Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016. (III.4.) önkormányzati rendelete

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016. (III. 4.) önkormányzati rendelete a lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2016. 03. 30- 2016. 04. 15

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

5/2016. (III. 4.)


 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


A lakáscélú támogatásokról


(A 6/2016. (III.30.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szöveg.)


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Értelmező rendelkezések

1.      §


1.      Első lakásvásárlás: kérelmezőnek és a vele együtt költözőknek a lakáscélú támogatási kérelemmel érintett lakás vásárlását megelőzően nem volt a tulajdonában vagy haszonélvezetében beköltözhető lakása, és e feltételek fennállása esetén vásárol lakást Komló város közigazgatási területén. Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, vagy a használt lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendeletekben meghatározott, minimális hasznos alapterületre vonatkozó követelménynek a megvásárolni kívánt lakásnak meg kell felelnie.


2.    Gyermek: a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet értelmező- és a családi otthonteremtési kedvezmény igényelhető összegét megalapozó gyermekszám meghatározásra vonatkozó rendelkezése szerint, ide nem értve a vállalt gyermekkel kapcsolatos szabályokat.                                


3.         Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmező rendelkezése szerint.


4.         Lakás: az ingatlan nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan.


5.         Lakásépítés: az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendeletben meghatározott új lakás létrehozása. 







2. Lakáscélú támogatások formái

2. §


(1)       Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) az éves költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletében biztosított előirányzat erejéig egyszeri, fele arányban vissza nem térítendő pénzügyi támogatás és fele arányban kamatmentes kölcsön nyújtásával támogatja:


a)        az első lakásvásárlást (a továbbiakban: első lakásvásárlás támogatása), és


b)        a gyermekre tekintettel Komló Város közigazgatási területén lévő, használt lakás vásárlásához igénylésre kerülő családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakásvásárlást (a továbbiakban: CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás támogatása).


(2)       Az Önkormányzat a tulajdonában lévő, lakóház építésére alkalmas összközműves telek ingyenes tulajdonba adásával támogatja az új lakás építéséhez három gyermekre tekintettel igényelt családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakásépítést (a továbbiakban: CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatása)


(3)       Az (1) bekezdés a)-b) pontjaiban és a (2) bekezdésben részletezett három támogatási forma a továbbiakban együttesen: lakáscélú támogatások.


(4)       Az első lakásvásárlás támogatása és a CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás támogatása kizárólag adásvételi szerződéssel vagy előszerződéssel igazolt, folyamatban lévő lakásvásárlás során vételárrészként használható fel.


(5)       Az első lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatás és a CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás támogatása a tárgyévi előirányzat terhére október 15. napjáig igényelhető.


(6)       A CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatása az Önkormányzat mindenkor meglévő, lakásépítésre alkalmas összközműves telkeinek függvényében igényelhető.


(7)       A gyermek után kizárólag egy alkalommal, egy lakáscélú támogatási forma vehető igénybe


(8)       A CSOK-hoz kapcsolódó lakáscélú támogatás igénybevételének feltétele, hogy a kérelmező a vonatkozó kormányrendeletek feltételeinek megfelel és azt igénybe is veszi.



3. A lakáscélú támogatások odaítélésének feltételei


3. §


(1)       Az első lakásvásárlás támogatását igényelheti az a kérelem benyújtásakor a 40. életévét be nem töltött – magyar állampolgár vagy az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni – kérelmező, aki házastársi vagy élettársi kapcsolatban él, vagy gyermekét egyedül tartja el és megfelel a 4-6. §-okban foglalt további feltételeknek.


(2)       A CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás támogatását igényelheti az a kérelem benyújtásakor a 40. életévét be nem töltött – magyar állampolgár vagy az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni – kérelmező, aki házastársi vagy élettársi kapcsolatban él és háztartásában gyermeket tart el és megfelel a 4-6. §-okban foglalt további feltételeknek.


(3)       A CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatását igényelheti az a kérelem benyújtásakor a 40. életévét be nem töltött – magyar állampolgár vagy az a személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni – kérelmező, aki házastársi- vagy élettársi kapcsolatban él és háztartásában legalább három gyermeket tart el és megfelel a 4-6. §-okban foglalt további feltételeknek.


4. §


(1)[1]     Az első lakásvásárlás és a CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás akkor támogatható, ha a kérelmező és a vele együtt költözők egy főre jutó havi jövedelme legalább 50.000 Ft, és legfeljebb 100.000 Ft.  


(2)       A lakáscélú támogatások nyújtásának feltétele, hogy a kérelmező a támogatási szerződésben vállalja a gyermekének komlói óvodába és általános iskolába történő beíratását, amely kötelezettség valamennyi gyermek általános iskolai tanulmányainak a befejezéséig fennáll. E kötelezettség alól kivételt jelent, ha a kérelem benyújtásakor más település óvodájába vagy általános iskolájába jár a kérelmező gyermeke. Ez esetben csak az óvodai nevelés befejezését követően az általános iskolai tankötelezett gyermek vonatkozásában kell teljesíteni a komlói általános iskolába történő, beíratásra vonatkozó kötelezettséget.


           


Amennyiben a támogatás nyújtását követően áll elő olyan munkavállalással, gyermek iskoláztatásával vagy egyéb méltányolható körülménnyel összefüggő élethelyzet, amelynek folytán nem tudja teljesíteni e kötelezettségét a támogatott, akkor az illetékes bizottsághoz benyújtott kérelme alapján felmentést lehet adni e kötelezettség alól.


5. §


A lakáscélú támogatások nyújtásának további feltétele, hogy a kérelmező - házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - teljesítse az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 31. § (1) a)-b) pontjaiban, valamint a 31. § (2)-(3) bekezdéseiben rögzített feltételeket.


6. §


(1)   A lakáscélú támogatással érintett vagy fedezetként felajánlott lakásra az ingatlan-nyilvántartásba a teljes támogatás (ideértve a CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítés támogatása esetén a telek támogatási szerződésben rögzített forgalmi értékét) és esetleges járulékai erejéig jelzálogjogot kell bejegyezni az Önkormányzat javára. A bejegyzett jelzálogjogot akkor lehet törölni, ha a támogatott eleget tett 4. § (2) bekezdésben előírt kötelezettségének és – pénzben nyújtott támogatás esetén – visszafizette a kamatmentes kölcsönt. Az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos eljárási díjak, és egyéb költségek a kérelmezőt terhelik.


(2)    Az első lakásvásárlás támogatása és a CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás támogatása esetén legfeljebb 15 millió forint vételárú lakásra nyújtható támogatás.


(3)    Nem adható támogatás annak a kérelmezőnek, aki az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő lakást kedvezményes feltételekkel vásárolja, továbbá annak, aki a kérelem benyújtásakor lejárt esedékességű tartozással rendelkezik a következő jogcímeken:


a)        víz- és csatornadíj minden korábbi és aktuális víziközmű-szolgáltató felé,

b)        víz- és csatornadíj a kérelmező lakcímével érintett társasház vagy lakásszövetkezet  felé,

c)        távhőszolgáltatási díj a helyi közszolgáltató felé,

d)        hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj a helyi közszolgáltató felé,

e)        bérleti- vagy közterület használati díj a Városgondnokság felé, és

f)         helyi adó, gépjárműadó, kapcsolódó késedelmi pótlék és bírság, valamint adók módjára behajtandó köztartozás Komló Város Önkormányzati Adóhatósága felé.




4. A pénzben nyújtott lakáscélú támogatások mértéke

7. §


(1)         Az első lakásvásárlás- és a CSOK-hoz kapcsolódó használt lakás vásárlás támogatását (a továbbiakban: pénzben nyújtott lakáscélú támogatás) legfeljebb a rendelkezésre álló éves költségvetési előirányzat erejéig lehet odaítélni.


(2)         A pénzben nyújtott lakáscélú támogatás a saját erő, lakáshitel, lakáspénztári megtakarítás, munkáltatói kölcsön vagy egyéb támogatás figyelembe vételével, az így kiszámított hiányzó vételárrész összegére adható.


(3)         A pénzben nyújtott lakáscélú támogatás alapösszege 500 ezer forint, ennél kevesebb csak akkor lehet, ha a (2) bekezdésben meghatározott vételárrész alacsonyabb összegű vagy az éves költségvetési előirányzat maradék egyenlegének a felhasználása indokolja.


(4)         A (3) bekezdésben rögzített, pénzben nyújtott lakáscélú támogatás alapösszege gyermekenként 200 ezer forinttal növelhető, amely legfeljebb három gyermek után vehető igénybe.


5. Eljárási szabályok

8. §


(1)    A kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani a jegyzőhöz. Kizárólag a hiánytalanul kitöltött és aláírt, valamint az előírt mellékletekkel ellátott kérelmeket kell befogadni.


(2)         A kérelemhez csatolni kell:       

a)      kérelmező és vele együtt költözők egy főre jutó havi jövedelmét alátámasztó igazolásokat,


b)      a kérelmező büntetőjogi felelősségének tudatában tett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy más jövedelemmel vagy egyéb kizáró feltétellel nem rendelkezik ,


c)      lakásvásárlás esetében adásvételi szerződést vagy előszerződést, továbbá lakásépítés esetében a kérelmező előzetes nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a támogatási szerződéssel vegyes ajándékozási szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy a kapcsolódó állami támogatással kapcsolatos szerződést bemutatja jegyző felé, és az abban foglaltak szerinti lakásépítést megvalósítja,


d)      a 4. § (2) bekezdésben foglalt kötelezettség teljesítésére vonatkozó előzetes nyilatkozatot,

e)      a házassági-, gyermek esetén a születési anyakönyvi kivonat másolatát, meg nem született gyermekre tekintettel a szakorvosi igazolást, továbbá élettársak esetében az életközösség fennálltáról szóló együttes nyilatkozatot,


f)      tartozásmentességről szóló igazolásokat az 6. § (3) bekezdésben foglalt közüzemi és adótartozásokról, ide értve az adók módjára behajtandó köztartozásokat is,


g)      az 5. §-ban előírt biztosítotti jogviszonyt igazoló, 30 napnál nem régebbi közokiratot, és


h)      a személyes adatok kezeléséhez történő hozzájárulást.


(3)         A testületi ülésre előterjesztett napirendi pontok kiküldését megelőző hét szerdáig benyújtott kérelmekről a jegyző tartalmi kivonatot készít, és folyamatosan előterjesztésbe foglalja a soron következő testületi ülésre. Az előterjesztést a képviselő-testület illetékes bizottsága véleményezi, és javaslatot tesz a képviselő-testületnek az egyes támogatásokra, és azok mértékére vonatkozóan. A képviselő-testület tárgyév során több testületi ülésen is dönthet a benyújtott kérelmekről.


(4)          A támogatásban részesülővel (a továbbiakban: kedvezményezett) a támogatás részletes feltételeit tartalmazó megállapodást kell kötni, különös tekintettel a 4. § (2) bekezdésben foglalt feltételek teljesítésére.


(5)          Pénzben nyújtott lakáscélú támogatás folyósítására a 6. § (1) bekezdés szerinti jelzálogjog bejegyzéséhez szükséges feltételek fennállása esetén kerülhet sor, azt az adásvételi szerződésben rögzítetteknek megfelelően pénzintézethez, ügyvédi letéti számlára vagy az eladó részére kell folyósítani. Kérelemre a polgármester egy alkalommal hozzájárulást adhat a jelzálogjog másik lakásra történő átjegyzéséhez.


(6)        A kedvezményezett minden nevelési- vagy tanév megkezdését követő két héten belül köteles a jegyző felé okirattal igazolni, hogy gyermeke komlói óvodába vagy általános iskolába jár. E feltétel mindenkori fennállását a jegyző ellenőrizheti.


(7)          A pénzben nyújtott lakáscélú támogatások kamatmentes kölcsön részének visszafizetését a folyósítást követő 12. hónapban kell megkezdeni és 60 havi egyenlő részletben teljesíteni.


(8)          A kedvezményezettel történő kapcsolattartás módja az adott lakáscélú támogatással érintett lakás címére küldött hivatalos iratban történik. Amennyiben kedvezményezett nem veszi át a küldeményt, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha az abban foglalt jognyilatkozatot megismerte volna, és az ahhoz esetlegesen fűződő jogkövetkezmények érvényesíthetőek.


(9)          A támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek megszegése vagy az Önkormányzat megtévesztésével igénybevett lakáscélú támogatás esetén a polgármester mondhatja fel a támogatási szerződést, amely alapján a nyújtott lakáscélú támogatás késedelmi kamattal növelt összege azonnal és egy összegben végrehajthatóvá válik.


9. §


A kedvezményezett rendkívüli élethelyzetbe kerülése esetén a támogatás visszafizetésének határideje egy évvel meghosszabbítható. A kedvezményezett kérelmére a megállapodás módosításáról az illetékes bizottság dönt, amely alapján a polgármester intézkedik a támogatási szerződés ez irányú módosításáról.


6. Záró rendelkezések

10. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


11. §


A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2014. (X.27.) önkormányzati rendelet 1. melléklet I/A.) pontja a következő 7. és 8. alponttal egészül ki:


„ 7. Igénybevett lakáscélú támogatással kapcsolatban, a gyermek komlói óvodába vagy általános iskolába történő beíratásával kapcsolatos kötelezettség alóli felmentési kérelem elbírálása.


  8. Rendkívüli élethelyzetre tekintettel benyújtott kérelem elbírálása a pénzbeli lakáscélú támogatás visszafizetésének legfeljebb egy évvel történő meghosszabbítása tárgyában.”

12. §


(1)       Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a lakáscélú támogatásokról szóló 18/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelete.


(2)     Hatályát veszti a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2014. (X.27.) önkormányzati rendelet 2. mellékletének 17. pontja.


Komló, 2016. március 3.



 dr. Vaskó Ernő                                                                       Polics József 

címzetes főjegyző                                                                    polgármester

[1]

A lakáscélú támogatásokról szóló 5/2016. (III.4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ökr.) 4. § (1) bekezdését a 6/2016. (III.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította 2016. március 30. 16 óra 18 perc hatállyal.