Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (II. 21.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONÁRÓL ÉS A VAGYONTÁRGYAK FELETTI RENDELKEZÉSI JOG GYAKORLÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 20/2007. (X.18.) SZÁMÚ RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2020. 02. 22- 2020. 02. 22

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

11/2020. (II.21.)

ö n k o r m á n y z a t i    r e n d e l e t e

AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONÁRÓL ÉS A VAGYONTÁRGYAK FELETTI RENDELKEZÉSI JOG GYAKORLÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 20/2007. (X.18.) SZÁMÚ RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 20/2007. (X.18.) számú rendelete (a továbbiakban: Rendelet) felhatalmazó rendelkezései (bevezető) helyébe a következő rendelkezés lép:


„Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 107. §, 109. § (4) bekezdésében, a 143.§ (4) i) és j) pontjában, továbbá a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5.§ (2) bekezdés b) pontjában és 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Komló Város Önkormányzata vagyonáról és vagyongazdálkodásáról az alábbiakat rendeli el:”


2. §


A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


A vagyonleltár alapját képező nyilvántartás állományának felfektetéséről és folyamatos vezetéséről, valamint a vagyonleltár összeállításáról, közzétételéről a polgármester gondoskodik a Komlói Közös Önkormányzati Hivatalon (a továbbiakban: közös önkormányzati hivatal) keresztül.

3. §


A Rendelet 5.§ (2) bekezdés (b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) a nem állami tulajdonban lévő víziközművek.”


4. §


A Rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tulajdonosi jogokat az e rendeletben, valamint a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint az önkormányzat képviselő-testülete, illetve átruházott hatáskörben a pénzügyi, ellenőrzési, gazdasági bizottság és a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság gyakorolja. Az átruházott tulajdonosi jogokat e rendelet, továbbá a szervezeti és működési szabályzat határozza meg. A polgármester gondoskodik a vagyontárgyak hasznosítására irányuló megállapodások, szerződések megkötéséről, valamint a tulajdonosi pozícióból eredő jognyilatkozatok kiadásáról.”


5. §


A Rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


A kizárólagos önkormányzati tulajdonban, illetve önkormányzati tulajdoni részesedéssel működő gazdasági társaságokban a tulajdonosi képviseletre a IV. fejezet rendelkezéseit kell alkalmazni.


6. §


A Rendelet 9. § (1) bekezdése (b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) az önkormányzat vagyongazdálkodása szempontjából irányítást gyakorló, vezető költségvetési szerv, a Közös Önkormányzati Hivatal, melynek vezetője a vagyongazdálkodás tekintetében a polgármester.”



7. §


A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzati közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében az Önkormányzat a tulajdonában levő nemzeti vagyonra az Mötv. 109. §-ában és az Nvtv. 11. § (1)–(9) bekezdésében meghatározott szabályok szerint, az Nvtv. 3. § 19. pont b) alpontjában meghatározott szervezetek (vagyonkezelők) részére – a közfeladat egyidejű átadása mellett – vagyonkezelői jogot létesíthet. Ingatlanvagyon esetében a vagyonkezelői jog létrejöttéhez annak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése szükséges.”


8. §


A Rendelet 11. § (5) – (6) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(5) Vagyonkezelőt a vagyonkezelői jog gyakorlása során az Nvtv. 11. § (8) bekezdésében foglalt jogok és kötelezettségek illetik meg. Vagyonkezelő a kezelésében lévő vagyonnal történő gazdálkodás keretében az Mötv. 109. § (6)-(7) bekezdéseiben foglalt követelményeken túl köteles gondoskodni az önkormányzati vagyon értékének megőrzéséről, állagának megóvásáról, üzemképes állapotának fenntartásáról. Köteles továbbá a vagyonkezelésében lévő önkormányzati vagyonnal rendeltetésszerűen, az adott ágazati szabályok szerint, az általában elvárható gondossággal gazdálkodni. Ezen tevékenységéért a polgári jog általános szabályi szerint felelősséggel tartozik.

(6)       Önkormányzati lakóépületre, társasházban levő önkormányzati lakásra és nem lakás célú helyiségre vagyonkezelői jog ingyenesen csak az Mötv. 109. § (1) bekezdésében meghatározott szervezetekkel létesíthető.”


9. §


A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A vagyonkezelőt megillető jogok gyakorlását, annak szabályszerűségét, célszerűségét a Polgármester - a Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével - ellenőrzi.”



10. §


A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A Polgármester, illetve a Polgármester felhatalmazásával a Közös Önkormányzati Hivatal a tulajdonosi ellenőrzés keretében jogosult:

a)    az ellenőrzött szerv az önkormányzati tulajdonba tartozó, vagyonkezelésében álló ingatlan területére belépni,

b)    az ellenőrzés tárgyához kapcsolódó iratokba és más dokumentumokba, elektronikus adathordozón tárolt adatokba - a külön jogszabályokban meghatározott adat- és titokvédelmi előírások betartásával - betekinteni, azokról másolatot, kivonatot, illetve tanúsítványt készíttetni,

  1. az ellenőrzött vagyonkezelő vezetőjétől és bármely alkalmazottjától írásban vagy szóban felvilágosítást, információt kérni.”


11. §


Hatályát veszti a Rendelet 15. § (2) bekezdésében a „kht.” szövegrész.           


12. §


A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A nyilvántartás nyilvános, a benne foglaltak közérdekű adatoknak minősülnek, amelyek tartalmáról az 2011. évi CXII. törvényben foglaltaknak megfelelően szolgáltatható ki adat.”


13. §


A Rendelet 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Gazdasági társaság, nonprofit társaság vagyonkezelésében lévő közmű utáni használati jogért díjat kell fizetni. Az önkormányzat a használati díjat azzal a feltétellel adja át a vagyonkezelőnek, hogy az csak a közművek felújítására, cseréjére fordítható.”



14. §


A Rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közterület-foglalási önkormányzati rendelet hatálya alá nem tartozó – köztemetőn kívül – forgalomképtelen vagyon tulajdonjogot nem érintő hasznosítása a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság hatáskörébe tartozik.”


15. §


A Rendelet 22. § (1) és (4)-(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lép:


„(1)      A képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában lévő forgalomképes vagyon hasznosítására, üzemeltetésére – közszolgáltatás ellátása, közszükséglet kielégítése céljából – a képviselő-testület tulajdonosi döntése vagy jogszabály rendelkezése alapján gazdasági társaságot, nonprofit társaságot alapíthat vagy gazdasági társaságban, nonprofit társaságban érdekeltséget szerezhet.”


(4)       Az önkormányzat kizárólag betéti társaság korlátolt felelősségű kültagja, korlátolt felelősségű társaság tagja, nonprofit korlátolt felelősségű társaság tagja, nonprofit társaság tagja és részvényes lehet.


(5)       Amennyiben az önkormányzat olyan gazdasági társaságot alapít, illetve vesz részt abban, amelynek tevékenysége kötelező vagy önként vállalt feladatai közé tartozik, tulajdoni részesedése 50 %-nál kevesebb nem lehet. A rendelet hatályba lépésekor már működő gazdasági társaság (kht) esetén, illetve amennyiben a társaságban való részvételt az önkormányzat kiemelten fontos közfeladata vagy üzleti érdeke indokolja, az önkormányzat érdekeltsége 50 %-nál alacsonyabb mértékű is lehet.”


16. §


A Rendelet 22. § (7) bekezdései helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Az önkormányzati vagyonnak nem pénzbeli hozzájárulásként a gazdasági társaság, illetve nonprofit társaság részére történő szolgáltatásakor a vagyon csak a könyvvizsgáló által jóváhagyott értéken vehető figyelembe.”


17. §


A Rendelet 22/A. § (1)-(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lép:


„ (1) A gazdasági társaságokban a képviseletet

  • az Mötv. képviseletre vonatkozó rendelkezése alapján a polgármester,
  • általános helyettesi jogkörükben az alpolgármesterek
  • a testület minősített többséggel, zárt ülésen, titkos szavazással hozott döntése alapján más személy

gyakorolhatja a képviselő-testület következő ülésén való tájékoztatási kötelezettség mellett. A tulajdonosi jogok gyakorlása tovább nem ruházható. Az egyéb tulajdonosi jogok gyakorlója a 24. §-ban meghatározott kérdésekben is szavazhat azzal a záradékkal, hogy a döntés érvényességéhez a képviselő-testület utólagos hozzájárulása szükséges.


  1. Az önkormányzat képviselőjének akadályoztatása esetén a társaság legfőbb szervének ülésén képviselettel – írásbeli eseti meghatalmazással – mást is megbízhat, amennyiben a cég működésére irányadó szabályok lehetővé teszik; e megbízásnak a szavazat tartalmára is ki kell terjednie. Amennyiben a döntéshozó szerv ülésén felmerült kérdésben a megbízott felhatalmazással nem rendelkezik, úgy a meghozandó döntés érvényességéhez a képviselő-testület utólagos hozzájárulása szükséges.


  1. A (1) és (2) bekezdés szerinti megbízott (más személy) kizárólag önkormányzati képviselő (törölt mondatrész) lehet.”


18. §


A Rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzat kizárólagos tulajdonosi részesedésével működő (egyszemélyes) gazdasági társaságban, nonprofit társaságban az önkormányzatot megillető tulajdonosi jogokat a – (2) bekezdésben írt kivételekkel – a polgármester gyakorolja.”


19. §


A Rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Többszemélyes gazdasági társaság, nonprofit társaság esetén kizárólag a képviselő-testület dönt az alábbi kérdésekben:

a)         Korlátolt felelősségű társaság, nonprofit korlátolt felelősségű társaság, egyéb nonprofit társaság:

•          társaság alapítása, megszüntetése, átalakítása,

•          társasági szerződés elfogadása, módosítása,

•          más új társaság alapítása, illetve már működő gazdasági társaságba való belépés,

•          ügyvezető(k), felügyelő bizottság, könyvvizsgáló megválasztása, visszahívása, díjazásának megállapításakor – valamennyi társaság esetében az alapításkor, illetve megválasztásukkor – , amennyiben azonban az önkormányzat üzleti részesedése az 50 %-ot nem haladja meg, úgy az önkormányzatot a későbbi változtatáskor a döntéshozó testületben képviselő személy a képviselő-testületet a személyi változásról utólag tájékoztatni köteles,

•          osztalékelőleg fizetésének elhatározása,

•          törzstőke felemelése, leszállítása,

•          pótbefizetés elrendelése, hitelfelvétel, ha ennek mértéke a társaság törzsvagyona értékének 10 %-át meghaladja,1

•          tag kizárásának kezdeményezése, alapítók, vezetőség, a felügyelő bizottság tagjai elleni kártérítési igények érvényesítése.”


20. §


Hatályát veszti a Rendelet 26. §-a.


21. §


A Rendelet 27. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő szövegrész lép:


„b) a forgalomképes vagyon részét képező vagyontárgy tulajdonjogát nem érintő egyéb módon történő hasznosítása a műemlékek, középületek és erdők kivételével”


22. §


A Rendelet 28. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„e) az önkormányzat képviselő-testülete, az Mötv. és más jogszabályok által megfogalmazott közérdekű cél esetén, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja”


23. §


A Rendelet 28. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„Követelés elengedésére 500.000 Ft-ig a Pénzügyi, ellenőrzési és gazdasági Bizottság jogosult.”


24. §


A Rendelet 1. melléklet I. pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:


I.        A vagyonleltárral szemben támasztott törvényi követelmények


Az önkormányzati vagyon külön része a törzsvagyon, amelyet a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani. A vagyonállapotot az éves zárszámadáshoz csatolt leltárban kell kimutatni (1991. évi XXXIII. tv. 42. §).


Az önkormányzat a vagyonát jogszabályban meghatározott módon köteles nyilvántartani, értékelni és teljesíteni az előírt adatszolgáltatást (1991. évi XXXIII. tv. 42. §).


Az önkormányzatok vagyona a nemzeti vagyon része. Nyilvántartására az Mötv. is tartalmaz szabályokat. A Javaslat a nemzetgazdasági szintű folyamatok áttekintéséhez szükséges adatok biztosítása végett írja elő, hogy az önkormányzat köteles jogszabályban meghatározott módon vagyonát nyilvántartani, értékelni és arról adatot szolgáltatni.


A jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester a költségvetési évet követően 4 hónapon belül terjeszti a képviselő-testület elé. A képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot.”


25. §


A Rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.



26. §


Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Komló, 2020. február 20.




                        dr. Vaskó Ernő                                             Polics József

                    címzetes főjegyző                                             polgármester






1. melléklet a 11/2020. (II.21.)  önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 20/2007. (X.18.)  önkormányzati rendelethez


Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyontárgyak

Vagyontárgy típusa

Adatai

Tulajdoni hányad/

üzletrész névértéke

Önkormányzat tulajdoni részesedése

Ingatlan(ok):       ----


----


----





Gazdasági társaságbeli részesedések:




Komlói Fűtőerőmű Zrt. - részvény

Nvtv. 5.§ (2) b) pontja alapján

Székhelye: 7300 Komló, Bem utca 24.

közszolgáltatás: távhő-szolgáltatás

831 410 000 HUF

100%

Baranya-Víz Zrt.

Nvtv. 5.§ (2) b) pontja alapján

Székhelye: 7700 Mohács, Budapesti országút 1.

közszolgáltatás: víz- és csatorna közmű üzemeltetés

3.614.100 HUF

23.592%






Vagyoni értékű jogok: -------



----

----





Ingóság(ok):     ------


----

----











________