Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017(IX.29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 02- 2021. 09. 30

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017(IX.29.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II.26.) rendelet módosításáról

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 4/2015.(II.26.) rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § A rendelet a 6. § b) pontja a bc) alponttal egészül ki

  • b) A polgármester a képviselő-testület által átruházott hatáskörében, jelen rendeletben meghatározott feltételek szerint az alábbi támogatásokat nyújtja:

ba.) települési temetési támogatás

bb.) köztemetés

bc.) hivatalból nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás

2. § A rendeletben szövegezésében a 6. § (5) bek. b) pontban, 36. § (2) bekezdésben, a 42. §-ban és a 45§ (2)-(3) bekezdésekben a „Sellyei Családsegítő és Gyermekjóléti Központ” illetve a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat” megnevezés helyébe a „Sellye Családsegítő és Gyermekjóléti Központ” megnevezés kerül.

3. § A rendelet 8. §(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

8. § (2) Az önkormányzat a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, lakossági folyékony hulladékszállítás, lakossági kommunális hulladékszállítás, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez települési lakásfenntartási támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

4. § A rendelet 10. §. helyébe az alábbi rendelkezés lép:

10. § . Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülálló esetén 300 %-át, a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, és a háztartás számlával igazolt havi kiadása meghaladja a háztartás egy főre jutó havi jövedelmének 20 %-át.

5. § A rendelet 14. §. kiegészül az alábbi (3) bekezdéssel

14. § (3) Korábbi jogosultság esetén, annak megszűnését megelőző hónapban nyújtható be ismételt települési lakásfenntartási támogatás megállapítás iránti kérelem.

6. § Hatályon kívül helyezésre kerül rendelet 19. § -a, amely szerint „Az ápolást végző személy ápolási kötelezettségének teljesítését a házi segítségnyújtást végző rendszeres időközönként, havonta 1 alkalommal ellenőrzi, és az ellenőrzési tapasztalatairól évente vagy nem megfelelő kötelezettségteljesítés esetében az ellenőrzést követően haladéktalanul értesíti a jegyzőt.”

7. § A rendelet 23. § (2) bekezdése a) és b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

2) § A települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult ha,

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg,

b) egyedül élő esetén a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300%-át

8. § Hatályon kívül helyezésre kerül a rendelet 23. § (4) bekezdése, mely szerint „(4) A gyógyszertámogatás célhoz kötött felhasználását számlákkal kell igazolni”.

9. § Hatályon kívül helyezésre kerül a rendelet 23. § (6) bekezdése „(6) Amennyiben a támogatott a számlával 8 napon belül nem számol el, úgy a rendszeres támogatást azonnali hatállyal meg kell szüntetni, és támogatott 1 évig jelen települési támogatásra nem jogosult”.

10. § A rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

25. § (2) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési gyógyszertámogatás maximális összege 7.000 Ft

11. § A rendelet 26. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

26. § (1) Létfenntartási települési támogatásban azon személy részesíthető kérelemre, vagy hivatalból, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200% -át nem haladja meg, egyedülálló esetében ezen összeg 250 %-át.

12. § A rendelet 26. § (3)-(5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(3) A létfenntartási települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan 3.000 – 15.000,- Ft között lehet megállapítani.

(4) Az alkalmanként megállapítható települési létfenntartási támogatás egy évben egy családon belül maximum 4 alkalommal állapítható meg.

(5) A havi rendszerességgel megállapított települési létfenntartási támogatás összege a rászorultságtól függően 3.000 – 7.000,- Ft/hó között állapítható meg, maximum egy év időtartamra.

13. § A rendelet 29. §.(1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

29. § .(1) Eseti rendkívüli települési támogatásban azon személy részesíthető kérelemre, vagy hivatalból, aki a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd; akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedülálló esetén 300 %-át,és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert

14. § A rendelet 29. §.(3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

29. § . (3) Azon személy részére, aki rendszeres létfenntartási támogatásban részesül, alkalmanként jelentkező – rendkívüli élethelyzet miatti – kiadások támogatására nyújtott települési támogatás egy évben maximum 1 alkalommal állapítható meg.

15. § A rendelet 29. §.(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

29. § . (4) Az eseti rendkívüli támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben kérelemre indult eljárás esetén a Szociális és Egészségügyi Bizottság, hivatalból nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás esetén a polgármester dönt.

16. § A rendelet 31. §.(1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

31. § (1) A Szociális és Egészségügyi Bizottság gyermekvédelmi települési támogatást állapíthat meg arra a gyermekre tekintettel, akinek a családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, s a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 % át, egyedülálló esetében ezen összeg 250 %-át.

17. § A rendelet 34/A § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

34/A § A Képviselő-testület az óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekek, valamint a 70. életévüket betöltöttek és az annál idősebbek részére természetbeni támogatásként – hivatalból - évente két alkalommal élelmiszercsomagot biztosíthat, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott forrás rendelkezésre állása esetén, képviselő-testületi határozat alapján

18. § A rendelet 36. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

36. § (3) A SZOCEG Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Kft. vezetője, illetve a Sellye Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője minden évben önálló napirendi pont keretében, átfogó értékelést nyújt Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyzetéről

19. § A rendelet 41. §(3) bekezdése d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

41. § (3) d) Ormánsági Tücsök Óvoda képviselője

20. § A rendelet 41. §(3) bekezdése g) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

41. § (3) g) Sellye Családsegítő és Gyermekjóléti Központ családgondozója

21. § A rendelet 45. §(1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

45. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat az általa fenntartott Sellye Családsegítő és Gyermekjóléti Központon (7960 Sellye, Erdély u. 4.) keresztül biztosítja.

22. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen módosítás a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A Rendelet 1. - 10. melléklete helyébe – változatlan számozással - jelen rendelet 1.-10. számú melléklete lép.

(3) Az ügyfélre kedvezőbb rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(4) A képviselő-testület a rendelet egységes szerkezetbe foglalását rendeli el.