Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 19/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 30

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.30.
a Képviselő-testület Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 19/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Komlón az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást (továbbiakban: ügyelet) 2007 óta az UNIMEDKER Kft. biztosította hétköznaponként 15:20 órától reggel 7:00 óráig, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 24 órában.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Eatv,) több szakaszát is módosította, amelynek lényege, hogy 2023. január 1-től fokozatosan (vármegyénként eltérő bevezetéssel) átalakul az orvosi ügyeleti rendszer, központosítják azt, azaz a települési önkormányzat feladatai közül az ügyeleti ellátás (a fogorvosi ügyeleti ellátás kivételével) kikerült, az állami feladat lett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a települési háziorvosok hétköznaponként 16 és 22 óra között felváltva ügyelnek a járási szakrendelőben, munkájukat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a kiterjesztett hatáskörű ápolók segíteni. 22 óra után az OMSZ látja el a házi-, és a házi gyermekorvosi ügyeletet. (A fogorvosi ügyelet maradt önkormányzati feladat.) Hétvégén és munkaszüneti napokon szintén felváltva, reggel 8 és délután 2 között ügyelnek a háziorvosok.
Az új ügyeleti rendszer Baranya Vármegyében 2023. szeptember 1. napjától került bevezetésre.
Az Eatv. 22. § (2) bekezdése értelmében azon területen, ahol az állami mentőszolgálat látja el a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleti feladatokat, a feladatellátásának időpontjától, mint zárónaptól a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásra a települési önkormányzat által kötött feladat-ellátási szerződés hatályát veszti Fentiek alapján az UNIMEDKER Kft. a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás, valamint Komló Város Önkormányzat között fennálló, a háziorvosi és házi gyermekorvosi feladatok végzésére vonatkozó megállapodás 2023. szeptember 1. napjától hatályát vesztette.
További változtatást tesz indokolttá az Eatv. azon módosítása is, amely szerint 2023. július 1. napjától a települési önkormányzat által a védőnői ellátás biztosítása érdekében 2023. július 1-jét megelőzően kötött szerződés 2023. június 30-i zárónappal hatályát veszti. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott védőnők tekintetében a munkáltatói jogokat 2023. július 1-től az az irányító vármegyei intézmény (vármegyei kórház) gyakorolja, amely területileg illetékes az érintett védőnői körzet tekintetében
Ennek megfelelően az SzMSz 5. sz. mellékletében szereplő, az alapellátáshoz kapcsolódó házi-, és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásra, valamint a védőnőkre vonatkozó rendelkezések törlése szükséges, azok okafogyottá válása miatt.
A köznevelési intézmények működésére vonatkozó alapdokumentumok (úgy mint SzMSz, házirend, pedagógiai program) fenntartó által történő, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben szabályozott véleményezési, jóváhagyási és egyetértési jogkörét a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény 2023. szeptember 1. napjával módosította. Erre tekintettel az SzMSz 1. sz. mellékletében szereplő, Humán Bizottságra átruházott döntési hatáskörök pontosítása indokolt.
Az előterjesztések előlapjának tartalmát javaslom kiegészíteni a döntés meghozatalához szükséges szavazati arányra vonatkozó bekezdéssel, amely egyértelműsíti a képviselő-testületi ülést vezető polgármester/alpolgármester számára a döntéshozatal egyszerű, vagy minősített többséget igénylő módját. Tekintettel arra, hogy az előterjesztés előlapjának tartalmi és formai elemeit az SzMSz. 8. melléklete tartalmazza, ezért azt szükséges megfelelően módosítani.