Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Komló Város Önkormányzat államháztartáson kívülre nyújtott támogatásairól szóló 24/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 22- 2020. 02. 22

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

10/2020. (II.21.)


 ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e


Komló Város Önkormányzat államháztartáson kívülre nyújtott támogatásairól szóló 24/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A Rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. §

(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetésének terhére kérelemre – a nem költségvetési szervek támogatása pályázati eljárástól eltérően - egyedi döntés alapján támogatást nyújthat.


(2) A támogatás célja elsősorban – de nem kizárólagosan – a helyi média, kulturális, ifjúsági, egészségügyi és sportélet fejlesztése, valamint egyéb társadalmi célból hasznos, nyilvános tevékenység folytatása.


(3) E támogatásra a nem költségvetési szervek és természetes személyek is jogosultak az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. sz. rendelet VI. fejezetében foglaltak szerint. Természetes személyek részére nyújtott támogatás esetén a támogatás összege tartalmazza a magánszemélyt terhelő adó-és járulékot is.


(4) A szervezetek által benyújtott támogatás iránti kérelemnek, pályázatnak tartalmaznia kell:

  1. Az 1. számú melléklet szerinti nyilatkozatot, hogy a kérelmezőnek köztartozása nincs, a korábbi évi támogatásokkal kapcsolatos elszámolt, és nem áll csőd, - felszámolási- végelszámolási eljárásról alatt.
  2. A 2. számú melléklet szerint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben (a továbbiakban: Knyt.) meghatározott összeférhetetlenséggel, illetve érintettséggel kapcsolatos nyilatkozatot.


(5) A benyújtott támogatás iránti kérelem alapján a nem költségvetési szervek elbírálására létrehozott munkacsoport javaslata figyelembevételével a Képviselő-testület dönt a támogatás megítéléséről. A megítélt támogatás felhasználására vonatkozóan a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester megállapodást köt a Támogatottal, mely megállapodásban kerülnek meghatározásra a támogatás felhasználására vonatkozó elszámolási szabályok és határidők, valamint a Támogatottat terhelő kötelezettségek.


(6) Támogatás kizárólag Támogatott nevére szóló bankszámlára történő átutalással folyósítható. Ez alól különösen méltányolható esetben magánszemély részére nyújtott támogatás esetén felmentés adható.


(7) Támogatott a támogatás megítélését követő év január 15. napjáig a támogatás felhasználásáról pénzügyi beszámolót készít Támogató részére. A pénzügyi beszámoló mellé csatolni kell a támogatás felhasználását igazoló Támogatott nevére kiállított záradékolt számlák/számviteli bizonylatok hitelesített másolati példányát

- Záradékolni az eredeti számviteli bizonylaton az alábbi szöveg szerint kell: „Elszámolva a Képviselő-testület ………… sz. határozata alapján nyújtott támogatás terhére”. A záradékolt számla másolatot a Támogatott képviselőjének hitelesíteni kell.

- A hitelesítés során a számlán az alábbi szöveget szükséges szerepeltetetni „a másolat hiteles, az eredetivel mindenben megegyező”, valamint a Támogatott képviselőjének aláírásával és dátummal szükséges ellátni.

- Támogatott a reprezentációs költségek elszámolásához köteles az 5. sz. melléklet szerinti nyilatkozatot benyújtani.


(8) A Képviselő-testület egyedi döntése alapján nyújtott támogatásból nem részesülhet az a nem költségvetési szerv, amely a támogatás felhasználására vonatkozó elszámolását a megadott határidőig nem nyújtotta be.


(9) Az e rendeletben szabályozott pályázati feltételektől a pályázó a Képviselő-testület egyedi döntése alapján eltérhet.”


3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Komló, 2020. február 20.



      dr. Vaskó Ernő                                                                      Polics József 

     címzetes főjegyző                                                                     polgármester