Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (III.10..) önkormányzati rendelete

A piac működéséről

Hatályos: 2017. 03. 11- 2019. 01. 06

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

9/2017. (III. 10.)

önkormányzati rendelete


A piac működéséről


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Bevezető rendelkezések


  1. §


(1)A rendelet területi hatálya kiterjed a Komló város közigazgatási területén 3561 helyrajzi szám alatt található vásárcsarnokra, a hozzá tartozó piac területre, továbbá a vásárcsarnok melletti 3563 helyrajzi számú közterületre (a továbbiakban: piac).


(2)A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, a piacon értékesítési, szolgáltatási tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre.


(3)A rendelet hatálya nem terjed ki a piac területén elhelyezkedő üzletek bérbeadására és működésére.


  1. §


A rendelet alkalmazásában:

  1. Árusító hely: üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenység végzésére alkalmas, a fenntartó által kijelölt hely.
  2. Alkalmi helyhasználó: az egyszeri helyhasználó, vagy aki helyhasználatát a fenntartóval alkalmanként megújítja.
  3. Tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a helyhasználatára a fenntartóval helyfoglalási szerződést köt.


2. A piac fenntartója


  1. §


A piac fenntartója Komló Város Önkormányzatának Városgondnoksága (a továbbiakban: fenntartó).

3. Nyitva tartás


  1. §


(1)A piac keddtől szombatig 05.00 órától 13.00 óráig tart nyitva.


(2)Amennyiben ettől eltérően a piac más napokon – így különösen munkaszüneti napokon és december 24. napján – is nyitva tart, a fenntartó köteles az eltérő nyitvatartási időről a lakosságot előzetesen tájékoztatni.


(3)A nyitvatartási időről és a piac működési rendjéről a fenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a kereskedőket és vásárlókat. A nyitvatartási idő változásáról a lakosságot legalább 30 nappal korábban tájékoztatni kell.



4. Tartós és alkalmi helyhasználat, helyfoglalási díj, helypénz


  1. §


(1)A tartós helyhasználó az árusító helyre a fenntartóval helyfoglalási szerződés köt. A helyfoglalási szerződést tárgyhónapra vagy tárgyévre köthetik a felek. A tartós helyhasználó a rendelet 1. mellékletében meghatározott havi helyfoglalási díjat tárgyhónap 15. napjáig köteles megfizetni. A helyfoglalási szerződést bármelyik fél 15 napos határidővel, írásban felmondhatja. Amennyiben a tartós helyhasználó a helyfoglalási díjat határidőben nem fizeti meg, vagy a helyfoglalási szerződésben foglaltakat nem tartja be, a fenntartó azt írásban, azonnali hatállyal felmondhatja.


(2)A tartós helyhasználó a helyfoglalási díjon felül – az árusítások alkalmával – köteles megfizetni a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű napi helypénzt is.


(3)Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyet 06.30 óráig nem veszi igénybe, azt a fenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére napi helypénz ellenében a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.


(4)Az alkalmi helyhasználó a tartós helyhasználat keretében nem hasznosított, illetve a tartós helyhasználó által időben el nem foglalt, a fenntartó által kijelölt árusító helyet veheti igénybe.


(5)A tartós és az alkalmi helyhasználót (a továbbiakban: helyhasználó) a helyhasználati jog a fenntartó által meghatározott árusító hely tekintetében, a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű napi helypénz megfizetése ellenében, a tárgynapon, a piac nyitásától, annak zárásáig illeti meg.


(6)A napi helypénz megállapítása szempontjából minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít.


(7)A helyhasználó a napi helypénz megfizetését igazoló napi helyjegyet kap, amely másra át nem ruházható, és azt az árusítás befejezéséig meg kell őrizni. Amennyiben a helyhasználó a piacfelügyelő felszólítására a napi helyjegyet nem tudja felmutatni, vagy megrongálódás következtében beazonosításra alkalmatlanná vált, köteles azt ismételten megváltani.





5. Az árusítás feltételei


  1. §


(1)A helyhasználó kizárólag a részére biztosított árusító helyet használhatja, azt engedély nélkül nem változtathatja meg.


(2)A helyhasználó kizárólag szabályszerűen hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat.


(3)A helyhasználó az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén keletkezett hulladékot, valamint a nem értékesített árut elszállítani.



6. Piacfelügyelői jogkörök


  1. §


(1)A piacon az árusító helyek kijelölése, a napi helypénz beszedése a fenntartóval közalkalmazotti jogviszonyban álló piacfelügyelő feladata.


(2)A piacfelügyelő a fenntartó képviseletében eljárva a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a vállalkozói engedélyeket, őstermelői igazolványokat, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, szükség esetén szabálysértési, hatósági vagy büntető eljárást kezdeményez.


(3)A piacfelügyelő jogosult az áruk származását és minőségét ellenőrizni. A származás ellenőrzése során a helyhasználó köteles bemutatni az áruk származását igazoló okiratokat. A minőség ellenőrzés körében jogosul szakértőt igénybe venni és a romlásra gyanús áruk forgalomba hozatalát a szakértői vizsgálat megtartásáig felfüggesztheti.



7. Záró rendelkezések

  1. §


(1)Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2)Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a piacokról és vásárokról szóló 10/1993. (IV. 10.) önkormányzati rendelete.


Komló, 2017. március 9.





  dr. Vaskó Ernő                                                                  Polics József

címzetes főjegyző                                                                polgármester


1.melléklet a 9/2017. (III. 10.) önkormányzati rendelethez


Havi helyfoglalási díj:

500 Ft/m/hó *


Napi helypénz:

1.élelmiszer és saját használt cikk értékesítése esetén: 400 Ft/m2 *

2.nem élelmiszer jellegű termék értékesítése esetén: 500 Ft/m2 *




* A feltüntetett díjak az ÁFA-t tartalmazzák.