Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020(VIII.27.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről, működési rendjéről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2024. 05. 01

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020(VIII.27.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről, működési rendjéről és üzemeltetéséről

2024.05.01.

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott „a kistermelők, őstermelők számára értékesítési lehetőségeinek biztosítása” megnevezésű kötelező önkormányzati feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormányrendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed:Sellye, 348/10 helyrajzi számon elhelyezkedő, Bodonyi utcában lévő helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) piac fenntartójára,

b) piac üzemeltetőjére,

c) a piac területén kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra, árusokra,

d) a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra, fogyasztókra.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Sellye Város Önkormányzat Képviselő – Testülete helyi termelői piacot létesít és tart fenn Sellye Termelői Piac elnevezéssel, melynek során üzemeltetési szerződés útján gondoskodik a helyi termelői piac üzemeltetéséről.

(2) A fenntartó meghatározza:

a) piac nyitvatartási rendjét,

b) helypénz és bérleti díj mértékét,

c) árusító helyek kijelölését, felosztását.

(3) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piac épület és a hozzá tartozó parkoló üzemeltetéséről

b) a piac területén lévő épületek, közös helyiségek tisztántartásáról,

c) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

d) a hulladék gyűjtéséről, tárolásáról, elszállításáról,

e) a helyhasználat kijelöléséről,

f) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

g) a piaci felügyelő alkalmazásáról,

h) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

i) a helypénz beszedéséről, befizetésének ellenőrzéséről és elszámolásáról.

(4) A piac üzemeltetésére csak az kaphat jogosítványt, továbbá a piacon az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Továbbá piacot az üzemeltethet, akit a Jegyző nyilvántartásba vesz.

(5) Az üzemeltető jogosult és köteles a vásárokra és piacokra vonatkozó jogszabályok, és egyéb hatósági előírások végrehajtásának ellenőrzésére, illetve annak megsértése esetén szükséges eljárás kezdeményezésére.

3. A piac nyitva tartásának rendje

3. § (1) A piac nyitvatartási rendjét a fenntartó határozza meg a hatályos jogszabályokat és a lakossági igényeket is figyelembe véve.

(2) A piac heti négy alkalommal keddi, szerdai, csütörtöki és szombati napon tart állandó piacnapot, amelynek nyitvatartási ideje:kedd-szerda-csütörtök: 6.00-18.00 óráig,szombat: 6-12 óráig.

(3) A piac az állandó piacnaptól eltérő napokon is engedélyezhet árusítást.

(4) A piac területén működő üzlettel rendelkező vállalkozó a saját nyitva tartási rendjét – igazodva a piac nyitva tartásához – önállóan állapítja meg, és azt tudomásul vétel végett írásban bejelenti az üzemeltetőnek.

4. Az árusítás feltételei

4. § (1) A piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javító ipari tevékenység folytatható.

(2) A piacon egyéni vállalkozó, gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági őstermelő, nyilvántartott kistermelő, népművész, népi iparművész, ipar-művész, képzőművész és fotóművész, valamint adószámmal rendelkező magánszemély árusíthat.

(3) A piacon csak az árusíthat, aki a vonatkozó szabályozásban foglaltak szerint erre jogosult.

(4) A piacon a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható, melynek forgalmazását jogszabály, illetve a piac működésére vonatkozó határozat nem tiltja.

(5) Az őstermelők és kistermelők kötelesek maguknál tartani érvényes őstermelői, kistermelői igazolványukat, permetezési naplót, továbbá rendelkezniük kell felvásárlói jeggyel, illetve számla- vagy nyugtaadási kötelezettségük teljesítéséhez szükséges kellékekkel. Az őstermelő a 436/2015.(XII.28.) kormányrendelet rendelkezéseit köteles betartani.

(6) A vállalkozók kötelesek maguknál tartani érvényes vállalkozói igazolványukat, illetve rendelkezniük kell számla- vagy nyugtaadási kötelezettségük teljesítéséhez szükséges kellékekkel.

(7) A mezőgazdasági őstermelő igazolvánnyal rendelkező személy kizárólag:

a) saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termékek,

d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék, tojás,

árusíthat, az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint.

(8) A piaci árusítás során be kell tartani az árusítóhelyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és növény egészségügyi, köztisztasági előírásokat.

5. Helyhasználat, helypénz

5. § (1) A piacon érvényes helypénzek és bérleti díjak mértékét a fenntartó határozza meg saját hatáskörben jelen rendelet mellékleteként. A hatályos díjtételeket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(1) A piacon árusítani csak az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen lehet. A helypénz beszedése az engedély megadásának minősül.

(2) Az üzemeltető állandó elárusító helyre helybiztosítási szerződést köthet az árusokkal a következő sorrend figyelembevételével:

a) helybeliek, a településen lakók,

b) megyebeliek,

c) megyén kívüliek.

(3) Helybiztosítás hiányában a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

(4) A piaccsarnok épületében igénybe vehető 1. – 10. számú árusító helyeket csak kistermelő, termelő, őstermelő veheti igénybe árusítás céljából.

(5) A helyfoglalással biztosított asztalt a termelő (bérlő) részére nyári időszakban 6,30 óráig, téli időszakban 8.00 óráig lehet fenntartani. Ezen időpontokon túl történő érkezés esetén nem tarthat igényt a lefoglalt asztalra.

(6) Az árusításra kijelölt asztalokon csak a helyjegyet megvásárló személy árusíthat, sem az asztal egészét, sem egy részét nem engedheti át más személy részére.

(7) Az árusításra kijelölt asztalt nem lehet másik asztallal önkényesen megcserélni, ha a kijelölés után másik asztal is megüresedik. Az árus köteles a kijelölt asztalon árusítani termékét. Amennyiben később másik asztalra tart igényt, a helypénz ismételt megfizetésével azt igénybe veheti.

(8) Az engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenységre helyhasználat csak az engedély bemutatásával adható ki.

(9) Aki a piacon a kereskedelmi tevékenységére vonatkozó engedély nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető megbízottja felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb hat hónapra kitiltható. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás többször alkalmazható.

(10) A helypénz beszedéséről az üzemeltető gondoskodik. A beszedett díj összegéről az időpontot is feltüntető, sorszámmal ellátott nyugtát vagy számlát köteles adni. Az az árus, aki az ellenőrzésekor érvényes jegyet nem tud felmutatni, köteles azt megváltani.

(11) A napi helyhasználatra a piac nyitásától zárásáig a helypénz megváltásáról szóló nyugta jogosít.

(12) A helyhasználat lehet napi és folyamatos. Az állandó helyhasználat legrövidebb időtartama 1 hónap és az 1 évet nem haladhatja meg. A határozott időre szóló helyhasználati jog, valamint a helypénzjegy másra nem ruházható át, és az árusítóhelyet önkényesen megváltoztatni nem lehet.

(13) Az üzemeltető és a helyhasználó a határozott időre szóló helyhasználatot a hónap utolsó napjára – indoklás nélkül – felmondhatja, ha e szándékát legalább a hónap 15. napjáig bejelenti. A helyhasználati díj befizetésének határideje a tárgyhó 15. napja. A helyhasználati szerződéssel rendelkezőknek az árusítóhely használatáért járó havi díjat akkor is meg kell fizetni, ha az árusítás ideiglenesen szünetel.

(14) A helyhasználat megszűnésekor a helyhasználó árusítóhelyét köteles kiüríteni, tisztán, eredeti állapotban az üzemeltetőnek átadni. A helyhasználó az általa okozott károkért a polgári jogi szabályok szerint tartozik az üzemeltetőnek.

(15) Ha a helyhasználó az esedékes díjat a szerződésben megjelölt időpontig nem fizeti meg, illetve az e szabályzatba foglalt, valamint a helyhasználati szerződésben foglaltakat nem tartja be, az üzemeltető a szerződést írásban, azonnali hatállyal felmondja. Ha az elárusítóhelyet 3 hónapig indokolatlanul nem üzemelteti, az üzemeltető a helyhasználati szerződést írásban, a hónap utolsó napjára felmondhatja; a felmondást legkésőbb a hónap 15. napjáig közölni kell.

(16) A piac területén bármilyen jellegű bővítéshez, fejlesztéshez (építés, bontás, átalakítás, műszaki berendezés létesítése, stb.) a fenntartó előzetes hozzájárulásának kikérése szükséges. Ezen hozzájárulás megszerzése nem mentesít az egyébként szükséges szakhatósági engedélyek megszerzése, illetve egyéb ágazati előírások betartása alól.

(17)1 A helypénz összege az elfoglal terület nagysága és a 1. 2. és 3. mellékletben foglalt egységár alapján kerül megállapításra. Minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít.

(18) A helypénz megállapításánál az áruval elfoglalt terület kerül felmérésre. A helypénzt az üzemeltető megbízottja (piacfelügyelő) helyben kiállított számla alapján szedi be.

(19) A piac és vásár fenntartója saját hatáskörben külön szolgáltatásokat nyújthat a vállalkozók és vásárlók részére, megállapodás illetve szerződés szerinti díjtételért. A szolgáltatások igénybevételének rendjét és idejét, a fenntartó határozza meg.

6. Az árusítás rendje

6. § (1) A piacok területére árusító eszközt elhelyezni csak a piacfelügyelő engedélyével lehet.

(2) Az el nem adott árut és az árusítási eszközöket az árusítási idő befejezésével a piac területéről a piac zárásakor - ettől eltérő szabályozás hiányában - el kell szállítani. A piac területén hagyott árukért, eszközökért az üzemeltető nem felel.

(3) Az árusítóhelyen csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és egyéb mérőeszköz használható.

(4) A piac rendjét, a rendelkezéseket megszegőkkel szemben az üzemeltetőnek pótdíjat kell kiszabnia alábbiak szerint:

a) aki szennyezi a piac területét, az árusítás végén elmulasztja a takarítást 1.000,- Ft pótdíjat köteles fizetni,

b) aki a piacon ismételten az üzemeltető helyhasználati engedélye nélkül, illetve nem az engedélyben meghatározott területen árusít, annak 5.000,- Ft pótdíjat kell fizetni,

c) aki szakvizsgálatra szoruló áru vizsgálati tanúsítványát nem mutatja be, a piacról kitiltható.

(5) Az üzemeltető a piaci tevékenységet folytató olyan árusokat, akik az árusításra vonatkozó szabályokat, vagy a piac rendjét ismételten megszegik, legfeljebb három hónapra a piac területéről kitilthatja.

7. A piacfelügyelő

7. § (1) Az üzemeltető a helyi termelői piac működési rendjének biztosítására és fenntartására piacfelügyelőt alkalmaz.

(2) A piacfelügyelő jogosult és köteles:rendszeresen ellenőrizni a vonatkozó jogszabályokban és e szabályzatban foglalt előírások megtartását, és hiányosság észlelése esetén saját hatáskörben vagy a hatóságok értesítésével intézkedni, a helyfoglalási díj, illetve bérleti díj beszedésére,a helyhasználat megvonására attól, aki a piac rendjét ismételten, figyelmeztetés ellenére megzavarja,szabálysértési eljárás kezdeményezésére,bérleti szerződések megkötésének, módosításának, felbontásának kezdeményezésére,a piacon helyszíni bejárást végezni.

8. A piac rendfenntartási előírásai

8. § (1) A piac területén lévő árusító asztalokat rongálni tilos!

(2) Az árusító asztalokat és az árukat úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák.

(3) Az el nem adott árut, valamint az árusításhoz szükséges kellékeket az árusítási idő befejeztével a piac területéről el kell szállítani.

(4) A piac területén lármázni, durva, sértő szavakat használni, botrányt okozni tilos!

(5) A piacon elhelyezett áruk megőrzése a helyhasználó feladata.

(6) A piac területén göngyöleget, csomagoló papírt, egyéb hulladékot kirakni, ott tárolni tilos.

(7) Az árusító helyeket, és a közlekedő felületeket a piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni nem szabad.

(8) Az árusítás során keletkezett hulladékot, szemetet az árus köteles a helyszínen arra szolgáló tárolóba helyezni, az igénybe vett területet tisztán rendezetten hagyni.

(9) A piac területén szerencsejátékot folytatni tilos.

9. A piac egészségügyi rendelkezései

9. § (1) Az üzemeltetőnek, és az árusítást végzőnek piaci árusítás során mindenkor meg kell tartani az erre vonatkozó központi jogszabályokban meghatározott közegészségügyi előírásokat.

(2) Élelmiszert csak az arra kijelölt helyen a hatályos jogszabályok betartása mellett szabad forgalomba hozni. Élelmiszert közvetlenül földről árusítani tilos.

(3) A piac területének tisztán tartásáról, fűnyírásról, fertőtlenítésről, ivóvíz, és WC biztosításáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(4) A piac területén működő szociális célú mellékhelyiségek használati ideje:hétfő-péntek: 06.00 – 18.00 között igénybe vehető,szombat: 06.00 – 12.00 között igénybe vehető,vasárnap: nem vehető igénybe.

(5) A szociális célú mellékhelyiségek a 4. pontban meghatározott használati időben ellenszolgáltatási díj mellett vehetőek igénybe. A díj mértékét és beszedésének módját az üzemeltető határozza meg.

(6) Az üzemeltető a piac épületében kártevőirtást rendelhet el, amelyet az üzlethelyiségek bérlője az engedélyezett eszközök, szerek felhasználásával köteles végrehajtani és felszólíthatja a bérlőt az árusító hely takarítására, fertőtlenítésére.

10. A piac tűzvédelmi előírásai

10. § (1) A tűzrendészeti követelmények betartása a piac, területén tartózkodó személyekre kötelező.

(2) A piac területén tüzet rakni tilos!

(3) A sütés, főzés céljára gázkészülék, illetve a szabványnak megfelelő elektromos berendezések a vonatkozó tűzrendészeti szabványok megtartásával használhatók.

(4) A piac területén bérlők és árusok kötelesek betartani az üzemeltető által meghatározott tűzriadó tervet, amelyet az üzemeltető köteles jól látható helyen kifüggeszteni.

11. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2020. november 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 5. § (17) bekezdése a Sellye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (IV. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Sellye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. mellékletet a Sellye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be. A 2. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. mellékletet a Sellye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be. A 3. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.