Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelete A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁRÓL

Hatályos: 2013. 09. 28- 2015. 02. 20

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

19/2011. (VI.24.)

ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁRÓL


(a 9/2012. (V.11.), 14/2012. (VI.22.), a 16/2013. (V.31.), a 23/2013. (VI.28.) és a 26/2013. (IX.27.) önkormányzati rendeletekkel egységes szerkezetbe foglalt szöveg)


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 15. § tekintetében az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. Értelmező rendelkezések

  1. §


1.      Engedélyes: közterület használatára határozatban feljogosított személy.


2.      Jármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló miniszteri rendelet értelmező rendelkezése szerint


3.      Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény értelmező rendelkezése szerint.


4.      Közterület rendeltetése: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény vonatkozó rendelkezése szerint.


5.      Üzemképtelen jármű tárolása: a közúti közlekedés szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint, a közlekedésben való részvétel valamennyi feltételével nem rendelkező jármű, amelyet helyi közúton vagy közterületen tárolnak.

        









II. Fejezet

Részletes rendelkezések

Közterület használatának engedélyezése


2. Közterület használata, hatáskör

2. §


(1)       A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges.


(2)       Közterület-használat engedélyezése ügyében átruházott hatáskörben a polgármester jár el elsőfokon.


3. Közterület-használat feltételei

3. §


Közterület használatához közterület-használati engedélyt kell beszerezni különösen:


1)           a közterületbe 10 cm-en túl benyúló kirakatszekrény,
hirdetőberendezés, fényreklám, továbbá cégér, cég- vagy címtábla elhelyezésére,


2)           árusító helyre, árubemutató állvány vagy jogerős építési engedéllyel rendelkező pavilon elhelyezésére,


3)           taxi állomáshely igénybevételéhez,


4)           önálló hirdetőberendezés, hirdetőtáblák, közút területe felett kihelyezésre kerülő hirdetőeszköz, reklámcélú köztárgy és reklámcélú alapzatos zászlórúd elhelyezésére,


5)           távbeszélő-fülke, postai levélszekrény elhelyezésére,


6)           építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, építési munkához kapcsolódó egyéb eszköz vagy építési törmelék 48 órát meghaladó elhelyezésére,


7)           alkalmi vagy mozgóárusítás folytatásához szükséges alapterület után,


8)[1]        


9)           vendéglátó-ipari előkert céljára,


10)        kereskedelmi tevékenységhez szükséges göngyölegek tárolásához,



11)        kiállítás, alkalmi vásár, továbbá egészségügyi, sport-, kulturális rendezvény és mutatványos tevékenység céljára,


12)        ideiglenes jellegű építmény elhelyezésére, kialakítására,


13)        a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzleti előtető, előlépcső létesítésére,


14)        48 órát meghaladó karitatív célú adománygyűjtéshez,


15)        rendezési tervben foglalt övezetek rendeltetésétől eltérő, tartós használatához,


16)        emlékműnek nem minősülő köztéri alkotás elhelyezéséhez,


17)        kerékpártároló elhelyezéséhez,


18)        24 órát meghaladó és közúti közlekedést nem akadályozó ideiglenes tároláshoz vagy rakodáshoz,


19)        üzemképtelen jármű 10 napot meghaladó tárolására és


20)        egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek (parkolók) igénybevételéhez.


4. §


Nem kell közterület-használati engedély:


1)           a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,


2)           a közművek (elektromos, távfűtő-, víz- és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,


3)           közterületen létesített távközlési és egyéb kábelek vagy közművek hibaelhárításához szükséges terület igénybevételéhez,


4)           24 órát meg nem haladó és közúti közlekedést nem akadályozó tároláshoz vagy rakodáshoz,


5)           építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, építési munkához kapcsolódó egyéb eszköz vagy építési törmelék 48 órát meg nem haladó elhelyezésére,


6)           alkalmi jellegű (48 órát meg nem haladó) karitatív célú adománygyűjtéshez,


7)           nem reklámcélú köztárgy (különösen virágláda, szemétgyűjtő edény, pad) és alapzatos zászlórúd elhelyezésére, és


8)           üzemképtelen jármű 10 napot meg nem haladó tárolására.


5. §


(1)       Jelen önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt kiemelt terület (városközpont) közterületein zöldség-gyümölcs kizárólag pavilonból árusítható, kivéve az alkalmi (1-3 napos) rendezvényekkel összefüggő gyümölcsárusítást. Utóbbi területen fenyőfa kizárólag december 1-24-e között az Eszperantó téren árusítható.


(2)      Nem helyezhető el hirdető-berendezés és hirdetmény:


1)        közparkban,


2)        középület homlokzatán,


3)        közterületen álló fákon és köztárgyakon (különösen virágládákon, szemétgyűjtő edényeken, padokon),


4)        emlékműveken, szobrokon és emlékhelyeken, továbbá


5)        hidak védőkorlátjain és tartószerkezetein.


6. §[2], [3]


(1)       A Komlói Napok rendezvény Eszperantó teret, Bem utcát (Pécsi út és a Pannon Volán buszpályaudvar közötti szakasza, ideértve a Bem utcáról megközelíthető zúzottköves parkolót is) és a Városház teret érintő területére a rendezvény szervezője (felelőse) által nevesített és egyben meghívott kereskedők, szolgáltatók, vendéglátók és mutatványosok részére adható ki közterület-használati engedély az általuk folytatható tevékenységi körök pontos megnevezésével.


(2)       Az (1) bekezdésben meghatározott területekre a rendezvény szervezője (felelőse) a rendezvény idejére szóló közterület-használatra helyszínrajzot készít, amelyen megjelöli a kereskedők, szolgáltatók, vendéglátók és mutatványosok helyét, az általuk elfoglalható területeket és azok nagyságát (m², fm).

           

(3)       Kiemelt városközponti területen egész évben (kivéve a „Komlói Napok” rendezvénnyel összefüggésben) 10 m²-nél nagyobb alapterületű mutatványos eszközre, továbbá cirkuszi sátorra nem adható közterület-használati engedély. E bekezdés alkalmazásában a légvár nem minősül mutatványos eszköznek.


4. Kérelem tartalma

7. §


A közterület-használat iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

1)           a kérelmező nevét, lakcímét, székhelyét (fióktelepét), vállalkozó esetén adóazonosító számát,


2)           a közterület-használat célját, időtartamát,     

3)           a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

4)           a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (például a vállalkozói igazolvány, őstermelői igazolvány, működési engedély) ismertetését és számát,


5)           közterület kezelőjének a folytatni kívánt tevékenységre vonatkozó véleményét és igazolását arra vonatkozóan, hogy kérelmezőnek nincs vele szemben lejárt esedékességű tartozása, és


6)           pavilon esetén a jogerős építési engedély számát.    



5. Engedély érvényessége

8. §


(1)       Közterület-használat határozott időre, de legfeljebb öt évre vagy meghatározott feltétel bekövetkezéséig engedélyezhető.


(2)       A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül. Közérdeknek a város szabályozási tervével összhangban lévő olyan érdek minősül, amely a város lakosságának nagyobb részét érinti.



(3)       A közterület-használati engedély megszűnik és érvényességét veszti, ha engedélyes közterület-használattal érintett tevékenységéhez szükséges egyéb okirat vagy hatósági nyilvántartásba-vétel (különösen egyéni vállalkozói nyilvántartásba-vétel, egyéb engedély vagy képesítést igazoló okirat) érvényessége lejárt vagy megszűnt.


(4)       Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra vagy módon használja, továbbá ha díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül sem tesz eleget.   


(5)       Visszavonható az engedély, ha az engedélyes a közterületen folytatott tevékenységével szabálysértést követett el.


(6)       Közterület-használat engedélyezett határidő előtti megszüntetését engedélyes 8 napon belül köteles bejelenteni.


(7)       Közterület-használati engedély visszaadását, megszűnését, megszüntetését vagy visszavonását követően engedélyes köteles a közterület-használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát kártalanítási igény nélkül helyreállítani, hiba kiújulása esetén a szükséges helyreállító munkálatokat ismételten elvégezni.


(8)        A (3), (4) vagy (5) bekezdésben foglalt feltételek fennállása alatt befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.  

(9)       Nem adható közterület-használati engedély olyan tevékenységre, amelyet jogszabályi rendelkezés tilt.


(10)    A közterület-használati engedély érvényességének meghosszabbítása az időtartam lejárta előtt kérelmezhető.


(11)    Mozgóárusításra kiadott közterület-használati engedély nem jogosítja fel engedélyest alkalmi rendezvényen, kiállításon történő közterület-használatra.



6. Közterület-használati díj

9. §


(1)         Engedélyes a határozatban engedélyezett közterület-használatáért díjat köteles fizetni jelen önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglaltak szerint.


(2)         A közterület-használati engedélyben megállapított közterület-használati díj és az 1. mellékletében foglalt közterület-használati díjtételek összege minden évben emelkedik a Központi Statisztikai Hivatal által előző évre közzétett átlagos fogyasztói árindex változás mértékével.


(3)         Az 1. mellékletében foglalt közterület-használati díjtétel (2) bekezdésben foglalt mértéket meghaladó emeléséről külön határozatban kell értesíteni engedélyest a korábban kiadott határozat bevonásával együtt.



(4)         Az elfoglalt közterület meghatározásánál a folytatni kívánt tevékenység, létesítmény közterületre eső vízszintes vetületét, cégér, cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdetőberendezés esetén annak hirdetési felületét, továbbá reklámcélú alapzatos zászlórúd esetén a darabszámot kell alapul venni.         


(5)         A közterület-használati díj számítása során minden megkezdett év, hónap, nap, m² vagy m egésznek számít a díjtétel meghatározásának függvényében.


10. §


(1)       Az éves időszakra megállapított közterület-használati díjat tárgyév február 28-ig, évközi kezdés esetén a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül egyösszegben megfizetni. Indokolt esetben, kérelemre az éves időszakra megállapított közterület-használati díjat havi rendszerességgel is meg lehet fizetni a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően.


(2)       Havi rendszerességgel fizetendő közterület-használati díjat tárgyhónapra előre, minden hónap 10. napjáig kell megfizetni.


(3)       A 30 napot meg nem haladó időszakra fizetendő közterület-használati díjat előre, a közterület-használat megkezdésére bejelentett időpont előtt kell megfizetni.


(4)       Engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára tekintet nélkül köteles megfizetni.


(5)       A közterület-használati díjat a Városgondnokság részére kell megfizetni. 


7.  Mentesség a közterület-használati díjfizetés alól
11. §


(1)       Nem kell közterület-használati díjat fizetni:    


1)        ingyenesen látogatható egészségügyi (például prevenciós, szűrővizsgálattal kapcsolatos), sport, kulturális vagy ismeretterjesztő rendezvények után,  


2)        48 órát meghaladó karitatív célú adománygyűjtés után,


3)        postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények (kivéve hírlapárusítást) elhelyezése után,


4)        kerékpártároló elhelyezése után, és


5)        emlékműnek nem minősülő köztéri alkotás után.


(2)       Bevételszerző tevékenységgel össze nem függő közterület-használat esetében kérelemre, külön méltánylást érdemlő esetben, a Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság javaslata alapján a polgármester részben vagy egészben felmentést adhat a közterület-használati díjfizetés alól.


8. A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használatának jogkövetkezményei

12. §


(1)       A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén - kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ha a használó nem tesz eleget helyreállítási kötelezettségének, akkor az engedélyező hatóság a használó terhére gondoskodik az eredeti állapot helyreállításáról.


(2)[4], [5]  Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az egyébként fizetendő közterület-használati díj kétszeresének megfizetésére köteles, továbbá elutasítható az ugyanazon célú közterület használatra vonatkozó későbbi kérelme.

9. A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó eltérő szabályok

13. §[6], [7]

 (1)      A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) esetén a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A filmforgatás célú közterület-használatra nem terjednek ki a rendelet közterület-használati díjra és a közterület-használati engedélyre vonatkozó rendelkezései.

(2)       A filmforgatás célú közterület-használat forgatásonként nem haladhatja meg:


  1. turisztikailag kiemelt területen június 1-je és augusztus 31-e közötti időszakban a 15 napot, egyéb időszakban a 30 napot,
  2. egyéb közterületen bármely időszakban a 30 napot.


  1. Filmforgatás célú közterület-használati hatósági szerződés nem hagyható jóvá, ha a filmforgatás célú közterület-használat tervezett idejére és helyszínére már korábban kiadott közterület-használati engedély van érvényben.
  2. Ha a filmforgatás célú közterület-használatra létrejött hatósági szerződés jóváhagyását követően a közterület igénybevétele a kérelmezőnek fel nem róható okból meghiúsul, a forgatást akadályozó körülmény vagy rendkívüli természeti esemény miatt, úgy a közterület használatát az akadályozó körülmény elhárulását követő 10 napon belül újra biztosítani kell.
  3. Mentes a díjfizetés alól az önkormányzat megbízásából készülő filmalkotás-, továbbá a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő) filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat.
  4. A közterület filmforgatás célú használatával kapcsolatos hatósági szerződés jóváhagyásának vagy annak megtagadásának a kérdésében a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester dönt.
  5. A filmforgatás célú közterület-használat díja megegyezik a mozgóképről szóló törvényben meghatározott díj mindenkori legmagasabb összegével.
  6. E § alkalmazásában turisztikailag kiemelt közterület: Komló Város Önkormányzat 10-11. és 14. szabályozási tervlapjai szerint a Sikondához lehatárolt közterületek.



10. Szabálysértési rendelkezések

14. §[8],[9]

15. §[10]


III. Fejezet

Záró rendelkezések


Hatályba léptető rendelkezések

16. §


(1)       Ez az önkormányzati rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2)       A önkormányzati rendelet 13. §-a és 14. §. utolsó mondata a kihirdetését követő napon lép hatályba határozott időre 2011. december 31-ig.


Átmeneti rendelkezések

17. §


Jelen önkormányzati rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.




Hatályon kívül helyező rendelkezések

18. §


Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat engedélyezéséről szóló 36/1995. (X.4.) önkormányzati rendelete.


Komló, 2011. június 23.



      dr. Vaskó Ernő  s.k.                                                        Polics József  s.k.

       címzetes főjegyző                                                                 polgármester

1. melléklet a 19/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati díjak

(díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák)

2012 évi infláció mértéke: 5,7 % 

2013.év februártól alkalmazandó díjak




A közterület igénybevételének célja

Kiemelt terület

(városközpont)

Egyéb terület

1)

 Közterületbe 10 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, hirdető-berendezés, fényreklám, továbbá cégér, cég-, és címtábla elhelyezése


527  Ft/m²/hó


395  Ft/m²/hó

2)

Árusító hely, árubemutató állvány, jogerős építési engedéllyel rendelkező pavilon


658  Ft/m²/hó

   

527  Ft/m²/hó

3)

  Taxi állomás igénybevétele

2.526 Ft/gk/hó

 nincs

 4)


a./Fix és mobil hirdető- és reklámtáblák, reklám célú köztárgyak, közút  területe felett kihelyezésre kerülő hirdetőeszköz  elhelyezése


1.318 Ft/m²/hó


1.054 Ft/m²/hó

  b./ reklám célú alapzatos zászlórúd elhelyezése

1.647 Ft/db/hó

   823 Ft/db/hó

 5)

  Távbeszélő fülke, postai levélszekrény


díjmentes



díjmentes


 6)

  Építési munkával kapcsolatos

  a./ állvány, építőanyag

  b./ törmelék

  48 órát meghaladó elhelyezése



  252 Ft/m²/hó

1.318 Ft/m²/hó




  143 Ft/m²/hó

1.054 Ft/m²/hó



7)

  a./ alkalmi árusítás, szolgáltatás

  b./ mozgó árusítás



  1.054 Ft/m²/nap

   2.086 Ft/m²/hó





   768 Ft/m²/nap    2.086 Ft/m²/hó



 8)[11]




 9)

  Vendéglátó-ipari előkert

  a.) május 1 - október 1-ig

  b.) október 1 - május 1-ig                     



768 Ft/m²/hó


     406 Ft/m²/hó




527 Ft/m²/hó


253 Ft/m²/hó


10)

 Kereskedelmi tevékenységhez szükséges göngyölegek tárolása


110 Ft/m²/hó



44 Ft/m²/hó




11)

   a./Kiállítás, alkalmi vásár


1.054 Ft/m²/nap




768 Ft/m²/nap



   b/ sport-, kulturális-, egészségügyi rendezvény (kivéve az  ingyenesen látogatható rendezvényeket )


253 Ft/m²/nap



208 Ft/m²/nap


   c./ mutatványos tevékenység

143 Ft/m²/nap

  105 Ft/m²/nap

12)

  Ideiglenes jellegű építmény elhelyezése, kialakítása



658 Ft/m²/hó


527 Ft/m²/hó

13)

  Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzleti előtető, előlépcső

  1.054 Ft/m²/hó

 768 Ft/m²/hó

14)

  48 órát meghaladó karitatív célú adománygyűjtés


díjmentes



díjmentes


15)

  Rendezési tervben foglalt övezetek rendeltetéstől eltérő, tartós használata


2 Ft/m²/év



2 Ft/m²/év


16)

  Emlékműnek nem minősülő köztéri alkotás elhelyezése


díjmentes



díjmentes


17)

  2000 m2 –t meghaladó tartós vállalkozási tevékenység 


77 Ft/m²/év



44 Ft/m²/év


18)

    Kerékpártároló elhelyezése


díjmentes



díjmentes


19)

 24 órát meghaladó és közúti közlekedést nem akadályozó ideiglenes tárolás vagy rakodás


55 Ft/m²/nap



22 Ft/m²/nap


20)

  Üzemképtelen jármű 10 napot meghaladó tárolása


550 Ft/m²/nap



330 Ft/m²/nap


  21)

Egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek (parkolók)


110 Ft/m²/hó



55, Ft/m²/hó


22)

1-21) pont alatt nem nevesített közterület-használat

263 Ft/m²/hó


208 Ft/m²/hó


23)[12],[13], [14]

A Komlói Napok rendezvény ideje alatt az Eszperantó tér és a Bem utca (Pécsi út és a Pannon Volán buszpályaudvar közötti szakaszán, ideértve a Bem utcáról megközelíthető zúzottköves parkolót is) területén

alkalmi árusítás, szolgáltatás, vendéglátás                                                      1500 Ft /m²/nap,

                mutatványos tevékenység                                                                               290 Ft /m²/nap.




1. melléklet alkalmazásában:

  

1. Kiemelt terület (városközpont):


Komló Város Önkormányzat hatályos 7-8. és 12-13. szabályozási tervlapjai szerint lehatárolt terület.


2. Egyéb terület: 1. pontba nem tartozó belterület.
















[1] Az önkormányzati rendelet 3. § 8) pontját a 26/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyezte hatályon kívül 2013. szeptember 28-tól.

[2] A közterület használatáról szóló 19/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) 6. §-át a 14/2012. (VI.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította 2012. június 22-i hatállyal.

[3] Az önkormányzati rendelet 6. §-át a 16/2013. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította 2013. június 1-jétől.

[4] Az önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdését a 16/2013. (V.31.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította 2013. június 1-jétől.

[5] Az önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdését a 23/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította 2013. június 29-i hatállyal.

[6] Az önkormányzati rendelet 13. §-a határozott időre, 2011.12.31-ig volt hatályban.

[7] Az önkormányzati rendelet 9. alcímét, valamint 13. §-át a 26/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította 2013. szeptember 28-i hatállyal.

[8] Az önkormányzati rendelet 14. § utolsó mondata határozott időre, 2011.12.31-ig  volt hatályban.

[9] Az önkormányzati rendelet 14. §-át és címét az önkormányzat rendeleteiben található szabálysértési tényállások hatályon kívül helyezéséről szóló 9/2012. (V.11.) önkormányzati rendelet 1. § c) pontja helyezte hatályon kívül 2012. május 12-től.

[10] Az önkormányzati rendelet 15. §-át és címét az önkormányzat rendeleteiben található szabálysértési tényállások hatályon kívül helyezéséről szóló 9/2012. (V.11.) önkormányzati rendelet 1. § c) pontja helyezte hatályon kívül 2012. május 12-től.

[11] Az önkormányzati rendelet 1. számú mellékletének 8) pontját a 26/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyezte hatályon kívül 2013. szeptember 28-tól.

[12] Az önkormányzati rendelet 1. mellékletének 23. pontját a 14/2012. (VI.22.) önkormányzati rendelet 2. §-a léptette hatályba 2012. június 22-től.

[13] Az önkormányzati rendelet 1. mellékletének 23. pontját a 16/2013. (V.31.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította 2013. június 1-jétől.

[14] Az önkormányzati rendelet 1. mellékletének 23. pontját a 23/2013. (VI.28..) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította 2013. június 29-i hatállyal.