Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásokról, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról szóló 1/2015 (II.20.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
A települési támogatásokról, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról szóló 1/2015 (II.20.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekétkeztetést Komló Város Önkormányzat a közigazgatási területén működő köznevelési intézményekben (valamint a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szilvási Bölcsődében) a MEVID Zrt. (továbbiakban: Szolgáltató) közreműködésével, vásárolt szolgáltatás útján biztosítja.
A Szolgáltató a közétkeztetési szolgáltatást a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletnek (a továbbiakban: EMMI rendelet) megfelelően Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete által - míg a Szilvási Bölcsőde esetében a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás által - meghatározott nyersanyagnormák szerint végzi.
A Szolgáltató vezérigazgatójának 2023. január 5. napján érkezett javaslata alapján Komló város térítési díjait legutóbb 2023. március 1. napjával emelte meg Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete. A javaslatban a vezérigazgató a 2023-as évre csak az előjelzésekre tudott alapozni, ezért tett javaslatot a két lépcsőben történő normaemelésre. A nyersanyagnorma (térítési díj) emelését a felpörgő infláció és a nyersanyag árak drasztikus emelkedése, az energia árak emelkedése, a munkabérek változása indokolja.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 147. §-a a szolgáltatási önköltség meghatározásával kapcsolatos fenntartói feladatokat az alábbiak szerint határozza meg: a fenntartó megállapítja a bölcsődei ellátások intézményi térítési díját, ami - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyag költségének egy ellátottra jutó napi összege (Gyvt. 151. § (3) bek.).
Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokról, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról szóló 1/2015 (II.20.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. és 8. számú mellékletében szabályozza az intézmények nyersanyag normáját. A fentiek értelmében szükséges a Rendelet 7. és 8. számú mellékletének módosítása.