  jegyző feladata. A közterületen elhagyott hulladék körében az ellenőrzés a jegyző, illetve közterület felügyeleti ellenőrzési feladat.


(3)   A környezetvédelmi hatóságok a külön jogszabályokban meghatározott körben rendelkeznek ellenőrzési és intézkedési jogosítványokkal.


(4)   Az ellenőrzésre jogosultak szabálysértési feljelentést tehetnek és – jogszabályban meghatározott körben – hulladékgazdálkodási bírságot szabhatnak ki.


Hulladékgazdálkodási bírság


49. §.


(1)   Aki tevékenységével vagy mulasztásával:


a)  a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok vagy a reá vonatkozó hatósági határozat előírásait megsérti, illetve az azokban foglalt kötelezettségének nem vagy nem megfelelően tesz eleget,

b)  a hatósági engedélyhez, hozzájáruláshoz, bejelentéshez kötött hulladékgazdálkodási tevékenységet engedély, hozzájárulás vagy bejelentés nélkül, vagy attól eltérően végez,

c)  a hulladékgazdálkodásra vonatkozó előírások megsértésével a környezetet veszélyezteti, károsítja

           hulladékgazdálkodási bírságot köteles fizetni a magasabb szintű jogszabályok alapján.


  1. A hulladékgazdálkodási bírságot a környezetvédelmi hatóság szabja ki.


  1. A jegyző a külön jogszabályban meghatározott esetekben hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult.


(4)   A hulladékgazdálkodási bírság nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, továbbá a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, illetőleg a megfelelő védekezés kialakítására, a természetes vagy korábbi környezet helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.


(5)   A jogerősen kivetett hulladékgazdálkodási bírság adók módjára behajtható köztartozás.


(6)   A bírság mértékét jogszabályban foglalt feltételek szerint kell megállapítani. A bírság megállapítása során figyelembe kell venni:


a)  a jogsértő magatartás konkrét veszélyességét vagy károsító hatását;

b)  a jogsértésnek az ország, illetve a térség hulladékgazdálkodási helyzetére gyakorolt hatását;

c)  a bekövetkezett kár mértékét és a helyreállíthatóság lehetőségét, kár hiányában a jogsértéssel esetlegesen szerzett előnyt, elhárított hátrányt.


Vegyes és hatályba léptető rendelkezések


50. §


(1)   E rendelet a kihirdetése  napján lép hatályba.  Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2)          E rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályukat vesztik a települési szilárdhulladék összegyűjtéséről és elszállításáról szóló, egységes szerkezetbe foglalt 1/1996. (II. 19.) és a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 7/2002. (II. 13.) számú önkormányzati rendeletek.


A rendelet kihirdetve:

Sellye, 2004. június 30.

                                                                                                           Dr. Fekete Géza sk.

                                                                                                                      jegyző