Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete

A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK KEZELÉSÉVEL (gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével) KAPCSOLATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL ÉS ANNAK KÖTELEZŐ IGÉNYBEVÉTELÉRŐL szóló 15/2002. (VII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2015. 07. 01

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

16/2015. (VI. 5.) önkormányzati

rendelete



A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉK KEZELÉSÉVEL

(gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével)

KAPCSOLATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL

ÉS ANNAK KÖTELEZŐ IGÉNYBEVÉTELÉRŐL

szóló 15/2002. (VII.01.) önkormányzati rendelet módosításáról


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a települési szilárd hulladék kezelésével (gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével) kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló 15/2002. (VII.01.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. Átadóhely: a közterületnek az az ingatlan előtti része (járda vagy úttest), amelyen a hulladékgyűjtő edényzet csak az ürítés napján (idején) helyezhető ki az ürítés elvégezhetősége céljából.
  2. Hulladék átmeneti tárolása: a szükséges kezelés megtörténtéig a bomló szerves anyagot nem tartalmazó hulladék korlátozott ideig - legfeljebb 1 évig - tartó, az ember és az élővilág egészségét, illetve a környezetkárosítást kizáró, a környezettől elhatárolt módon, megfelelő műszaki védelmi rendszerrel ellátott helyen való elhelyezése, amennyiben a hulladék hasznosításának vagy ártalmatlanításának lehetősége ideiglenesen korlátozott vagy nem áll fenn. Ilyen átmeneti tárolás történhet:
  • Átrakóállomás,
  • Hulladékudvar
  1. Hulladékgyűjtés: a hulladékoknak a keletkezési hely közelében, a környezettől a további kezelés által meghatározott elhatárolt módon, korlátozott ideig történő felhalmozása és tárolása, amely előkészítési műveleteket is magába foglalhat.
  2. Hulladékszállítás: az összegyűjtött hulladéknak a nem azonos telephelyen lévő kezelési helyek között megfelelő szállítójárművel, szállítóeszközzel történő szándékolt mozgása, az ember és élővilág egészségét nem veszélyeztető, illetve környezetkárosítást kizáró módon.
  3. Települési szilárd hulladék: az ingatlanon keletkező háztartási és egyéb a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt keletkező más szilárd halmazállapotú visszamaradt anyag, mely a külön jogszabályban meghatározott előírások szerint veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.
  4. Tiszta építési törmelék és föld: a lerakóhelyi takarásra alkalmas, kommunális hulladéktól és műanyagoktól és bitumen származékoktól mentes építmény-bontásból származó törmelék, valamint a fenti anyagoktól mentes föld.”


2. §


A Rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A legkisebb kötelezően igénybe veendő gyűjtőedény (fém vagy műanyag) mérete:

társasház és lakásszövetkezet esetén:               

  1. tízemeletes tömblakásos épületekben lépcsőházanként 3 darab 770 literes,
  2. négyemeletes tömblakásos épületeknél
  1. 14-16 lakásonként egy darab 1100 literes BOBR szabványú edényzet biztosítása kötelező,
  2. 13, illetve ennél kisebb lakásszám esetén 1 db 770 literes hulladékgyűjtő edényzet biztosítása kötelező.”


3. §


A Rendelet 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A nem lakott családi ház esetében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy ingatlanhasználó részére előírt maximális méretű gyűjtőedény (60 liter) után kiszámított díjtétel 20 %-kal csökkentett mértékét kell megfizetni.

4. §


A Rendelet 16. §-a a következő (8)-(9) bekezdéssel egészül ki:


  1. Életvitelszerűen lakás céljára használt üdülőingatlan esetében a díjtétel megállapításánál a családi házas ingatlanhasználókra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


  1. Időlegesen használt üdülőingatlan esetében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben a természetes személy ingatlanhasználó részére előírt maximális méretű gyűjtőedény (80 liter) után kiszámított díjtétel 50 %-kal csökkentett mértékét kell megfizetni.






5. §

A Rendelet

  1. 7. §-ában az „az ingatlantulajdonos/használó” szövegrész helyébe,
  2. 8. § (1) bekezdésében az „az ingatlan tulajdonosa/használója” szövegrész helyébe,
  3. 9. § (1) bekezdésében az „a tulajdonos” szövegrész helyébe,
  4. 9. § (4) bekezdésében az „az ingatlantulajdonos, használó” szövegrész helyébe,
  5. 11. § (2) bekezdésében az „az ingatlan tulajdonosa, használója” szövegrész helyébe,
  6. 11. § (4) bekezdésében az „a tulajdonos (használó)” szövegrész helyébe,
  7. 18. § (1) bekezdésében az „a tulajdonos” szövegrész helyébe

az „az igénybevevő” szövegrész lép.


6. §


Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.


7. §


Hatályát veszti a Rendelet 19. §-a.



Komló, 2015. június 4.







  dr. Vaskó Ernő                                                                            Polics József

            címzetes főjegyző                                                                         polgármester