Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (III.10..) önkormányzati rendelete

A piac működéséről

Hatályos: 2019. 01. 07

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

9/2017. (III. 10.)

önkormányzati rendelete


A piac működéséről


A 22/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szöveg.


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Bevezető rendelkezések


  1. §


  1. [1]A rendelet területi hatálya kiterjed a Komló város közigazgatási területén 3652/2 helyrajzi szám alatt található épületre és a hozzá tartozó piac területre (a továbbiakban: piac).


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, a piacon értékesítési, szolgáltatási tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre.
  2. [2]


  1. §


A rendelet alkalmazásában:

  1. Árusító hely: üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenység végzésére alkalmas, a fenntartó által kijelölt hely.
  2. Alkalmi helyhasználó: az egyszeri helyhasználó, vagy aki helyhasználatát a fenntartóval alkalmanként megújítja.
  3. Tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a helyhasználatára a fenntartóval helyfoglalási szerződést köt.


2. A piac fenntartója


  1. §


A piac fenntartója Komló Város Önkormányzatának Városgondnoksága (a továbbiakban: fenntartó).

3. Nyitva tartás


  1. §


  1. A piac keddtől szombatig 05.00 órától 13.00 óráig tart nyitva.


  1. Amennyiben ettől eltérően a piac más napokon – így különösen munkaszüneti napokon és december 24. napján – is nyitva tart, a fenntartó köteles az eltérő nyitvatartási időről a lakosságot előzetesen tájékoztatni.


  1. A nyitvatartási időről és a piac működési rendjéről a fenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a kereskedőket és vásárlókat. A nyitvatartási idő változásáról a lakosságot legalább 30 nappal korábban tájékoztatni kell.



4. Tartós és alkalmi helyhasználat, helyfoglalási díj, helypénz


  1. §


  1. A tartós helyhasználó az árusító helyre a fenntartóval helyfoglalási szerződés köt. A helyfoglalási szerződést tárgyhónapra vagy tárgyévre köthetik a felek. A tartós helyhasználó a rendelet 1. mellékletében meghatározott havi helyfoglalási díjat tárgyhónap 15. napjáig köteles megfizetni. A helyfoglalási szerződést bármelyik fél 15 napos határidővel, írásban felmondhatja. Amennyiben a tartós helyhasználó a helyfoglalási díjat határidőben nem fizeti meg, vagy a helyfoglalási szerződésben foglaltakat nem tartja be, a fenntartó azt írásban, azonnali hatállyal felmondhatja.


  1. A tartós helyhasználó a helyfoglalási díjon felül – az árusítások alkalmával – köteles megfizetni a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű napi helypénzt is.


  1. Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyet 06.30 óráig nem veszi igénybe, azt a fenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére napi helypénz ellenében a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.


  1. Az alkalmi helyhasználó a tartós helyhasználat keretében nem hasznosított, illetve a tartós helyhasználó által időben el nem foglalt, a fenntartó által kijelölt árusító helyet veheti igénybe.


  1. A tartós és az alkalmi helyhasználót (a továbbiakban: helyhasználó) a helyhasználati jog a fenntartó által meghatározott árusító hely tekintetében, a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű napi helypénz megfizetése ellenében, a tárgynapon, a piac nyitásától, annak zárásáig illeti meg.


  1. A napi helypénz megállapítása szempontjából minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít.


  1. A helyhasználó a napi helypénz megfizetését igazoló napi helyjegyet kap, amely másra át nem ruházható, és azt az árusítás befejezéséig meg kell őrizni. Amennyiben a helyhasználó a piacfelügyelő felszólítására a napi helyjegyet nem tudja felmutatni, vagy megrongálódás következtében beazonosításra alkalmatlanná vált, köteles azt ismételten megváltani.





5. Az árusítás feltételei


  1. §


  1. A helyhasználó kizárólag a részére biztosított árusító helyet használhatja, azt engedély nélkül nem változtathatja meg.


  1. A helyhasználó kizárólag szabályszerűen hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat.


  1. A helyhasználó az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén keletkezett hulladékot, valamint a nem értékesített árut elszállítani.



6. Piacfelügyelői jogkörök


  1. §


  1. A piacon az árusító helyek kijelölése, a napi helypénz beszedése a fenntartóval közalkalmazotti jogviszonyban álló piacfelügyelő feladata.


  1. A piacfelügyelő a fenntartó képviseletében eljárva a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a vállalkozói engedélyeket, őstermelői igazolványokat, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, szükség esetén szabálysértési, hatósági vagy büntető eljárást kezdeményez.


  1. A piacfelügyelő jogosult az áruk származását és minőségét ellenőrizni. A származás ellenőrzése során a helyhasználó köteles bemutatni az áruk származását igazoló okiratokat. A minőség ellenőrzés körében jogosul szakértőt igénybe venni és a romlásra gyanús áruk forgalomba hozatalát a szakértői vizsgálat megtartásáig felfüggesztheti.



7. Záró rendelkezések

  1. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


  1. Hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a piacokról és vásárokról szóló 10/1993. (IV. 10.) önkormányzati rendelete.


Komló, 2017. március 9.




  dr. Vaskó Ernő                                                                  Polics József

címzetes főjegyző                                                                polgármester

  1. melléklet a 9/2017. (III. 10.) önkormányzati rendelethez


Havi helyfoglalási díj:

500 Ft/m/hó *


Napi helypénz:

  1. élelmiszer és saját használt cikk értékesítése esetén: 400 Ft/m2 *
  2. nem élelmiszer jellegű termék értékesítése esetén: 500 Ft/m2 *




* A feltüntetett díjak az ÁFA-t tartalmazzák.




[1]

A piac működéséről szóló 9/2017. (III.10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Önkormányzati rendelet) 1. § (1) bekezdését a 22/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította 2019. január 7-i hatállyal.

[2]

Az önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdését a 22/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2. § helyezte hatályon kívül 2019. január 7-től.