Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2013. (X.25.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL SZÓLÓ 17/2011. (VI.24.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2013. 10. 26- 2013. 10. 26

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

29/2013. (X. 25.)

 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e



AZ ÖNKORMÁNYZATI  LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRŐL SZÓLÓ 17/2011. (VI.24.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL



Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)     Önkormányzati lakás szociális helyzet alapján, szakember letelepítése céljából vagy rendkívüli élethelyzetre való tekintettel adható bérbe.”


2.§


A Rendelet 12. § (1) bekezdése az alábbi szövegrésszel egészül ki:


„A pályázókat az eljárás eredményéről a nyertes pályázatok azonosító számának helyben szokásos közzétételével értesíti a jegyző. Amennyiben a nyertes pályázó az eredmény közzétételét követő három héten belül nem írja alá a lakásbérleti szerződést, úgy a Bizottság határozata az érintett vonatkozásában hatályát veszti, és az önkormányzati lakásra újabb pályázatot kell kiírni, továbbá a nyertes pályázó a közzétételt követő három évig kizárt az önkormányzati lakás pályázatán való részvételből. ”


3.§


A Rendelet 12. § (2) g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


g)      továbbá a vele együtt költözni szándékozók közül a pályázat benyújtását megelőzően nem volt önkormányzati lakásbérleti jogviszonya, ide nem értve a rendkívüli élethelyzet alapján határozott időre kiutalt önkormányzati lakással kapcsolatos bérleti jogviszonyt.”


4.§


A Rendelet 13.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(1) A 12. § (2)-(4) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén a pályázat benyújtásakor egy önkormányzati lakásra vonatkozóan legalább 3 éves lakásbérleti jogviszonnyal rendelkező bérlő is pályázhat a megüresedett önkormányzati lakásra, ha a 12. § (2) d) pontban nevesített közszolgáltatók, adóhatóság és a bérbeadó felé a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapon keresztül nem állt fenn lejárt esedékességű tartozása, és a pályázat benyújtásakor bérelt lakásra vonatkozóan írásban igazolja a Városgondnokság annak a tényét, hogy a lakás műszaki állapota megfelel az újabb bérbeadás feltételeinek. A bérlő előbbieknek megfelelően érvényesen benyújtott, szükséges igazolásokkal ellátott pályázata elsőbbséget élvez a Bizottság döntése során.


5.§


A Rendelet 14. alcíme és 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


14. Költségelvű lakásbérleti jogviszony módosítása

15.§


(1)             A költségelven megkötött önkormányzati lakásbérleti szerződés a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételeire módosítható a bérlő kérelmére, ha a bérlő vagyoni- és jövedelmi feltételei megfelelnek a 12. § (2) a) és b) pontjaiban foglaltaknak és a bérlőnek legfeljebb 100.000 Ft, 12.§ (2) d) pont szerinti lejárt esedékességű vagy fizetési kedvezményben átütemezett tartozása van. Amennyiben ilyen tartozással rendelkezik a bérlő, a szerződés módosításakor legfeljebb 12 havi egyenlő összegű részletben kell vállalnia annak megfizetését a folyamatos bérleti díj- és rezsi kiadásaival együtt. A hátralék rendszeres, havi határidőre történő megfizetése szerződésben vállalt lényeges kötelezettségnek minősül, amelynek elmaradása felmondási oknak minősül.


(2)             A bérlő szerződésmódosításhoz benyújtott kérelméhez köteles mellékelni a 12. § (2) d) pontjában felsorolt közszolgáltatók és adóhatóság által a fennálló hátralékról, esetlegesen fizetési kedvezményben átütemezett tartozásról vagy a tartozásmentességről szóló igazolásokat.


6.§


A Rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


 „19. §

A lakásbérleti szerződés a 18. § (2) szerinti foglalkoztatási jogviszony idejére köthető. A foglalkoztatási jogviszony megszűnését követően a bérlő elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást.”


7.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



8.§


Az 5. §-ban foglalt rendelkezéseket a hatálybalépésükkor fennálló, szakember letelepítésére vonatkozó lakásbérleti szerződések lejáratakor, azok meghosszabbítása során is megfelelően alkalmazni kell.


9.§


Hatályát veszti a Rendelet 16. §-a és 17. §-a.



Komló, 2013. október 24.






 dr. Vaskó Ernő                                                                       Polics József 

címzetes főjegyző                                                                    polgármester
























INDOKOLÁS


1. §


A költségelvű lakásbérleti jogviszonyok jövőre vonatkozó megszüntetéséhez kapcsolódó technikai jellegű módosítás, amely a rendelet általános rendelkezései közötti felsorolásból kiemeli a költségelvű lakásbérletet.


2. §


A lakásbérleti pályázatok elbírálását követő újításokat tartalmazza e szakasz, nevezetesen az eredményekről szóló anonim, de egyben beazonosítható tájékoztatást, és a lakásbérleti szerződéskötés megtagadásának szankcióját.


3. §


E paragrafussal kerül kivételi körbe a korábban fennállt, rendkívüli élethelyzetre való tekintettel kiutalt önkormányzati lakás a szociális lakáspályázat során a kizáró feltételek közül.

4.§


A fennálló költségelvű lakásbérleti szerződés szociális feltételekre való módosításának szabályai találhatóak e szakaszban. Ennek alapja a szociális rászorultság lehet, és legfeljebb olyan nagyságrendben fennálló díj- vagy adóhátralék, amelyet a keletkező megtakarításból elvárható módon meg tud fizetni a bérlő.


5.§


A szakemberek letelepítését biztosító lakásbérlet szabályainak változásai találhatóak ebben a szakaszban, amely az alaprendeltetésén nem változtat, egyedül a háromszor öt éves időbeli korlátot szünteti meg.

6.§


Hatálybalépéssel összefüggő rendelkezés.


7.§


Átmeneti rendelkezésként ad eligazítást e szakasz azon esetekre, amikor lejárnak az öt évre megkötött szakember letelepítését szolgáló lakásbérleti szerződések. Ekkor az új bérleti időszak már a foglalkoztatási jogviszony fennállásáig tart.


8.§


A költségelvű lakásbérbeadással kapcsolatos további rendelkezések hatályon kívül helyezését tartalmazza.