Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021(II.25.) önkormányzati rendelete

Sellye Város Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 07. 01- 2021. 09. 29

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021(II.25.) önkormányzati rendelete

Sellye Város Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörét a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendelet, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján gyakorló Polgármester az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Sellye Város Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről és annak végrehajtására vonatkozó szabályokról az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A költségvetésről szóló rendelet (továbbiakban: Rendelet) hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § [1] (1) Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2021. évi összevont költségvetésének

  • a) költségvetési kiadását 1.552.251.248 Ft-ban
    • aa) működési célú kiadását 1.101.328.478 Ft-ban
    • ab) felhalmozási célú kiadását 450.922.770 Ft-ban
  • b) finanszírozási kiadását 17.734.910 Ft-ban
    • ba) működési célú finanszírozási kiadását 17.734.910 Ft-ban
    • bb) felhalmozási célú finanszírozási kiadását 0 Ft-ban

    állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául

  • a) költségvetési bevételét 959.572.639 Ft-ban
    • aa) működési célú bevételét 912.473.470 Ft-ban
    • ab) felhalmozási célú bevételét 47.099.169 Ft-ban
  • b) finanszírozási bevételét 610.413.519 Ft-ban
    • ba) működési célú finanszírozási bevételét 206.589.918 Ft-ban
    • bb) felhalmozási célú finanszírozási kiadását 403.823.601 Ft-ban

    állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi összevont költségvetésének

  • a) költségvetési hiányát 592.678.609 Ft-ban
    • aa) működési hiányát 188.855.008 Ft-ban
    • ab) felhalmozási hiányát 403.823.601 Ft-ban

    állapítja meg.

(4) A (3) bekezdés szerinti hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület a 610.413.519,- Ft összegű módosított előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(5) Az (1)-(4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően az önkormányzat összevont módosított költségvetésének 2021. évi

  • a) b e v é t e l i f ő ö s s z e g é t 1.569.986.158 Ft-ban

b)k i a d á s i f ő ö s s z e g é t 1.569.986.158 Ft-ban

állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület Önkormányzat 2021. évi összevont költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, valamint kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok bontásban az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.”

A költségvetés részletezése

3. § [2]

(1)[3]

(2)[4]

(3)[5]

(4)[6]

(5)[7]

(6)[8]

(7)[9]

(8)[10]

(8)[11]

(9)[12]

(10)[13]

(11)[14]

(12)[15]

(13)[16]

(14)[17]

(15)[18]

(16)[19]

A Sellye Város Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 4/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelet 1-16. melléklete helyébe jelen rendelet 1-16. melléklete lép.

Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek létszáma

4. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi összesített létszámkeretét 183 főben állapítja meg az alábbiak szerint:

Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal: 40 fő

Sellye Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Muzeális Intézmény: 4 fő (ebből 1 fő részmunkaidős)

Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ: 10 fő

Sellye Város Önkormányzat: 39 fő (ebből pályázatban foglalkoztatottak: 36 fő)

Sellye Város Önkormányzat közfoglalkoztatottak: 90 fő.

(2) Az engedélyezett létszám év közben, az elrendelt feladatokban bekövetkező változásokkal összefüggésben a Képviselő-testület által elfogadott rendelettel módosítható.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás és rendkívüli önkormányzati támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) Az állami költségvetésből címzett, központosított előirányzatként, valamint pályázat alapján folyósított, vagy a költségvetési rendszeren kívüli forrásból származó bevételek kizárólag a folyósító által megjelölt célra fordíthatóak.

(7) Tárgyévi fizetési kötelezettség csak a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalható és a kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el, a kötelezettségvállaló ezen kötelezettsége megszegéséért felelősséggel tartozik.

(8) A Képviselő-testület a tartalék-kereten belül 1 millió Ft polgármesteri keretet biztosít, amelynek felhasználásával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettség a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi osztályának feladata. Polgármester a keret felhasználásáról tájékoztatja a képviselő-testületet.

Az előirányzatok módosítása

6. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként (a döntése szerinti időpontokban), de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításra a polgármester részére felhatalmazást ad, aki az előirányzat átcsoportosításról a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni.

(5) A költségvetési szervek bevételei körében a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevétele felhasználását – a jegyző tájékoztatásával -, a költségvetési szerv vezetője kezdeményezheti a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű egyidejű előirányzat-módosítással. A költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatása a költségvetési rendelet módosítása során kerül beépítésre.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás felelőssége

7. § (1) Az Önkormányzat nevében kötelezettséget a Polgármester, vagy az általa felhatalmazott személy, a Közös Önkormányzati Hivatal nevében a Jegyző, vagy az általa felhatalmazott személy, Intézmények esetében az intézményvezető, vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.

(2) A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 1. §-ában szabályozott választások helyi, területi előkészítésére, lebonyolítására felhasználandó pénzeszközök feletti kötelezettségvállalásra a jegyző, a kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésére az általa felhatalmazott személy jogosult.

(3) A költségvetési szerv vezetője felelős az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban, költségvetésben foglaltaknak, és az irányító szerv által közvetlenül meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelő ellátásáért, a költségvetési szerv működésében és gazdálkodásában a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeinek érvényesítéséért, a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségvállalások összhangjáért, a költségvetési szerv vagyonkezelésébe, használatába adott, és a tulajdonában lévő vagyonnal kapcsolatosan a vagyonkezelői, tulajdonosi jogok rendeltetésszerű gyakorlásáért, a szakmai és pénzügyi monitoring rendszer folyamatos működtetéséért, a tervezési, beszámolási, valamint a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok szolgáltatására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért, annak teljességéért és hitelességéért, továbbá a számviteli rend betartásáért..

(4) A gazdasági szervezettel nem rendelkező Intézmény gazdálkodó szervezete a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya, gazdasági vezetője a Pénzügyi Osztály osztályvezetője.

(5) Az Önkormányzat, a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal és az Intézmények azon szakmai pályázatok esetében, amelyek megvalósítása és/vagy fenntartása többlettámogatást igényelnek, kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával és a többlettámogatás odaítéléséről szóló döntést követően nyújthatók be.

Az intézményi gazdálkodás szabályai

8. § (1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szervek a képviselő-testület által jóváhagyott költségvetés fő összegét és a kiemelt előirányzatokat köteles betartani.

(4) A költségvetési szerveknél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

(5) A költségvetési szervek részére a finanszírozást az önkormányzat a nettó finanszírozási rendszer szabályai szerint havi ütemezésben, de a kiadások és a költségvetési bankszámla egyenleg ismeretében bocsátja rendelkezésre.

(6) A költségvetési szerveket megillető, meghatározott célra kapott állami támogatás, valamint a működési célú bevétel az összeg címzettjének – a számlára érkezést követően – továbbutalható.

(7) A költségvetési szervek 2021. évi költségvetési előirányzatai a Rendeletben meghatározottakhoz képest változhatnak a képviselő-testület évközi döntése értelmében: a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevétel, a felülvizsgált és a jóváhagyott előző évi pénzmaradvány összegével, továbbá a tartalékok, központilag kezelt működési és felhalmozási kiadások felosztásával biztosított pótelőirányzatok összegével.

(8) A költségvetési szervek előirányzat-módosítási hatáskörében bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét, a kiemelt előirányzatokat és a megfelelő részelőirányzatokat felemelheti az előző évi pénzmaradványából a képviselő-testület jóváhagyása után.Az intézmények pénzmaradványát a képviselő-testület a zárszámadási rendeletében hagyja jóvá, melyet beépít az önkormányzat költségvetésébe.Az intézményt a saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítással összefüggésben bejelentési kötelezettség terheli. A változásokról a képviselő-testületet a polgármester 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület ez alapján módosítja a költségvetési rendeletet az 5. §-ban foglaltak szerint.

(9) Intézményi működési bevételi többlet felhalmozási célra történő felhasználása csak akkor engedélyezhető, ha az intézmény vezetője nyilatkozik, hogy az év folyamán működési többletigénye nem lesz.

(10) A költségvetési szervek a saját költségvetésükből olyan felhalmozási kiadásokat, amelyek a tárgyévben, vagy a következő években kiadási többlettel járnak, kizárólag a képviselő-testület előzetes engedélyével teljesíthetnek. Az intézmény vezetője köteles a képviselő-testületi döntést megelőzően a közös önkormányzati hivatal pénzügyi osztályával a felhalmozásra fordítandó kiadások hatásáról a részletes számításokat egyeztetni és felelős az abban foglaltak betartásáért.

(11) Amennyiben az önkormányzatnak abból származik visszafizetési kötelezettsége az előző évek állami támogatás elszámolása és ellenőrzése során, mert az intézmény neki felróható ok miatt téves adatot szolgáltatott a feladatmutatók felmérésekor, annak következményét - támogatás csökkentését - az adott intézmény viseli.

(12) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a szakmai működéshez kapcsolódó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(13) A közös hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

A behajtatlan követelések kezelése

10. § (1) Behajtatlan fizetési kötelezettség mérséklése, illetve elengedése tárgyában 100.000,-Ft-ig terjedő egyedi értékhatárig a Polgármester dönt.

(2) 100.000,-Ft-tól 500.000,-Ft egyedi értékhatárig a Pénzügyi Bizottság dönt a behajtatlan követelések mérséklése illetve elengedése tárgyában, 500.000,- Ft egyedi értékhatárt meghaladó esetben a döntés joga a Képviselő-testületet illeti meg.

Záró és vegyes rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet [20]

1..pdf

2. melléklet [21]

2.1..pdf

2.2..pdf

3. melléklet [22]

3..pdf

4. melléklet [23]

4..pdf

5. melléklet [24]

5..pdf

6. melléklet [25]

6..pdf

7. melléklet [26]

7..pdf

8. melléklet [27]

8..pdf

9. melléklet [28]

9..pdf

10. melléklet [29]

10..pdf

11. melléklet [30]

11..pdf

12. melléklet [31]

12..pdf

13. melléklet [32]

13..pdf

14. melléklet [33]

14..pdf

15. melléklet [34]

15..pdf

16. melléklet [35]

16.1..pdf

16.2..pdf


[1] A 2. § a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 3. §-át a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.
[3] A 3. § (1) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[4] A 3. § (2) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[5] A 3. § (3) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[6] A 3. § (4) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[7] A 3. § (5) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[8] A 3. § (6) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[9] A 3. § (7) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[10] A 3. § (8) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[11] A 3. § (8) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[12] A 3. § (9) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[13] A 3. § (10) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[14] A 3. § (11) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[15] A 3. § (12) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[16] A 3. § (13) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[17] A 3. § (14) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[18] A 3. § (15) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[19] A 3. § (16) bekezdését a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte. A 3. § (16) bekezdés záró szövegrészét a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 3. § (16) bekezdés záró szövegrészét a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.
[20] Az 1. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[21] A 2. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[22] A 3. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[23] A 4. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[24] Az 5. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.
[25] A 6. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.
[26] A 7. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.
[27] A 8. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.
[28] A 9. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.
[29] A 10. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.
[30] A 11. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.
[31] A 12. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.
[32] A 13. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdésével megállapított szöveg.
[33] A 14. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (14) bekezdésével megállapított szöveg.
[34] A 15. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (15) bekezdésével megállapított szöveg.
[35] A 16. melléklet a Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (16) bekezdésével megállapított szöveg.