Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2019. (XII.5.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 26
A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2019. (XII.5.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) 31. § (1) bekezdése értelmében a község, a város és a főváros kerületeinek önkormányzata (a továbbiakban: települési önkormányzat) ötévente öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot fogad el. Ugyanezen § (4) bekezdése szerint a helyi esélyegyenlőségi program időarányos megvalósulását, illetve a (2) bekezdésben meghatározott helyzet esetleges megváltozását kétévente át kell tekinteni, az áttekintés alapján szükség esetén a helyi esélyegyenlőségi programot felül kell vizsgálni, illetve a helyzetelemzést és az intézkedési tervet az új helyzetnek megfelelően kell módosítani.
A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2019. (XII. 5.) önkormányzati rendelet (SzMSz.) szerint a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) felülvizsgálatával és az esetleges módosításával kapcsolatos döntés a Humán bizottság átruházott hatáskörébe tartozik. Célszerűségi és hatékonysági szempontok alapján a program elfogadásának, felülvizsgálatának és esetleges módosításának „egy kézben” összpontosulása indokolt, ezért a felülvizsgálat és módosítás a Képviselő-testület hatáskörét kell képezze.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (1) bek.-e értelmében a helyi önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket. Erre tekintettel új § Rendeletbe iktatására nincs szükség, azonban a Rendelet 1. mellékletében, a Humán bizottság HEP felülvizsgálatára és módosítására vonatkozó hatáskörét törölni szükséges. Ezzel együtt indokolt a Humán bizottság véleményező hatáskörébe vonni a HEP-et érintő előterjesztéseket, így a Rendelet 1. melléklete az erre vonatkozó 50. ponttal egészül ki. („50. A Helyi Esélyegyenlőségi Programot érintő előterjesztések”).
A tárgyi rendelet-módosítással a hatályos SzMSz. egyes alaki hiányosságai is orvoslásra kerültek.