Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról szóló 5/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 22

Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.22.
a közterület használatáról szóló 5/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatáról szóló 5/2022. (IV.29.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) módosítását több aktualitás indokolja. Egyrészt, a személytaxi állomáshelyekre vonatkozó helyi szabályozásunkat érintő javaslat, amelyet a Baranya Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) tett a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 133. § (2) bekezdése alapján, másrészt a helyi jogalkalmazási tapasztalataink, illetve a díjak inflációs emelése.
Komló Város Önkormányzat Képviselő-testülete megismerte a Kormányhivatal BA/4/00003-1/2024. számú javaslatát, amely a helyi személytaxi állomáshellyel kapcsolatos közterület-használati engedélyek kiadásának feltételeivel összefüggésben került megfogalmazásra. A lényege abban áll, hogy ne legyen abszolút kizárási ok a Rendelet 16. §-ában, ha a közterület-használati engedélyt kérelmező személytaxi szolgáltatónak más településen is van taxidroszt használati jogosultsága. A szabályozási cél úgy is elérhető lenne a Kormányhivatal álláspontja szerint, ha előnyt élvezne az a kérelmező, aki kizárólag Komlón szeretne ilyen közterület-használati jogosultságot.
A Képviselő-testület álláspontja szerint a javaslatot a hatályos önkormányzati rendelet többi, e tárgykörbe tartozó rendelkezésével együtt kell értelmezni. A Rendelet 9. § (4) bekezdésében rögzítésre került, hogy „Vissza kell vonni a taxiállomásra vonatkozó közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes más településen is jogosult taxiállomás használatára.”
Ha a kérelem kiadása tekintetében a Kormányhivatal javaslata szerinti elv érvényesülne, akkor adott esetben olyan szolgáltató is használhatná a helyi személytaxi állomást, aki más településen is rendelkezik ilyen jogviszonnyal. Ha a fenti rendelkezéssel együtt vizsgáljuk a Kormányhivatal javaslatát, akkor az érintett ügyfelek döntő többségével ellentétben lenne olyan is, akivel szemben nem lehetne érvényesíteni a Rendelet 9. § (4) bekezdésében leírt szankciót, amely egyébként az engedélyesek döntő többségére szigorúan érvényesülne. Ez a helyzet alkotmányos jogalkotási követelményekkel menne szemben, mivel nem biztosítaná a jogszabálytervezetek világosságával, érthetőségével kapcsolatos követelményeket. Abból a szempontból is aggályos a javaslat, hogy diszkriminációt eredményezne, mert a szabályozással érintett alanyok körét nem egyformán érintené, holott az azonos helyzetű jogalanyokat illetően egyformán kell szabályozni. A javaslat elfogadása esetén úgy is értelmezhetővé válna a szabályozás, hogy a meglévő engedélyesek számára is kinyílna a lehetőség egy másik településen lévő taxidroszt használatára. Ezen indokok alapján a Képviselő-testület nem módosítja a Rendeletet a Kormányhivatal javaslatának megfelelően.
A világos és érthető megfogalmazás oldaláról vizsgálva viszont érdemes precízebben megfogalmazni a fentiekben citált kizáró feltételt, így ennek megfelelően került szövegezésre a Rendelet 16. § (3) bekezdés utolsó tagmondatát érintő tervezet.
A személytaxi szolgáltatók visszajelzése alapján pedig túl lett becsülve a kijelölt taxiállomás mindenkori befogadóképessége, nem lesz alkalmas arra, hogy 20 db személygépkocsi használja két műszakban, váltva egymást. Sajnos a fuvarok száma visszaesett a közismert gazdasági okokból, így több időt kell várakozással tölteni a taxidroszton, amely torlódást is okoz időnként. Ennek megfelelően 16 db gépjárműben maximálja a kiadható engedélyek számát a rendelettervezet.
Ezen kívül - a Hivatalunk jogalkalmazási tapasztalataiból eredően - indokolt beépíteni a (4) bekezdésben új szabályként előírt változásbejelentési kötelezettségeket.
A 2. §-hoz
E szakasz a Rendelet 10. § (2) bekezdésével összhangban rögzíti az inflációs díjemelést, amely a tervezet 3. § (2) szerint lép hatályba. Itt valójában az emelt díjaknak megfelelő melléklet változik, amelyben egyetlen új pont, a 4. c) kerül beépítésre. Ebben a pontban arra ad választ a tervezet, hogy a jellemzően az országjáró cirkuszokat vagy -rendezvényeket népszerűsítő ideiglenes hirdetőtáblák milyen napi díjfizetésre kötelesek.
A Kormányhivatal javaslatával érintett szabályozás tekintetében utólagos hatásvizsgálat már lefolytatásra került, amelynek eredménye 2023. október 25-én megküldésre került a Kormányhivatal részére. Azóta eltelt időben újabb közterület-használati engedély került kiadásra, ahol a kérelmező nem vitatta a kizáró feltétel fennálltát.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.
Az 1. melléklethez
Díjak inflációs emelése.