Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018 (VI.21..) önkormányzati rendelete

A NAPPALI TAGOZATON TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ ORVOSTANHALLGATÓK TÁMOGATÁSÁRÓL

Hatályos: 2020. 02. 22

Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének

14/2018. (VI.21.)

önkormányzati rendelete


A NAPPALI TAGOZATON TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ ORVOSTANHALLGATÓK TÁMOGATÁSÁRÓL


(a 9/2020. (II.21.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben)



Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja
  1. §


Komló Város Önkormányzata az orvostudományi képzésben nappali tagozaton tanulmányokat folytató komlói fiatalok számára a Komló városához történő kötödés erősítése, a tanulmányok ideje alatt felmerülő költség enyhítése és a jelen rendelet szerinti hiányszakmákban az utánpótlás biztosítása céljából ösztöndíjat (a továbbiakban: ösztöndíj) alapít.


2 A rendelet hatálya

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed a nappali tagozatos hallgatóra, aki az orvostudományi képzés keretében a jelen rendeletben meghatározott hiányszakmában - háziorvosi, házi gyermekorvosi, szemész, tüdőgyógyász, belgyógyász, sebész és nőgyógyász - az első diploma megszerzése érdekében végzi tanulmányait.


3. Értelmező rendelkezések

3. §


(1) Hiányszakma: a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a szemész, a tüdőgyógyász, a belgyógyász, a sebész, a nőgyógyász szakma.

(2)  Komlói kötődésű hallgató: a pályázat benyújtását megelőzően, a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatai szerint legalább 2 éve komlói lakóhellyel rendelkező hallgató.

(3) E rendelet alkalmazásában a napban meghatározott határidőt naptári napban kell számítani.


4. Az ösztöndíj támogatására való jogosultság feltételei és a támogatás mértéke

4. §


(1) Ösztöndíjban az a nappali tagozatos hallgató részesülhet, aki felsőoktatási tanulmányait orvostudományi képzés keretében háziorvosi, házi gyermekorvosi, szemész, tüdőgyógyász, belgyógyász, sebész és nőgyógyász szakma megszerzése céljából, az első diploma megszerzése érdekében végzi tanulmányait.


(2) Az ösztöndíj támogatásban a hallgató szeptember 1. és június 30. között 10 hónap időtartamba részesülhet, mindaddig amíg jogosultsága a jelen rendelet 9 §-ában foglaltak alapján nem szünetel, illetve nem szűnik meg.


5. §


Az ösztöndíj támogatás mértéke az első évfolyam első felében tanulónként egységesen 30.000 Ft/hó. Az első évfolyam második félévétől kezdődően, és a további félévekben, ha a tanulmányi átlageredmény


  1. 3,01 és 3,5 között van, az ösztöndíj mértéke 30.000 Ft/hó;
  2. 3,51 és 4,0 között van, az ösztöndíj mértéke 40.000 Ft/hó;
  3. 4,01 és 5,0 között van, az ösztöndíj mértéke 50.000 Ft/hó.


5. Az ösztöndíj igénylése


6. §


(1) Az ösztöndíj támogatás iránti kérelem benyújtására a felhívást Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben Komló Város Polgármestere az I. félév vonatkozásában (szeptember 1.-január 3. közötti 5 hónap) minden év szeptember 1-ig, a II. félév vonatkozásában (február 1- június 30. közötti 5 hónap) minden év február 1-ig közzéteszi.


(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) a pályázat benyújtásának határidejét és módját, a határidő elmulasztásának jogkövetkezményét;

b) az ösztöndíj havi összegét a rendeletben meghatározottak szerint;

d) a pályázatok elbírálásának határidejét és rendjét a rendeletben meghatározottak szerint; és

e) az ösztöndíjjal járó lényeges kötelezettségeket, valamint azok megszegéséhez fűződő jogkövetkezményeket a rendeletben meghatározottak szerint.


(3) A pályázati kiírást közzé kell tenni Komló Város hivatalos honlapján, a városi hetilapban, valamint a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján.


(4) A támogatási kérelem benyújtásának határideje az I. félév vonatkozásában szeptember 15. napja, a II. félév vonatkozásában február 15. napja. A kérelmet Komló Város Polgármestere részére kell benyújtani. A pályázat benyújtásának határideje jogvesztő.


(5) Az I. évfolyam 1. félévére vonatkozó kérelmet az 1. sz. melléklet szerinti nyomtatványon, az I. évfolyam 2. félévétől kezdődően a kérelmet a 2. sz. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell jelen rendelet 5 § (6) bekezdésben meghatározott nyomtatványokat.


(6) A pályázathoz csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

a) a felvételről szóló, a felvételi pontszámot is tartalmazó hivatalos értesítő másolatát,

b) az aktív hallgatói, tanulói jogviszonyra vonatkozó eredeti hallgatói jogviszony igazolást,

c) lakcímkártya és személyigazolvány másolatát vagy más személyazonosításra alkalmas (fényképet és személyes adatokat tartalmazó) okmányt, és 

d) az I. évfolyam 2. félévétől kezdődően a pályázat benyújtását megelőző félévről szóló lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát, amely tartalmazza a félév átlagát.


(7)[1] A Jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben, a jelen Rendeletben meghatározottak alapján dönt a nappali tagozaton tanulmányokat folytató orvostanhallgatók támogatásáról. A döntésről a pályázót értesíteni kell.


(8) Érvénytelen a benyújtott pályázat, ha:

a) nem a melléklet szerinti formanyomtatványon került benyújtásra,

b) a pályázó a pályázathoz nem csatolta az aktív hallgatói, tanulói jogviszonyról szóló eredeti igazolást,

c) a pályázó aláírt nyilatkozatával nem járult hozzá a pályázati eljárásban közölt adatainak kezeléséhez vagy az alkalmassági vizsgálaton való részvételhez, vagy

d.) a kérelem a megjelölt határidőnél később került benyújtásra.


6. Az ösztöndíj folyósítása


7. §


(1) Az ösztöndíjat a tanulmányi félévben az első félév szeptember 1. és január 31. közötti 5 hónap időtartamra, valamint a 2. félév február 1. és június 30. közötti 5 hónap időtartamra kell folyósítani.


(2) Az ösztöndíj a hallgató által megadott bankszámlára történő utalással fizethető ki. A szeptember 1. és január 31. közötti 5 hónapra elnyert ösztöndíj támogatás első két havi, illetve a február 1-június 30. közötti 5 hónapra elnyert ösztöndíj támogatás első két havi összege november 15-ig illetve április 15-ig egy összegben kerül átutalásra. A további hónapokban az átutalás határideje a tárgyhót követő hónap 15. napja. 


(3) A pályázót az ösztöndíj a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti hallgatói, tanulói jogviszony igazolásban „a hallgatói, tanulói jogviszony megszűnésének a tanulmányi teljesítmény és követelmények alapján - becsült időpontja” rovatban feltüntetett időpontig, de legkésőbb attól számított 1 évig illeti meg.


(4) Az ösztöndíj kizárólag az aktív hallgatói, tanulói jogviszony időtartama alatt folyósítható.


(5) A hallgatói, tanulói jogviszony passziválása esetén az ösztöndíj folyósítását szüneteltetni kell.


(6) Az ösztöndíj folyósításának ideje alatt az Önkormányzat, mint támogató írásbeli kérésére az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles jogviszonyának fennállását az eredeti hallgatói jogviszony igazolásának benyújtásával igazolni. Az ösztöndíjban részesülő hallgató a jogviszony igazolást az Önkormányzat e tárgyú levelének kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles benyújtani.


(7) Az ösztöndíj fedezetét a Képviselő-testület évente az Önkormányzat költségvetési rendeletében külön soron biztosítja. Az ösztöndíjban részesülő hallgatók száma félévente legfeljebb 10 fő. Az Önkormányzat az ösztöndíj támogatására vonatkozó kérelmet forráshiány esetében elutasíthatja, illetve a rendelkezésre álló éves keret figyelembevételével a komlói kötődésű hallgató, az egyetemet kezdő hallgató valamint a magasabb tanulmányi átlaggal rendelkező hallgató kérelmét előnyben részesítheti.



7. Az ösztöndíjban részesülő hallgató kötelezettsége


8. §


(1) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles a felsőoktatásról szóló törvény szerinti tanulmányi időn belül diplomát szerezni, és azt a diploma megszerzését követő 30 napon belül a diploma másolatával igazolni;


(2) Az ösztöndíjban részesült személy köteles a szükséges képesítés megszerzésétől számított 3 éven belül a végzettségének megfelelő, Komló Város Önkormányzata vagy a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ által felajánlott komlói munkalehetőség esetén Komló város egészségügyi alapellátásában, illetve a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központban elhelyezkedni, továbbá legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig munkaviszonyát fenntartani.


(3) A (2) bekezdés szerinti munkalehetőségről Komló Város Önkormányzata - a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ közreműködésével - írásban értesíti az ösztöndíjban részesült személyt, aki köteles a munkalehetőséget haladéktalanul elfogadni.


(4) Az ösztöndíjban részesült személy köteles a munkaviszony fennállását a támogatási időszaknak megfelelő időtartamban félévente munkáltatói igazolással igazolni.


8. Az ösztöndíj megszüntetése és visszafizetése


9. §


(1) Az ösztöndíjra való jogosultságot meg kell szüntetni, és a támogatottat a folyósított ösztöndíj visszafizetésére kell kötelezni, ha:

a) a 8. §-ban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget,

b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti tanulmányi időn belül nem szerez diplomát,

c) a felsőoktatási intézménnyel a hallgatói jogviszony a diploma megszerzése nélkül bármely okból megszűnik,

d) a pályázó a pályázati eljárás során valótlan adatot közölt vagy az Önkormányzatot bármilyen módon megtévesztette,

e) a pályázó az ösztöndíjra való jogosultság megszüntetését bármely okból kéri, vagy

f) az ösztöndíjban részesülő hallgató a jogviszony fennállását a 7 § (6) bekezdésében meghatározott határidőn belül nem igazolja és mulasztását az Önkormányzat igazolásra történő felszólításának kézhezvételétől számított 15 napon belül sem pótolja.


(2) A folyósított ösztöndíjat vagy annak időarányos részét vissza kell fizetni, ha az ösztöndíjban részesült személy a 8. §-ban vagy a 9. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget.


(3) Az ösztöndíj megszüntetéséről és a visszafizetés elrendeléséről a Polgármester indokolással ellátott javaslata alapján a Humán bizottság[2] dönt.


(4) Az ösztöndíjat egy összegben, az elrendeléstől számított 30 napon belül, Polgári Törvénykönyv szerinti kamattal növelt összegben kell visszafizetni.


(5) A polgármester javaslata alapján, írásbeli kérelemre, a Humán bizottság[3] indokolt esetben engedélyezheti a visszafizetés részletekben történő teljesítését vagy a 9 § (1) bekezdés a) pont szerinti esetben, valamint rendkívüli családi, szociális, egészségügyi helyzetére tekintettel a visszafizetési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti a támogatottat. A kérelmet az egy összegű visszafizetés elrendeléséről szóló döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell benyújtani. A határidő jogvesztő.


9. Egyéb rendelkezések


10. §


(1) Az ösztöndíjban részesült személy köteles a pályázati eljárás során kezelt adataiban bekövetkezett változást a változástól számított 15 napon belül az Önkormányzatnál írásban bejelenteni.


(2) Az ösztöndíjban részesült személy köteles az ösztöndíj folyósításának, valamint az azzal megegyező időtartamig munkavállalása során az Önkormányzattal együttműködni.



10. Záró rendelkezések


11. §


Ez a rendelet 2018. szeptember 1. napján lép hatályba.



Komló, 2018. június 19.








     dr. Vaskó Ernő                                                                     Polics József 

    címzetes főjegyző                                                                   polgármester



  1. sz. melléklet


PÁLYÁZATI ŰRLAP

A NAPPALI TAGOZATON TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ ORVOSTANHALLGATÓK FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ IGÉNYLÉSÉHEZ

Az I. évfolyam 1. félévére vonatkozóan


A pályázó neve:

Adóazonosító jele:

TAJ száma: 

Születési hely, dátum:

Anyja születési (leánykori) neve:

Lakcím:


Telefonszám:

E-mail:

Számlát vezető pénzintézet neve:

Számla száma:


Felsőoktatási intézmény:

Kar:

Szak, szakpár:

Képzési forma:

felsőfokú alapképzés (BA, BSc) egységes, osztatlan alapképzés mesterképzés (MA, MSc) felsőfokú szakképzés

Tagozat:

 teljes idejű képzés (nappali képzés munkarendje)részidős képzés (esti vagy levelező képzés munkarendje)

távoktatás



További jellemző adatok a pályázóra vonatkozóan

A pályázó árva/félárva                                                                                   igen/nem

A pályázó legalább 2 éve komlói lakóhellyel rendelkezik:                           igen / nem


A pályázathoz kötelezően csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

A pályázathoz csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

a) a felvételről szóló, a felvételi pontszámot is tartalmazó hivatalos értesítő másolatát,

b) az aktív hallgatói, tanulói jogviszonyra vonatkozó eredeti hallgatói jogviszony igazolást.

c) lakcímkártya és személyigazolvány másolatát vagy más személyazonosításra alkalmas (fényképet és személyes adatokat tartalmazó) okmányt; 


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a pályázati űrlapon és mellékleteiben az általam feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a pályázati eljárásban közölt adataimat Komló Város Önkormányzata nyilvántartásba vegye, és azokat az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt maga kezelje.



Alulírott nyilatkozom arról, hogy Komló Város Önkormányzat 14/2018. (VI.21.) számú önkormányzati rendeletében foglaltakat megismertem, az ösztöndíjhoz kapcsolódó kötelezettségeimet vállalom. 



Komló, ……………………….




                                                                                                             pályázó aláírása



























  1. sz. melléklet


PÁLYÁZATI ŰRLAP

A NAPPALI TAGOZATON TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ ORVOSTANHALLGATÓK FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ IGÉNYLÉSÉHEZ

Az I. évfolyam 2. félévétől kezdődően


A pályázó neve:

Adóazonosító jele:

TAJ száma: 

Születési hely, dátum:

Anyja születési (leánykori) neve:

Lakcím:


Telefonszám:

E-mail:

Számlát vezető pénzintézet neve:

Számla száma:


Felsőoktatási intézmény:

Kar:

Szak, szakpár:

Képzési forma:

felsőfokú alapképzés (BA, BSc) egységes, osztatlan alapképzés mesterképzés (MA, MSc) felsőfokú szakképzés

Tagozat:

 teljes idejű képzés (nappali képzés munkarendje)részidős képzés (esti vagy levelező képzés munkarendje)

távoktatás


Az előző félév végi átlageredmény: ……………….


További jellemző adatok a pályázóra vonatkozóan

A pályázó árva/félárva                                                                                   igen/nem

A pályázó legalább 2 éve komlói lakóhellyel rendelkezik:                          igen / nem


A pályázathoz kötelezően csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

A pályázathoz csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

a) a felvételről szóló, a felvételi pontszámot is tartalmazó hivatalos értesítő másolatát,

b) az aktív hallgatói, tanulói jogviszonyra vonatkozó eredeti hallgatói jogviszony igazolást.

c) lakcímkártya és személyigazolvány másolatát vagy más személyazonosításra alkalmas (fényképet és személyes adatokat tartalmazó) okmányt; 

d) az I. évfolyam 2. félévétől kezdődően a pályázat benyújtását megelőző félévről szóló lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát, amely tartalmazza a félév átlagát.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a pályázati űrlapon és mellékleteiben az általam feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a pályázati eljárásban közölt adataimat Komló Város Önkormányzata nyilvántartásba vegye, és azokat az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt maga kezelje.


Alulírott nyilatkozom arról, hogy Komló Város Önkormányzat 14/2018. (VI.21.) számú önkormányzati rendeletében foglaltakat megismertem, az ösztöndíjhoz kapcsolódó kötelezettségeimet vállalom. 



Komló, ……………………….




                                                                                                             pályázó aláírása




[1]

Módosította Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2020. (II.21.) sz. önkormányzati rendeletének 1.§-a. Hatályos: 2020. február 22. napjától.

[2]

Módosította Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2020. (II.21.) sz. önkormányzati rendeletének 2.§-a. Hatályos: 2020. február 22. napjától.

[3]

Módosította Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2020. (II.21.) sz. önkormányzati rendeletének 3.§-a. Hatályos: 2020. február 22. napjától.