Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete

A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁRÓL SZÓLÓ 19/2011. (VI.24.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2013. 09. 28- 2013. 09. 28

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

26/2013. (IX.27.)

ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁRÓL SZÓLÓ 19/2011. (VI.24.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


A közterület használatáról szóló 19/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9. alcímének-, valamint 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó eltérő szabályok

13. §

(1)       A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) esetén a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A filmforgatás célú közterület-használatra nem terjednek ki a rendelet közterület-használati díjra és a közterület-használati engedélyre vonatkozó rendelkezései.

(2)       A filmforgatás célú közterület-használat forgatásonként nem haladhatja meg:


  1. turisztikailag kiemelt területen június 1-je és augusztus 31-e közötti időszakban a 15 napot, egyéb időszakban a 30 napot,
  2. egyéb közterületen bármely időszakban a 30 napot.


  1. Filmforgatás célú közterület-használati hatósági szerződés nem hagyható jóvá, ha a filmforgatás célú közterület-használat tervezett idejére és helyszínére már korábban kiadott közterület-használati engedély van érvényben.


  1. Ha a filmforgatás célú közterület-használatra létrejött hatósági szerződés jóváhagyását követően a közterület igénybevétele a kérelmezőnek fel nem róható okból meghiúsul, a forgatást akadályozó körülmény vagy rendkívüli természeti esemény miatt, úgy a közterület használatát az akadályozó körülmény elhárulását követő 10 napon belül újra biztosítani kell.






  1. Mentes a díjfizetés alól az önkormányzat megbízásából készülő filmalkotás-, továbbá a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő) filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat.
  2. A közterület filmforgatás célú használatával kapcsolatos hatósági szerződés jóváhagyásának vagy annak megtagadásának a kérdésében a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester dönt.
  3. A filmforgatás célú közterület-használat díja megegyezik a mozgóképről szóló törvényben meghatározott díj mindenkori legmagasabb összegével.
  4. E § alkalmazásában turisztikailag kiemelt közterület: Komló Város Önkormányzat 10-11. és 14. szabályozási tervlapjai szerint a Sikondához lehatárolt közterületek.

2. §


Hatályát veszti a Rendelet 3. § 8) pontja, 1. számú melléklet 8) pontja.


3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Komló, 2013. szeptember 26.




 dr. Vaskó Ernő                                                                       Polics József 

címzetes főjegyző                                                                    polgármester