Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Villány Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Villány Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.03.14.

Villány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a 2011. évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdésében foglaltak alapján Villány Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Villány Város Önkormányzatára (továbbiakban: Önkormányzat), a Villányi Közös Önkormányzati Hivatalra (továbbiakban Közös Hivatal), a Villányi Művelődési Házra (továbbiakban: Művelődési Ház), valamint az Önkormányzat képviselő testületére (továbbiakban Képviselő-testület).

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatottra.

2. Címrend

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi címrendjét az 1. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.

II. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 4 800 703 ezer Ft-ban állapítja meg, figyelemmel arra, hogy a főösszeg 215 375 ezer Ft halmozódást tartalmaz az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek költségvetésében megjelenő központi, irányító szervi támogatás átadása, illetve átvétele következtében.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) működési bevételét 1 142 624 ezer Ft-ban,

b) felhalmozási bevételét 1 685 358 ezer Ft-ban,

c) finanszírozási bevételét 1 972 721 ezer Ft-ban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) műkődési kiadását 1 208 377 ezer Ft-ban,

b) felhalmozási kiadását 3 357 805 ezer Ft-ban,

c) finanszírozási kiadását 234 521 ezer Ft-ban állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Közös Hivatal és a Művelődési Ház működési, felhalmozási és finanszírozási bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Közös Hivatal és a Művelődési Ház feladatonként kimutatott bevételeit és kiadásait a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) Az Önkormányzat részére biztosított 2024. évi állami támogatások és a helyi adó bevételek jogcímenkénti részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat 2024. évi beruházási és felújítási feladatait célonként részletezve az 5. melléklet tartalmazza.

(8) A Képviselő-testület az államháztartáson belülre, illetve kívülre történő működési célú pénzeszköz átadások és támogatások, valamint a szociális ellátások 2024. évi előirányzatának összegét a 6. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(9) A Képviselő-testület a foglalkoztatottak létszám-előirányzatát az Önkormányzatnál 15 főben, a Közös Hivatalnál 20 főben, a Művelődési Háznál 4 főben, a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 10 főben határozza meg 2024. évre a 7. mellékletben foglalt részletezésnek megfelelően.

(10) A Képviselő-testület az Önkormányzat önként vállalt feladatai ellátásának bevételeit és kiadásait a 8. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.

(11) A Képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat-felhasználási ütemtervét a 9. mellékletben, a likviditási tervét a 10. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.

(12) A közös fenntartású intézmények, szolgáltatások működéséhez a gesztor Önkormányzat javaslata alapján a 11. melléklet szerint a Képviselő-testület 0 Ft hozzájárulást hagy jóvá.

(13) Az Önkormányzat által biztosított közvetett támogatásokat a Képviselő-testület a 12. mellékletben részletezetteknek megfelelően hagyja jóvá.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

3. Általános rendelkezések

4. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az Önkormányzat, a jegyzőt a Közös Hivatal és az intézményvezetőt a Művelődési Ház 2024. évi költségvetésének végrehajtására, az előírt bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások e rendelet szerinti teljesítésére.

(2) Az Önkormányzat, a Közös Hivatal és a Művelődési Ház gazdálkodásának végrehajtó szerve a Közös Hivatal.

(3) Az Önkormányzat, a Közös Hivatal és a Művelődési Ház gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester, a jegyző, illetve az intézményvezető a felelős.

(4) A polgármesteri, illetve jegyzői, intézményvezetői kötelezettségvállalást megelőző döntési rend a hatályos jogszabályok szerint történik.

(5) A jegyző az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló törvény alapján hatáskörébe utalt előirányzatok felett jogosult rendelkezni

4. A költségvetési rendelet módosítása, előirányzat módosítás szabályai

5. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) Az Önkormányzat a költségvetését, valamint az általa irányított költségvetési szervek előirányzatait rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(3) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletében megállapított bevételi és/vagy kiadási előirányzatai módosításáról, a kiadási előirányzatok jogcímei közötti átcsoportosításról ‑ a (4) - (5) bekezdésben foglalt kivételekkel – a Képviselő-testület dönt.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy állami pénzalap (jogszabályon, központi intézkedéseken alapuló) pótelőirányzatot biztosít az Önkormányzat számára, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A polgármester a kiemelt kiadási előirányzatokon belül korlátozás nélkül, a kiemelt előirányzatok jogcímei között 5 millió Ft összeghatárig a működés veszélyeztetése nélkül átcsoportosíthat.

(6) A jegyző és az intézményvezető az általuk vezetett költségvetési szerv kiemelt kiadási előirányzatain belül korlátozás nélkül, a kiemelt kiadási előirányzati jogcímek között 2 millió Ft összeghatárig a működés veszélyeztetése nélkül átcsoportosíthat.

(7) Az Önkormányzat, a Közös Hivatal és a Művelődési Ház a 2024. évi költségvetésük bevételi és kiadási előirányzatait az év közben elért bevételi többletekkel módosíthatja.

(8) A költségvetési szervek vezetői a (6)–(7) bekezdés szerint végrehajtott előirányzat módosításról 10 napon belül kötelesek a polgármestert tájékoztatni.

(9) A polgármester a (4)–(8) bekezdés szerinti átcsoportosításokról és módosításokról a Képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatja.

(10) A kiadási és bevételi előirányzatok (4)–(8) bekezdés szerinti módosításait a Képviselő-testület az első negyedév kivételével – negyedévenként a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb a költségvetési beszámoló Képviselő-testület által történő elfogadásának jogszabályban meghatározott határidejéig - december 31. hatállyal átvezeti költségvetési rendeletén az Áht. 34. § (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően.

5. Külső szervek részére nyújtott speciális célú támogatás

6. § (1) A 2024. évi költségvetés terhére az e rendelet 1. §-a hatálya alá nem tartozó személy vagy szervezet (külső szervek) részére a Önkormányzat költségvetésében meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt. A támogatás folyósításának feltétele, hogy a pályázó, illetve kérelmező szervezet, személy elfogadja az Önkormányzat által meghatározott pályázati kiírásban, vagy a pályázóval, kérelmezővel megkötendő támogatási szerződésben foglaltakat.

(2) A támogatás folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezettel, személlyel – az Önkormányzat nevében – a Polgármester „Megállapodás”-t köt a támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználására, valamint annak elszámolására vonatkozóan.

(3) A megállapodás megkötésének feltétele, hogy

a) a támogatásra pályázó, támogatást kérelmező szervezetnek, személynek ne legyen az Önkormányzat felé semmiféle tartozása és

b) a pályázó, kérelmező szervezet megfeleljen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek, melyről a pályázó kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(4) A támogatott jogosult részben vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem, vagy csak részben valósítható meg.

(5) Amennyiben a támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a pályázatban megjelölt programra, feladatra használta fel, vagy a támogatás igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, a támogatást az Önkormányzat fizetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(6) A támogatott a kapott támogatással a pályázatban, illetve a támogatási megállapodásban megfogalmazott cél, illetve tevékenység megvalósítását követően 60 napon belül, de legkésőbb a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles elszámolni.

(7) A támogatott szervezet, személy – szöveges beszámolóból és a felhasználást igazoló számlamásolatokból álló – elszámolását az ellenőrzési feladatok ellátásával megbízott személy ellenőrizheti.

(8) Újabb támogatási igény benyújtásának feltétele, hogy a támogatott szervezet, személy hiánytalanul eleget tett – korábbi támogatással kapcsolatos – elszámolási (számadási) kötelezettségének és az elszámolás ellenőrzésével megbízott nem állapított meg szabálytalanságot.

(9) Az Önkormányzat által nyújtott működési vagy fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevét, a támogatás célját, összegét – a kettőszázezer forint összeg alatti támogatások kivételével – az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(10) A (2) bekezdés szerinti „Megállapodás” részletes tartalmát – az (1) – (8) bekezdésben leírtak figyelembevételével – a Polgármester jogosult kialakítani.

6. Egyéb rendelkezések

7. § A normatív állami támogatás évközi, valamint év végi elszámolásából adódó lemondási, illetve visszafizetési kötelezettség az érintett költségvetési szerv költségvetését a téves adatszolgáltatás mértékéig terheli.

8. § A Képviselő-testület a hitelügyletekkel kapcsolatos hatásköröket kizárólagosan gyakorolja.

9. § A Képviselő-testület - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően, saját költségvetése terhére - a közszolgálati tisztviselői illetményalapot 88 000 Ft-ban állapítja meg.

10. § A Képviselő-testület az Önkormányzatnál és az általa irányított költségvetési szerveknél a munkaszerződéssel foglalkoztatott dolgozók és a közalkalmazottak részére személyenként közterhekkel együtt bruttó 425.000 Ft/fő/év keretösszegű, a köztisztviselők részére személyenként és a polgármester részére közterhekkel együtt bruttó 440.000 Ft/fő/év keretösszegű cafeteria juttatás fedezetét biztosítja.

11. § A Képviselő-testület saját tagjai részére 2024. évre 50.000 Ft/fő/hó, mindösszesen 600.000 Ft/fő/év képviselői alapot biztosít, mely összeghez hozzáadódik az előző évi képviselői alap fel nem használt része. Az alap felhasználásáról e R. 5. §-ában foglaltak alkalmazásával a Képviselő-testület tagja dönt.

12. § Az Önkormányzat Szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló rendeletében meghatározott, a polgármester által nyújtható eseti gyógyszertámogatás tárgyévi kerete 100.000 Ft.

13. § A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a polgármester az Önkormányzat, a jegyző a Közös Hivatal, valamint az intézményvezető a Művelődési Ház vonatkozásában a 2024. január 1. napjától e rendelet kihirdetése napjáig terjedő időszakban az előző év kiadási előirányzatainak időarányos részét teljesítette, az Önkormányzat, a Közös Hivatal és a Művelődési Ház költségvetését megillető bevételeket beszedte.

7. Kiadások készpénzben történő teljesítésének esetei

14. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-ának megfelelően a kiadások teljesítésekor előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módot.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

15. § Az Önkormányzat készpénzes kifizetéseik teljesítése érdekében készpénzt vehet fel a bankszámláról a házipénztári forgalom lebonyolítása érdekében.

16. § (1) Az Önkormányzat házipénztárából az alábbi kiadások teljesíthetők készpénzben:

a) bérjellegű kifizetések,

b) készpénzelőleg,

c) belföldi kiküldetésnél útiköltség terítések,

d) saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,

e) üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások,

f) helyi és helyközi utazási költségtérítés,

g) karbantartással, működtetéssel kapcsolatos kiadások,

h) készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,

i) reprezentációs kiadások,

j) jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,

k) egyéb nem rendszeresen előforduló céljellegű kisösszegű kifizetések,

l) jogcímtől függetlenül 100 ezer Ft összegig történő egyéb kifizetés.

(2) Jogcímtől függetlenül a polgármester, a jegyző és az intézményvezető indokolt esetben egyedi mérlegelési jogkörben dönthet az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a készpénzben teljesíthető kifizetésekről.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § Ez a rendelet 2024. március 14-én lép hatályba.