Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi adók megállapításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
A helyi adók megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelettervezet megalkotását elsődlegesen a hatályos szabályozás utólagos hatásvizsgálata indokolta. Az értelmező rendelkezések között található több olyan szabály, amely hivatkozó rendelkezés. A meghivatkozott jogszabályok időközben bekövetkezett módosítása nem eredményezi a világos és érthető szabályozással szemben támasztott követelményeket, ezért szükségszerű az egyes fogalmak aktualizálása.
A falhatalmazást adó, és a szabályozás tárgykörébe eső törvényekkel való összhang is pontosabbá válik a jövő évtől, annak eredményeképp is, hogy az idegenforgalmi adóbeszedésre kötelezett számára jövő évtől nem lehet a törvényekben előírt nyilvántartásvezetési-kötelezettségnél többet előírni önkormányzati rendeletben. Így a jelenleg még hatályos, vendégnyilvántartásra és mentességi nyilatkozatokra vonatkozó helyi előírások nem kerültek be a jogszabály tervezetébe.
Szintén technikai okokból kiemelésre kerültek azok a jövedelmi és vagyoni helyzetre vonatkozó helyi előírások, amelyek a méltányossági adómentesség feltételeit rögzítették a magánszemély adóalanyokkal összefüggésben. Korábban ezek a feltételek a helyi adóelengedés feltételeiként kerültek megfogalmazásra. E jelenséggel szemben törvényességi észrevételt tett a Kormányhivatal, mert a vonatkozó törvény szerint az önkormányzati adóhatóság (jegyző) hatásköre az adóelengedés/adómérséklés, ezt a képviselő-testület nem vonhatja el tőle azzal, hogy feltételeket ír elő ezzel a jogintézménnyel összefüggésben. Így nem adóelengedési, hanem adómentességi cím alá kerültek ezek a szabályaink, amelyek időközben kiüresedtek, mivel a törvény alapján járunk el a megélhetési problémákra hivatkozó kérelmek esetében.
Az egyes ügyfeleink teherviselését érintő kérdések tekintetében két új rendelkezés lép hatályba jövő évtől, amelyekkel összefüggésben kikértük a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara véleményét. Az egyik, a törvény alapján adható általános helyi iparűzési adómentesség alapjául szolgáló adóalap összegének a csökkentése, a másik, a jogi személyek tulajdonában lévő lakások építményadóban történő adóztatása arra való tekintettel, hogy ezen adóalanyoknak nincs adókötelezettsége a magánszemélyek kommunális adójában.