Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (V. 27.) önkormányzati rendelete

A Mecsekjánosi természeti emlékről

Hatályos: 2011. 05. 28

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (V. 27.) önkormányzati rendelete

A Mecsekjánosi természeti emlékről

2011.05.28.

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának véleményét kikérve a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Védetté nyilvánítás, természetvédelmi értékek megnevezése

1. § A Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Komló, 0128/26 és 0130 helyrajzi számok alatti, Ny-K-i irányú, 180-200 m hosszú és 5-8 m magas kiterjedésű, Komló 0128/6 helyrajzi szám alatti K-Ny-i irányú, 80-100 m hosszú 5-8 m magas kiterjedésű és 0132 helyrajzi szám alatti, D-É-i irányú, 100-120 m hosszú és 5-8 m magas kiterjedésű miocén időszaki kőzetfalakat, „Mecsekjánosi Természeti Emlék” néven helyi jelentőségű természeti területként védetté nyilvánítja.

Védetté nyilvánítás célja, indoka

2. § A védetté nyilvánítás célja a 15-18 millió éves kőzettani rétegek megismerhetőségének, vizsgálatának, állagának biztosítása, továbbá a Mecsekben igen ritka és védett sárga gyapjasszövők és gyurgyalagok élőhelyének fenntartása.

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

3. § Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete nevében a védett természeti területtel összefüggő kötelezettségeket és kezelési tevékenységet a Városgondnokság gyakorolja.

Kezelési terv

4. § (1) Gondoskodni kell a védett természeti emlék fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről.

(2) A védett területen tilos a talaj bármilyen mértékű kitermelése, továbbá tilos a talajt burkolattal lefedni.

(3) Telekmegosztás esetén a kőzetfalak telekmegosztással érintett szélétől legalább 15 méterre jelölhető ki a telekhatár. A kőzetfalakat úgy szabad elkeríteni, hogy bárki számára biztosított legyen a természeti értékek bemutatása, kapcsolatos tájékoztatás, továbbá a kőzetfalak megtekintése.

(4) Fákat, cserjéket és lágyszárú növényzetet irtani, ritkítani és vágni csak a természetvédelmi kezelés részeként lehet. Kaszálás során a Natura 2000-es területekre vonatkozó gyepkezelési előírásokat be kell tartani.

(5) A terület kezelése során törekedni kell az őshonos fajok megtartására, kímélésére, továbbá a tájidegen, különösen agresszív fajok eltávolítására.

(6) Az arra alkalmas területeken meg kell hagyni a kisebb cserjefoltokat.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

5. § Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi természeti emlék védetté nyilvánításáról szóló 4/2004. (II.1.) önkormányzati rendelete.