Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017 (III.10..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 11- 2017. 03. 11

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

7/2017. (III. 10.)

 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Komló város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2011. (VI.24.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: rendelet) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1)    Önkormányzati lakás szociális helyzet alapján, pályázati célból vagy szakember letelepítése érdekében adható bérbe.”


2. §


A rendelet 3. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)    Az önkormányzati lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlő által vállalt egyéb kötelezettségek teljesítését Komló Város Önkormányzat Városgondnoksága (a továbbiakban: Városgondnokság) ellenőrzi naptári éven belül legalább egy alkalommal. A bérlő társasházi közös vagyont, társasházi higiéniát, békés egymás mellett élést veszélyeztető vagy sértő magatartása miatti közös képviselői megkeresés esetén a bejelentéstől számított három napon belül Komló Város Önkormányzat Városgondnoksága köteles az önkormányzati lakás, valamint az ahhoz tartozó társasházi közös tulajdoni rész rendeltetésszerű használatát ellenőrizni, a szükséges intézkedéseket megtenni, az ellenőrzésről és annak eredményéről, következményeiről a közös képviselőt tájékoztatni. A lakásbérleti jogviszonyokkal kapcsolatos részletes nyilvántartást a jegyző vezeti a Városgondnokság és az érintett helyi közszolgáltatók rendszeres adatszolgáltatása alapján.”


3. §


A rendelet 12. § (1) bekezdésében a „Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Családsegítő Szolgálata” szövegrész helyébe a „Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (a továbbiakban: Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat)” szöveg lép.

4. §


(1)      Hatályát veszti a rendelet „12. Bérlők és Családok Átmeneti Otthonából kikerülők pályázati lehetősége” alcíme.


(2)      Hatályát veszti a rendelet „11/A. Pályázati célból történő bérbeadás szabályai” alcíme és 12/A. §-a.


5. §


A rendelet 13/A. § (1) bekezdésében hatályát veszti a „12. § (2) bekezdés, a 13. § (2)-(3) bekezdések alapján” szövegrész.


6. §


A rendelet 13/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4)   A Bizottság a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (3) bekezdésben foglalt jelzései és beszámolói, valamint a társasház közös képviselője jelzései figyelembe vételével dönt az újabb, legfeljebb két évre szóló határozott idejű lakásbérleti szerződés megkötéséről.”


7. §


A rendelet 13/A. §-a az alábbi (5)-(6) bekezdésekkel egészül ki:


„(5)    Ismételten akkor hagyja jóvá a Bizottság a legfeljebb két évre szóló, határozott idejű lakásbérleti szerződés megkötését, ha nincs a bérlőnek a 12. § (2) d) pont szerinti tartozása és a lakás állapotát megfelelőnek tartja a Városgondnokság, valamint – indokolt esetben – a közös képviselő véleményét figyelembe véve megállapítható, hogy a bérlő és a vele együtt lakó személyek társasházi lakótól elvárható magatartást tanúsítanak, nem sértik a társasházi békés egymás mellett élés elvét. E feltételek fennállása esetén a Bizottság köteles hozzájárulni az újabb szerződés megkötéséhez. A bérlő korlátlan alkalommal kérelmezheti az újabb jogviszony létesítését.


  (6)    A bérlő a szerződés lejártát megelőzően legkorábban 60 legkésőbb 30 nappal kérelmezheti az újabb jogviszony létesítését a Bizottságtól. A kérelmet a jegyzőhöz kell benyújtania, amelyhez mellékeli a 12. § (2) d) pont szerinti igazolásokat. A jegyző megkeresésére a Városgondnokság ellenőrzi a lakás állapotát és megküldi az állásfoglalását.”






8. §


A rendelet az alábbi 12. alcímmel és 13/B. §-sal egészül ki:


„12. Pályázati célból történő bérbeadás szabályai

13/B. §


A pályázati forrásból vásárolt lakás, vagy a megüresedett önkormányzati lakás pályázati forrásból történő felújítása esetén a polgármester dönt a pályázati céloknak megfelelő bérlő kijelöléséről a 12. §-ban foglaltaktól eltérően. Amennyiben a bérbeadó részéről felmondásra kerül a lakásbérleti jogviszony, és erre az esetre a pályázati feltételek egy másik önkormányzati lakás biztosítását írják elő, akkor szintén a polgármester gondoskodik a megfelelő önkormányzati lakás kiutalásáról.”


9. §



A rendelet 13. alcímében a „Rendkívüli élethelyzetre való tekintettel történő bérbeadás” szövegrész helyébe a „ A rendkívüli élethelyzetre tekintettel kötött lakásbérleti szerződés újbóli megkötése” szöveg kerül.  


10. §


A rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


A rendkívüli élethelyzet alapján létrejött, határozott időre szóló lakásbérleti szerződés a 13/A. § (5)-(6) bekezdéseinek megfelelő alkalmazásával ismételten megköthető.


11. §


A rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„19. §


(1)      A lakásbérleti szerződés a 18. § (2) szerinti foglalkoztatási jogviszony idejére köthető. A foglalkoztatási jogviszony megszűnését követően a bérlő elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást.


(2)      Amennyiben a szakember az irányadó foglalkoztatási jogviszonyának a megszűnését követően azonnal olyan jogviszonyt létesít, amely megfelel a 18. § (2) bekezdésben foglaltaknak, akkor elegendő erről a változásról és az újabb munkáltatói javaslatról tájékoztatnia a Városgondnokságot és a jegyzőt. Ez esetben nem szűnik meg a korábban létrejött lakásbérleti szerződés.”




12. §


A rendelet az alábbi 19/A. §-sal egészül ki:


„19/A. §


(1)      A 13/A. § (5)-(6) bekezdéseinek megfelelő alkalmazásával ismételten megköthető a lakásbérleti szerződés, ha a szakember lakásbérlésre irányadó munkaköre(i) folyamatosan legalább 5 éve fennáll(nak) és a foglalkoztatási jogviszonya:


          a)       nyugdíjazás,

           b)      hirtelen bekövetkezett, súlyos egészségromlás (amely miatt adott foglalkoztatónál nem tud munkakört betölteni),

c)       átszervezéssel, leépítéssel kapcsolatos munkáltatói döntés, vagy 

d)       jogszabályváltozás miatt


szűnik meg.


(2)      Az (1) bekezdésben részletezett feltételeken túl a szakember köteles igazolni a kérelmében, hogy nem rendelkezik beköltözhető lakással.


(3)      Az (1) bekezdésben előírt legalább öt éves szolgálati idővel kapcsolatos feltétel alól kizárólag a munkáltató indokolással ellátott kérelme alapján adhat felmentést a Bizottság.„


13. §


Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


14. §


A 4-5. §-okban foglalt rendelkezéseket az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő szociális lakáspályázati eljárás során kiutalásra kerülő lakások vonatkozásában is alkalmazni kell.


Komló, 2017. március 9.



Polics József

polgármester

dr. Vaskó Ernő

címzetes főjegyző




INDOKOLÁS


1. §


A rendelet az egyik első rendelkezéseként rögzíti, hogy milyen formái vannak az önkormányzati lakáskiutalásnak. E felsorolásból ki kell emelni a rendkívüli élethelyzet alapján történő lakáskiutalást, mivel egy későbbi rendelkezés megszünteti annak a hatályát.


2. §


Itt kerül átvezetésre a szöveges részben már részletesen taglalt hatáskör racionalizálás a Városgondnokság és a Hivatal között.


3. §


Technikai jellegű módosítás, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat hivatalos nevét aktualizálja a rendeletben.


4. §


Technikai jellegű módosítás, a szociális lakáskiutalás szabályai közé bekeveredett pályázati célból történő lakáskiutalás szabályait emeli egy külön alcím alá azért, hogy külön logikai egységet is jelentsen. A szövegrész áthelyezése technikailag úgy valósul meg, hogy a téves helyen található szövegrészek a hatályukat vesztik és változatlan formában hatályba lépnek a megfelelő helyen. (Az utóbb említett hatályba léptetés a 8. §-ban történik.) Ezzel egyidejűleg megszüntet egy olyan alcímet is, amely szintén a szociális lakáskiutalás szabályai között található olyan látszatot keltve, mintha új tárgykörbe lépett volna a jogszabály, holott szintén a szociális lakáskiutalás részleteit tartalmazza.


5. §


E paragrafus rendelkezik arról, hogy a szociális lakáspályáztatás során elsőbbséget élvező önkormányzati lakásbérlő is a határozott idejű szerződések rendszerébe fog tartozni, ha részére kiutalják az újabb lakást. A hatályát vesztő szövegrész teremtetett eddig kivételt ezen esetekre.


6-7. §


E szakaszok vezetik be a megújított, kizárólag a határozott időre létesíthető jogviszonyokon alapuló szociális lakás-kiutalási rendszert. Hangsúlyozandó, hogy a már fennálló lakásbérletekre ez nem vonatkozik, kizárólag az új szerződéskötésekre. Kölcsönös garanciát jelent a bérbeadó és a bérlő számára azzal, hogy előre deklarálja azokat a feltételeket, amelyeket teljesítése mellett újra szerződést kap a bérlő.


8. §


A 4. §-ban leírtakhoz igazodó technikai jellegű módosítás.


9-10. §


E paragrafusok által szűnik meg a rendkívüli élethelyzet alapján történő bérbe adás lehetősége azzal, hogy a módosított szöveg kizárólag a már élő szerződések újrakötésének a lehetőségét taglalja a szociális lakásoknál már bevezetett, határozott időre szóló szerződéses szabályok szerint.


11. §


Az újraszabályozott paragrafus csupán a (2) bekezdésében tartalmaz új szabályokat arra az esetre, ha úgy szűnik meg adott foglalkoztatónál a szakember jogviszonya, ha utána közvetlenül egy olyat létesít, amely ismételten megfelelne a szakemberes lakás kiutalásának. Ekkor a szükséges papírok becsatolásával és bejelentésével nem szűnik meg az eredetileg létesített bérleti szerződés.


12. §


Az önkormányzati vagy állami feladatot ellátó szakemberek részére kiutalt lakásokkal kapcsolatban léptet életbe új szabályokat ez a szakasz arra az esetre, ha a bérlő irányadó foglalkoztatási jogviszonya rajta kívülálló okból szűnik meg és a lakhatása egyéb módon nem megoldott. Ezen esetekre is lehetővé teszi a tervezet a többszörösen újraköthető határozott idejű szerződések lehetőségét, ha az általános elvárásokat teljesíti a volt szakember. Hangsúlyozni kell, hogy ez esetben nem lépünk át a szociális lakás feltételei közé, hiszen csak a lakhatási körülményeket vizsgáljuk, a jövedelmi, vagyoni viszonyokat nem.


13. §


Általános hatályba léptető rendelkezés.


14. §


Szükségszerű átmeneti rendelkezés arra tekintettel, hogy a rendelettervezet várható elfogadásával egyidejűleg szociális lakáspályáztatás lesz folyamatban, így gondoskodni kell arról, hogy mely szabályok lesznek irányadóak ezen eljárás során. Összesen tíz önkormányzati lakás esetében kerül sor kiutalásra. E mennyiségre tekintettel az új, kizárólag a határozott időre szóló szerződésekre épülő szabályok alkalmazását írja elő e helyütt a tervezet.