Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezés, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 01

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezés, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §.(1) 3.pontjában kapott felhatalmazás alapján , a 143. § (3) és az 51. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közterület- nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről a következő rendeletet alkotja

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza, Sellye Városban a közterületek nevének megállapításra, megváltoztatására, nyilvántartására, vonatkozó szabályokat, és a házszámozásnak rendjét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet tárgyi hatálya Sellye Város közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, személyi hatálya azok tulajdonosaira ( használóira, kezelőire ) terjed ki.

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából:

a)Beépítésre szánt terület: a település közigazgatási területének a beépített, illetve a további beépítés céljára szolgáló területrésze.

a) Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).

c)Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel. részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.

b) Földrajzi név: a földfelszín természetes vagy mesterséges részleteinek azonosítására szolgáló, kisebb vagy nagyobb közösségek által használt tulajdonnév.

e)Házszám: bel-és külterületi ingatlanok közterületre megállapított sorszáma.

f)Közhasználatú építmény: az olyan építmény (építményrész), amely

ba) a település vagy településrész ellátását szolgáló funkciót tartalmaz, és

fb)használata nem korlátozott, illetve nem korlátozható (pl. alap-, közép-, felsőfokú oktatási, egészségvédelmi, gyógyító, szociális, kulturális, művelődési, sport, pénzügyi, kereskedelmi, biztosítási, szolgáltatási célú építmények mindenki által használható részei), továbbá

bb) használata meghatározott esetekben kötelező, illetve elkerülhetetlen (pl. a közigazgatás, igazságszolgáltatás, ügyészség építményeinek mindenki által használható részei), valamint, amelyet

bc) törvény vagy kormányrendelet közhasználatúként határoz meg

g)Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

h)Közterületnév: a bel- és külterületi közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve;

i)Utcanév tábla:a közterület nevét feltüntető tábla.

jTelek: egy helyrajzi számon nyilvántartásba vett földterület.

II. A közterületnév megállapítása és megváltoztatása

4. § (1) A városban minden a 3. § (1) g.) pont alá tartozó közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú utakat.

(2) A közterületnév megállapítása, és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A Képviselő-testület közterületnév megállapításról, illetve megváltoztatásról rendeleti formában dönt.

5. § (1) A közterület elnevezésére, illetve elnevezésének megváltoztatására bárki tehet javaslatot.

(2) A közterületnév megállapítása, vagy megváltoztatása előtt a helyben szokásos módon ki kell kérni a város lakosságának véleményét.

(3) A közterületnév megállapítása és megváltoztatása során figyelembe kell venni a kialakult élő névhasználatot, a történelmi hagyományokat, a helytörténeti kutatások eredményeit, a nemzetiségi és etnikai viszonyokat, a nyelvi, nyelvhelyességi követelményeket.

(4) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(5) Élő személyről a 3. § (1) g.) pontja alá tartozó közterület nem nevezhető el. Elhuny személyről legkorábban 5 évvel a halála után nevezhető el közterület.

(6) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz, külön elnevezési eljárás nélkül, a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

6. § (1) A közterületnév megváltoztatására akkor kerülhet sor, ha:

a.) az azonos hangzású nevek zavart keltőek,

b.) a névvel jelölt terület vagy létesítmény megszűnt, vagy megváltozott,

c.) a névhasználat, illetőleg az elnevezés a közérdek szempontjából, illetve jogszabályváltozás miatt nem megfelelő,

e.) az új név adása kiemelkedő személy emlékének megörökítését szolgálja.

7. § (1) A megállapított közterületnevekről a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás nyilvános, bárki számára hozzáférhető.

(3) A közterületnév megállapításáról és megváltoztatásáról a lakosságot a helyben szokásos módon, az érdekelt szerveket (pl: posta, közszolgáltatók stb.) írásban kell értesíteni.

(4) Sellye Város közterületinek jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.

III. Utcanév táblák elkészítése, elhelyezése, tartalma

8. § (1) A városban a 3. §. (1) bekezdés g) pontjában jelzett közterületeket névtáblával kell jelölni.

(2) Az utcanév táblát a helyszíni viszonyok figyelembe vételével, a megfelelő tájékozódást lehetővé tévő számban, a vonatkozó építésügyi, városrendezési és egyéb szabályok betartásával - lehetőség szerint azonos magasságban - kell elhelyezni.

(3) Az utcanév táblának az utca nevét kell tartalmaznia.

(4) Utca nevének megváltoztatása esetén a korábbi utcanév táblát a tájékozódás megkönnyítése érdekében- áthúzással vagy más megfelelő módon érvénytelenítve- egy év időtartamig az új nevet jelző tábla mellett/alatt fenn kell hagyni.

9. § (1) Az utcanévtábla elkészítésének, elhelyezésének, karbantartásának és pótlásának költségei az önkormányzatot terhelik.

(2) Az utcanév tábla megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg engedély nélküli eltávolítása tilos.

(3) Az ingatlan tulajdonosa (használója) az utcanévtábla elhelyezését (házfalra, kerítésoszlopra, stb.), a felszerelésével, karbantartásával kapcsolatos tevékenységet tűrni köteles.

(4) Tér, park, sétány, külterületi lakott hely, illetőleg az általánostól eltérő beépítettségű, valamint kiemelt települési jelentőséggel bíró utca névtáblájának elhelyezése és szövege a 8. § (2)bekezdésében előírtaktól eltérhet.

IV. Az ingatlanok számozása

10. § (1) A lakóházakat, épületeket és az építési telkeket- a továbbiakban: ingatlanok- házszámmal kell ellátni.

(2) A házszám megállapítása hivatalból vagy kérelemre történhet. Házszám megállapítás/javítás iránti kérelem nyomtatványt a rendelet 2.melléklete tartalmazza.

(3) A házszám hivatalból történő megállapításának esetei:

  • a) új közterület létrejötte,
  • b) kialakult házszámozási rendben fennálló hiba vagy hiány.

(4) Házszámmal nem rendelkező újonnan létesült épület esetén a házszám megállapítását az ingatlan bármelyik tulajdonosa a jogerős használatbavételi engedély megszerzését követő 30 napon belül köteles megkérni.

(5) Az ingatlanok házszámának meghatározásáról és a házszámok nyilvántartásáról a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

(6) Házszámozási kérelmet rendelet melléklete szerinti nyomtatványon, az ott felsorolt mellékletekkel együtt kell benyújtani.

11. § (1) Az ingatlanok számozásánál a helyi gyakorlatot figyelembe kell venni.

(2) A házszámozást új utca esetén, annak kialakításával, illetőleg a telekalakítás elrendelésével (engedélyezésével) egyidejűleg kell elvégezni.

(3) Új utca esetén házszámozás belterületen a község központjától kivezető utcák esetében a központtól kezdődően, míg a község központjától távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatától kezdve kell számozni, úgy hogy a központból, vagy magasabb rendű utcákból kifelé tartva az ingatlanok jobb oldalán folyamatos páratlan, bal oldalán folyamatos páros számokkal kell jelölni.

(4) A 11. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezések a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

(5) Ha egy telken belül több épület házszámozása szükséges - a 11. § (7) bekezdésében foglaltakat alkalmazva - az épületek önálló házszámmal elláthatók.

(6) Név nélküli közterület, magánút, külterület esetében az ingatlant a helyrajzi számával kell megjelölni.

(7) A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az ingatlanra való bejutást biztosító oldal, több bejáró esetén az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

(8) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – ABC betűi alkalmazandók.

(9) Társasház esetében - az utcára jellemző, kialakult állapotot figyelembe véve - a társasházhoz tartozó lakásokat külön házszámmal vagy a szint - és az ajtószámmal kell jelölni. Amennyiben a társasház egy szintes, úgy a szint jelölés elhagyható. A lakások és ajtók számozása folyamatos arab számokkal történik.

(10) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak különös indokolt esetben, építéshatósági vagy okmányirodai kezdeményezésre a kialakult állapotot figyelem bevéve kerülhet sor.

(11) Tekemegosztás esetén a kialakított új telkeket az eredeti házszem betű alátörésével jelölt házszámmal kell ellátni.

(12) Az ingatlanok házszámának megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A

képviselő-testület e hatáskörének gyakorlását a polgármesterre átruházza.

(13) Az új építésű, telekalakítás következtében új házszámot kapó épület házszámának megállapítása, valamint a meglévő épületek házszámának megállapítása és javítása határozattal történik, melyet közölni kell az ingatlan tulajdonosaival, valamint jogerőre emelkedés után a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági és Szociális Osztályával a címnyilvántartásban történő átvezetés miatt.

12. § (1) A házszám elkészítése, elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának (használójának) kötelessége.

(2) A házszám az ingatlan utca felöli homlokzatán, annak bejárat felöli részén kell elhelyezni.

(3) Az elhelyezett házszám megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg engedély nélküli eltávolítása tilos.

V. Vegyes és záró rendelkezések

13. § A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti Sellye Város Önkormányzata Képviselő- testületének a közterületek elnevezés, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 17/2013. (XI. 01.) számú , valamint az azt módosító 10/2014. (VI.25.), a 25/2014. (XII.19.), a 2/2015.(II.12.), valamint a 16/2015. (X.26.) számú rendeletei.

14. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Közterületek jegyzéke

Közterület neve.

Helyrajzi szám

Tulajdonos/Kezelő

Ady Endre utca

808

Sellye Város Önkormányzat

Alsó major

890

Sellye Város Önkormányzat

Aradi utca

892

Sellye Város Önkormányzat

Arany János utca

518/4

Sellye Város Önkormányzat

Árpád utca

485

Sellye Város Önkormányzat

Batthyány utca

1069/2

Magyar Állam/Közlekedési Koordinációs Központ

Bodonyi Nándor utca

344

Sellye Város Önkormányzat

Bőhm tanya

0209

Sellye Város Önkormányzat

Carolina tér

1276/7

Sellye Város Önkormányzat

Carolina utca

1275

Sellye Város Önkormányzat

Cserfa utca

1233

Sellye Város Önkormányzat

Dani tanya

0232/3

Sellye Város Önkormányzat

Deák Ferenc utca

183, 304

Sellye Város Önkormányzat

Déryné utca

451/4

Sellye Város Önkormányzat

Diófa utca

268/2

Sellye Város Önkormányzat

Domb utca

60

Sellye Város Önkormányzat

Dombalja utca

1302/2

Sellye Város Önkormányzat

Dózsa György utca

1118/2

Magyar Állam/Közlekedési Koordinációs Központ

Dráva utca

1007/2

Magyar Állam/Közlekedési Koordinációs Központ

Dráva utca

1002/1

Sellye Város Önkormányzat

Édesanyák út

845

Sellye Város Önkormányzat

Erdély utca

899

Sellye Város Önkormányzat

Erkel Ferenc utca

349,374

Sellye Város Önkormányzat

Felső major utca

913


Sellye Város Önkormányzat

Fürdő utca

398

Sellye Város Önkormányzat

Hunyadi János tér

172

Sellye Város Önkormányzat

Ifjúság út

301

Sellye Város Önkormányzat

Jókai utca

593

Sellye Város Önkormányzat

József Attila utca

1046

Sellye Város Önkormányzat

Kertész udvar utca

987/5

Sellye Város Önkormányzat

Kiss Géza utca

203, 322

Sellye Város Önkormányzat

Kolozsvár utca

988

Sellye Város Önkormányzat

Korongi tér

527, 549, 536

Sellye Város Önkormányzat

Kossuth utca

90/4

Magyar Állam/Közlekedési Koordinációs Központ

Kölcsey utca

592

Sellye Város Önkormányzat

Köztársaság tér

974/3, 974/11

Sellye Város Önkormányzat

Malom utca

749

Sellye Város Önkormányzat

Mátyás király utca

714/2

Magyar Állam/Közlekedési Koordinációs Központ

Nagyszigettanya

037/6,037/7,037/9, 037/10, 037/11

Sellye Város Önkormányzat

Nefelejcs utca

568

Sellye Város Önkormányzat

Ormánság utca

146

Sellye Város Önkormányzat

Petőfi Sándor utca

671/2

Magyar Állam/Közlekedési Koordinációs Központ

Radnóti Miklós utca

428

Sellye Város Önkormányzat

Rákóczi utca

127

Sellye Város Önkormányzat

Rózsa utca

932

Sellye Város Önkormányzat

Sósvertikei út

0327

Sellye Város Önkormányzat

Sport utca

854

Sellye Város Önkormányzat

Süttő Ignác utca

919

Sellye Város Önkormányzat

Széchenyi utca

223

Sellye Város Önkormányzat

Vadvirág utca

1232, 1357/1

Sellye Város Önkormányzat

Vágóhíd

0192/1

Sellye Város Önkormányzat

Vár utca

1022/2

Sellye Város Önkormányzat

Váralja utca

1022/1

Sellye Város Önkormányzat

Vasúti őrház

0221/1

Sellye Város Önkormányzat

Vasút utca

624, 626, 625/4, 625/3

Sellye Város Önkormányzat

Zrínyi utca

969

Sellye Város Önkormányzat

2. melléklet

Házszám megállapítás / javítás iránti kérelem

Alulírott

Név:……………………………………………………………………………………………...

Cím:……………………………………………………………………………………………...Születési név:……………………………………………………………………………………

Születési idő:…………………………………………………………………………………….

Anyja neve:……………………………………………………………………………………...

Elérhetőség (telefonszám, faxszám, e-mail cím):……………………………………………….

kérem, hogy a tulajdonomat/résztulajdonomat képező ingatlan, melynek adatai:

Település:………………………………………………………………………………………..

Közterület megnevezése:………………………………………………………………………..

Helyrajzi szám:………………………………………………………………………………….

nem rendelkezi házszámmal /pontatlan a házszáma

ezért házszámát szíveskedjen megállapítani.

Kérelem benyújtásának indoklása, egyéb közölni való (pl. okmányirodai ügyintézés során derül ki, hogy rossz/hiányos a házszám, stb.)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Kelt:………………………………………

……………………………...

Kérelmező aláírása

Kötelező melléklet:

- használatbavételi engedély másolata (új építésű épület esetén)

- társasház esetén a cím megállapítással érintett ingatlan hatályos társasházi alapító okiratának másolata

A megfelelő rész aláhúzandó.