Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(IV.29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.26. ) rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 29- 2021. 09. 30

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(IV.29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.26. ) rendelet módosításáról

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.26. ) rendelet módosításáról

2016-04-29-tól

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 4/2015.(II.26.) rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § A rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § -.(4) Az önkormányzat természetbeni szociális ellátásként a következő ellátásokat biztosítja az Sztv-ben, a Gyvt-ben illetve az e rendeletben meghatározott feltételek szerint:

- köztemetést az Sztv. 48. §-a szerint,

b.) szünidei gyermekétkeztetés

2. § A rendelet 6. § (5) bekezdés b.) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § .(5) b.) családsegítés a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján

3. § A rendelet 13. §-a az alábbiak szerint módosul:

13. § A települési lakásfenntartási támogatás mértéke havi 5.000,- Ft, amennyiben azonban az igazolt költségek meghaladják az 1 főre eső jövedelem 35 %-át, havi 7.000,- Ft., de nem haladhatja meg a támogatni kért szolgáltatásról becsatolt havi számla összegét.

4. § A rendelet 12. §-a az alábbiak szerint módosul:

12. § (1) A havi elismerhető költségeket kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles igazolni a kérelem benyújtását megelőző hónap közüzemi számlamásolatainak, illetve feltöltős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap Előfizetős befizetési bizonylatának csatolásával a bizonylaton szereplő partnerszám igazolása mellett. .

(2) A helyben szokások tüzelőbeszerzésekre tekintettel a fűtési kiadások számla nélkül havi 5.000.Ft-ban kerül elismerésre.

5. §

.

A rendelet 14. §-a az alábbiak szerint módosul:

14. § . (1) A lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától állapítható meg 12 hónapra, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára. A lakásfenntartási támogatás időtartamáról a jogosultságot megállapító határozatban kell rendelkezni.

6. § A rendelet 23. § (2) bekezdés a.) és b.) pontja az alábbiak szerint módosul:

23. § . (2) A települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult ha,

  • a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át nem haladja meg,
  • b) egyedül élő esetén a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 270%-át és

7. §

.

A rendelet 25. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

25. § .(2) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési gyógyszertámogatás maximális összege 5.000. Ft.

8. § A rendelet 33. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép, és a 33. §. kiegészül az alábbi (8) bekezdéssel :

33. § (3) A támogatás összegét kérelmenként – a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegének 10-50%-ig terjedő összegben kell megállapítani.

33. § .(8) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költséget:

a.) hamvasztásos temetés esetén 130.000. Ft-ban,

b.) koporsós temetés esetén 160.000. Ft-ban ismeri el az önkormányzat.

9. § A rendelet 35. §-a előtti cím, és a 35. §. az alábbiak szerint módosul:

Szünidei gyermekétkeztetés

35. § .(1) A képviselő-testület a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.

(2) A települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést

a.) az óvodai nevelésben részesülő gyermekek számára az óvodai intézmény zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon,

b) az a) pont alá nem tartozó gyermekek számára

ba) a nyári szünetben legalább 43 munkanapon, legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon,

bb) az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon

megszervezi, és ennek keretén belül a szülő, törvényes képviselő kérelmének megfelelő időtartamban az adott gyermek részére biztosítja.

(3) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételével kapcsolatos kérelmek benyújtására vonatkozó eljárást és határidőket a képviselő-testület helyben szokásos módon évente teszi közzé.

(4) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmet a Sellyei közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

10. § A rendelet36. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

36. § . (2) Az Sztv. 64. §-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja, annak Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon.

11. §

.

A rendelet 42. § -ahelyébe az alábbi rendelkezés lép:

42. § A Sztv. 64. §-a szerinti családsegítés ellátási formát az önkormányzat a Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja. Az ellátás térítésmentes.

12. §

.

A rendelet 44. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

44. § (1) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

  • a) gyermekjóléti szolgáltatás
  • b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda ellátást

c.) gyermekétkeztetést

(2) Az (1) bekezdés b.) és c.) pontja szerinti óvodai nevelést és gyermekétkeztetést az Önkormányzat a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás által fenntartott Ormánsági Tücsök Óvoda konyhája keretén belül biztosítja.

(3) Az Önkormányzat az általános iskolai tanulók étkeztetését az KLIK-kel kötött elltási szerződés alapján a (2) bekezdés szerint biztosítja.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelmező a személyes gondoskodás igénybevételére irányuló kérelmét a gyermekjóléti szolgáltatás esetében az intézmény vezetőjéhez illetve a 44. § (1) c.)pontja szerinti ellátás esetén az óvodavezetőhöz illetve iskolaigazgatóhoz nyújtja be.

13. §

.

A rendelet 47. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

47. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. Az óvodai és az iskolai gyermekétkeztetésért – jogszabályban meghatározott mentességek kivételével - térítési díjat kell fizetni.

(2) Az Ormánsági Tücsök Óvoda konyhája által biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díját – annak igénybevevői körére kiterjedően – a rendelet 12. melléklete tartalmaza.

14. §

Záró rendelkezések

1. Jelen módosítás 2016. május 1. napján lép hatályba.

2. A Rendelet 1.és 12.melléklete helyébe – változatlan számozással -jelen rendelet 1.és 2.számúmelléklete lép.

3. Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

4. A képviselő-testület a rendelet egységes szerkezetbe foglalását rendeli el.