Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2020 (XI.6.) önkormányzati rendelete

A piac működéséről

Hatályos: 2021. 02. 01

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
32/2020. (XI. 6.) önkormányzati
R E N D E L E T E


A piac működéséről



Komló Város Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában, a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben, az Alaptörvény 54. cikk (4) bekezdésében, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében és 86. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Bevezető rendelkezések


  1. §


  1. A rendelet területi hatálya kiterjed Komló város közigazgatási területén a 3561 helyrajzi szám alatt található vásárcsarnokra és a hozzá tartozó piaci területre, valamint a 3562 helyrajzi szám alatti területre (a továbbiakban: piac).


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, a piacon kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre.


  1. A rendelet hatálya nem terjed ki a piac területén elhelyezkedő üzletek bérbeadására és működésére.


  1. §


A rendelet alkalmazásában:


  1. Alkalmi helyhasználó: az a kereskedelmi, szolgáltató tevékenységet folytató helyhasználó, aki nem rendelkezik helyfoglalási szerződéssel.
  2. Árusító hely: kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység végzésére alkalmas, a fenntartó által az „A” „B” „C” „E” szektorban kijelölt asztal, valamint a „C” „D” szektorban kijelölt terület, amely alkalmas saját árusító asztal elhelyezésére.
  3. Szektor: a piac területe 5 részből áll, melyek „A” „B” „C” „D” „E” szektor elnevezést kaptak a rendelet 2. mellékletében található helyszínrajznak megfelelően.
  4. Tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a fenntartóval helyfoglalási szerződést kötött.


2. A piac fenntartója


  1. §


A piac fenntartója Komló Város Önkormányzatának Városgondnoksága (a továbbiakban: Fenntartó).

3. Nyitva tartás


  1. §


  1. A piac keddtől szombatig 05.00 órától 16.30 óráig tart nyitva.


  1. Amennyiben ettől eltérően a piac más napokon – így különösen munkaszüneti napokon és december 24. napján – is nyitva tart, a Fenntartó köteles az eltérő nyitvatartási időről a lakosságot előzetesen tájékoztatni.


  1. A nyitvatartási időről és a piac működési rendjéről a Fenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a helyhasználókat és a vásárlókat. A nyitvatartási idő változásáról a lakosságot legalább 30 nappal korábban tájékoztatni kell.



4. Liciteljárás, tartós és alkalmi helyhasználat, napi helypénz


  1. §


  1. Tartós helyhasználatra kizárólag az „A” „B” „C” „E” szektorokban van lehetőség. A tartós helyhasználó az általa igénybe vett árusító helyre a Fenntartóval helyfoglalási szerződést köt. A helyfoglalási szerződést határozatlan időre kötik a felek, azzal, hogy a Képviselő-testület - határozatba foglalt döntése alapján - minden árusító helyre egységesen kiterjedő liciteljárást írjon ki, mely a tartós helyhasználókkal kötött – határozatlan idejű – szerződések tekintetében rendes felmondási oknak minősül, három hónap felmondási idővel. A Képviselő-testület e jogát a tartós helyhasználat első napját követő 12 hónap után gyakorolhatja.


  1. A tartós helyhasználat útján hasznosított árusító helyeket a Fenntartó liciteljárás útján értékesíti. A licitet a Képviselő-testület határozatba foglalt döntését követően, az abban megjelölt időpontban kell megtartani, melynek időpontjáról a Fenntartó előzetesen hirdetményt tesz közzé. A Fenntartó a képviselő-testületi határozatban megjelölt időpontban megtartott liciteljárás alkalmával nem értékesített árusító helyek, valamint az év közben egyéb okból megszűnt helyfoglalási szerződések következtében megüresedő árusító helyek tekintetében szükség szerint soron kívüli liciteljárást tart, melyek időpontjáról előzetesen hirdetményt tesz közzé.


  1. Az induló licitár az árusító helyek tekintetében a rendelet 1. melléklet 1.1., 1.2., 1.3. pontjában meghatározott összeg, a kötelezően alkalmazandó licitlépcső 50 forint. Az adott árusító hely tekintetében a Fenntartó azzal a tartós helyhasználóval jogosult helyfoglalási szerződést kötni, aki a legmagasabb licitárat ajánlotta érte. 


  1. A liciteljárások alkalmával a Fenntartónak lehetősége van az „A” és „E” szektorban fél asztal értékesítésére is. Az induló licitár ezekben az esetekben a rendelet 1. melléklet 1.1. pontjában meghatározott összeg 50%-a, a kötelezően alkalmazandó licitlépcső 25 forint.


  1. A liciteljárás lefolytatására vonatkozó részletszabályokat a Fenntartó Licit Szabályzatban rögzíti.



  1. §


  1. A tartós helyhasználó a havi helyfoglalási díj alapulvételével minden év március 31-ig tartó időszakra vonatkozóan előre, egyösszegben köteles megfizetni a helyfoglalási díj összegét a fenntartó által megküldött számla szerint. A helyfoglalási szerződést a tartós helyhasználó 60-90 napos határidővel, írásban felmondhatja.


  1. Amennyiben a helyfoglalási szerződés bármelyik fél felmondása esetén megszűnik, a már   megfizetett helyfoglalási díj időarányos részét a Fenntartó köteles a helyfoglalási szerződés megszűnését követő hónap 15. napjáig a tartós helyhasználó részére visszafizetni. A felmondási határidő figyelembevételével az időarányos elszámolás tekintetében minden megkezdett hónap egész hónapnak minősül.


  1. §


  1.  A tartós helyhasználó a helyfoglalási díjon felül – az árusítások alkalmával – köteles megfizetni a rendelet 1. melléklet 2.1., 2.2., 2.3. pontjában meghatározott mértékű napi helypénzt, az „A” és „E” szektorban kijelölt fél asztal esetén annak 50%-át.


  1.  Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyen 06.30 óráig a teljes árukészlet kihelyezésével nem kezdi meg az árusítást, azt a Fenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére napi helypénz ellenében a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.


  1. Az alkalmi helyhasználó a Fenntartó által kijelölt azon árusító helyet veheti igénybe, amelyet a tartós helyhasználat keretében nem hasznosított, illetve amelyen a tartós helyhasználó az árusítást a (2) bekezdésben leírt módon nem kezdte meg.


  1.  A tartós és az alkalmi helyhasználót (a továbbiakban: Helyhasználó) a helyhasználati jog a Fenntartó által meghatározott árusító hely tekintetében, a rendelet 1. melléklet 2.1., 2.2., 2.3. pontjában meghatározott mértékű napi helypénz – az „A” és „E” szektorban kijelölt fél asztal esetén annak 50%-ának – megfizetése ellenében, a tárgynapon, a piac nyitásától, annak zárásáig illeti meg. Keddtől péntekig tartó időszakban történő értékesítés esetén a Helyhasználó az e bekezdésben meghatározott napi helypénz 50%-ával csökkentett mértékű napi helypénz megfizetésére köteles. A helyhasználati jog másra át nem ruházható.


  1.  A napi helypénz és a havi helyfoglalási díj összeg minden év április 1-től változik a Központi Statisztikai Hivatal által előző évre közzétett átlagos fogyasztói árindex mértékével.


  1.  A Helyhasználó a napi helypénz megfizetését igazoló nyugtát kap, amelyet az árusítás befejezéséig meg kell őrizni. A nyugta másra át nem ruházható. Amennyiben a Helyhasználó a piacfelügyelő felszólítására a nyugtát nem tudja felmutatni, vagy az - megrongálódás következtében - beazonosításra alkalmatlanná vált, köteles a napi helypénz ismételt megfizetésére.





5. Az árusítás feltételei


  1. §


  1. Főszabály szerint a Helyhasználó élelmiszert kizárólag az „A” „B” „E” szektorban értékesíthet, nem élelmiszer jellegű terméket pedig a „C” „D” szektorban. Az alkalmi helyhasználó nem élelmiszer jellegű terméket napi helypénz ellenében csak akkor árusíthat az „A” „B” szektorban - azon árusító helyeken, melyeken a tartós helyhasználó a 7. § (2) bekezdésben leírt módon nem kezdte meg az árusítást – ha a Fenntartó az árusító helyeket élelmiszert értékesítő alkalmi helyhasználók részére nem tudja értékesíteni.


  1. A Helyhasználó kizárólag a részére biztosított árusító helyet használhatja, azt engedély nélkül nem változtathatja meg, más részére sem ellenszolgáltatás ellenében, sem ingyenesen át nem adhatja.


  1. A földről történő árusítás egyetlen szektorban sem engedélyezett.


  1. A Helyhasználó az általa értékesített terméket, göngyölegét az asztalán vagy alatta, valamint a közlekedésre nem használt területeken helyezheti el a leborulás veszélye nélkül. Az árusító helyek előtti, és azok melletti területeken rekeszből és egyéb tárolásra alkalmas eszközből történő értékesítés nem megengedett.


  1. A piac területén megállító táblák kihelyezése, valamint a bérlemények külső falára és a piac területén lévő korlátokra reklámtáblák elhelyezése nem megengedett.


  1. A Helyhasználó az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén keletkezett hulladékot a Piaci Működési Szabályzatban foglaltak szerint elhelyezni, valamint a nem értékesített árut elszállítani.


  1. Raktározást, tárolást a Fenntartó nem vállal, a saját áru elhelyezéséről a Helyhasználó köteles gondoskodni.



6. Piacfelügyelői jogkörök


  1. §


  1. A piacon az árusító helyek kijelölése, a napi helypénz beszedése, a jogszabályok és a Piaci Működési Szabályzat betartása és betartatása a Fenntartóval szerződéses jogviszonyban álló piacfelügyelő feladata.


  1. Az (1) bekezdésben leírtakon felül a piacfelügyelő a Fenntartó képviseletében eljárva a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a kereskedelmi, szolgáltató tevékenyéget folytatók jogosultságát, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, amely hatóság szükség esetén megindítja a hatáskörébe tartozó eljárást.


  1. A Fenntartó a helyfoglalási szerződést írásban, azonnali hatállyal felmondhatja, ha a tartós helyhasználó a helyfoglalási díjat határidőben nem fizeti meg, a helyfoglalási szerződésben, vonatkozó jogszabályokban vagy a Piaci Működési Szabályzatban foglaltakat harmadik alkalommal nem tartja be, továbbá, ha a szabályszegésről készült jegyzőkönyvet nem veszi át.


  1. Az a tartós helyhasználó, akinek a helyfoglalási szerződése a Fenntartó általi rendkívüli felmondással szűnt meg, a szerződés megszűnésének időpontjától számított öt éven belül liciteljáráson nem vehet részt.


           

7. Záró rendelkezések


  1. §


  1. Ez a rendelet a 2021. február 1. napján lép hatályba.


  1. Felhatalmazást kap a Fenntartó, hogy központi jogszabályok, valamint az önkormányzati rendelet szabályozásának megfelelő Piaci Működési Szabályzatot alkosson a helyhasználók és a vásárlók tájékoztatása érdekében.


  1. Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a piac működéséről szóló 16/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelete.


Komló, 2020. november 6.





  dr. Vaskó Ernő                                                                  Polics József

címzetes főjegyző                                                                 polgármester

1. melléklet a 32/2020. (XI. 6.) önkormányzati rendelethez



1. Induló licitár a tartós helyhasználat keretében értékesített árusító helyek vonatkozásában (a feltüntetett díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák):

1.1. „A” „B” „E” szektorban történő értékesítés esetén: 600 Ft/asztal/hó

1.2. „C” szektorban történő értékesítés esetén: 750 Ft/asztal/hó

1.3. „C” szektorban kijelölt területen (saját asztalról) történő értékesítés esetén: 400 Ft/m2/hó



2. Napi helypénz (a feltüntetett díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák):

2.1. „A” „B” „E” szektorban történő értékesítés: 800 Ft/asztal/nap

2.2. „C” szektorban történő értékesítés esetén: 1000 Ft/asztal/nap

2.3. „C” „D” szektorban kijelölt területen (saját asztalról) történő értékesítés esetén: 500 Ft/m2/nap




2. melléklet a 32/2020. (XI. 6.) önkormányzati rendelethez