Magyaregregy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 23- 2023. 04. 29

Magyaregregy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2022.09.23.

Magyaregregy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás (továbbiakban: Pályázat) alapján a központi költségvetés Magyaregregy Község Önkormányzata számára a szociális célú tűzifavásárláshoz kiegészítő támogatást biztosít.

(2) E rendelet célja, hogy meghatározza a Pályázat alapján adott támogatás igénylésének szabályait, illetve a rászorultság feltételeit.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Magyaregregy község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, maximum 1-5 erdei köbméter tűzifát biztosít, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem 95.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén nettó 110.000,-Ft-ot nem haladja meg.

(2) A tűzifa támogatás kérelmek megítélésénél előnyt élvez, aki

a) - aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) - időskorúak ellátásában részesül, vagy

c) - családjában hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

d) - települési támogatásra jogosult, vagy

e) - gyermekét egyedül neveli.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2022. október 15. napjáig lehet a hivatalban benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, amely a támogatásról legkésőbb 2022. november 30. napjáig dönt.

(4) A döntést követően a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításának elkezdéséről és annak határidőben történő befejezéséről.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a Pályázat alapján az Önkormányzat számára megállapított pályázati támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás és szállítási költség.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet 2022. szeptember 23-án lép hatályba.