Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 9/2021. (III.10.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 02

Az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 9/2021. (III.10.) számú rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

A költségvetés 2021. június 24-i módosítását követően önkormányzati támogatások kerültek megállapításra, pénzeszközök utalása történt, mely változásokat bevételi és kiadási előirányzat-módosításként figyelembe kell venni.

A változásokat részletesen a 2.1. melléklet tartalmazza. A kulturális feladatok támogatásának többlete a működési hiány csökkentésére kerül felhasználásra.

A 2.2. melléklet tartalmazza a költségvetés főösszegét nem befolyásoló kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításokat. A tényleges felhasználásnak megfelelő átcsoportosítások tartalék terhére, illetve a képviselő-testületi döntésnek megfelelő kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítási javaslatok alapján szerepelnek.

A 2.1. mellékleten is megjelenő, 46 MFt-os nagyságrendű önkormányzati támogatás csökkentés az érintett intézményektől történő előirányzat zárolással kerül ellensúlyozásra. A félévi beszámoló leadásához szükséges volt a bevétel kiesés átmeneti, tartalékok terhére történő ellentételezése az egyezőség biztosítása érdekében. E tartalék visszapótlására a mostani zárolással egyidejűleg kerül sor.

A 2.3. melléklet önállóan működő és gazdálkodó intézményenként mutatja a bevételi és kiadási előirányzat-változási és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítási javaslatokat. Ezek jó része átruházott hatáskörű, a 9/2021. (III. 10.) költségvetési rendelet 7. § (18) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján, így e tételek bemutatásával polgármesteri utólagos beszámolási kötelezettségemnek is eleget teszek.

A rendeleten átvezetésre kerül az óvodai létszámcsökkentés és az ugyenezen testületi ülésen külön előterjesztés alapján tárgyalt főépítészi létszám átcsoportosítása is.

Az adóbevételekkel és az iparűzési adóhoz kapcsolódó kompenzációval kapcsolatos, a hiányt is érintő átvezetésekre a hagyományoknak megfelelően a soron következő rendeletmódosításban kerül sor.