Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 09. 01

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
a Köztemetőről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A jelenleg még hatályban lévő, a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 34/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) revíziója során megállapításra került, hogy a Rendelet legutóbbi, 2014-es módosítása óta számos rendelkezése okafogyottá, néhol meghaladottá vált, egyes helyeken pedig ellentétes a jogszabályi hierarchiában magasabb helyen elhelyezkedő jogforrásokkal, máshol azokkal indokolatlanul párhuzamosan (ismétlődően) szabályoz.
Az alkalmazott díjak – úgy az önkormányzati, mind a temetkezési szolgáltatási díjak – a Rendelet 2013-as elfogadása óta nem változtak, viszont az azóta eltelt 9 évben a piaci árak, valamint az infláció folyamatosan, majd drasztikus mértékben emelkedtek, ezért a köztemető fenntartása/fejlesztése és az üzemeltetés színvonalának megőrzése (adott esetben emelése) érdekében elkerülhetetlen a díjtételek emelése. Az eddig rendeleti szinten nem rögzített építési költségek beépítésre kerültek az új rendelet díjaiba, valamint az eddig nettó árak már bruttó árak formájában jelennek meg, amely további magyarázatul szolgál a díjak emelkedésére.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bek.-e szerint a jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: az Önkormányzat az új rendelet megalkotásával bevételnövekedést vár, amellyel a célzottan, a köztemető fejlesztését és hatékonyabb fenntartását kívánja megvalósítani.
A tervezet környezeti és egészségi következményei: a rendelet megalkotásának környezeti és egészségi következményei nincsenek.
A tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: az Önkormányzatot a temetőfenntartás terén elsődlegesen a szakfeladat ellátásával megbízott Komló Város Önkormányzat Városgondnokság, másodsorban a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal képviseli. Adminisztratív terhek ezért főleg a Városgondnokságnál jelennek meg, amelyek várható növekedése a jelenlegihez képest elhanyagolható.
A tervezet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jelenlegi rendelet módosítandó/újraszabályozandó rendelkezéseinek nagy száma miatt új rendelet elfogadása indokolt, amellyel az Integrált Jogalkotási Rendszer (LocLex) követelményeinek is hatékonyabban felel meg az Önkormányzat.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: e feltételek Komló Város Önkormányzat Városgondnokságnál, illetve a Komlói Közös Önkormányzati Hivatalnál rendelkezésre állnak.