Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020. (X.26.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás elosztásáról.

Hatályos: 2020. 11. 26

Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a  következőket rendeli el:


I.

A rendelet célja


1. §. Hidas Község Önkormányzatának a Magyarország mindenkori központi költségvetéséről szóló törvény települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása alapján, szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapott kiegészítő támogatásból vásárolt tűzifa szociális rászorultsági alapon történő szétosztása.

II.

A rendelet hatálya


2. §. A rendelet hatálya kiterjed a hidasi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §. (1) – (3) bekezdésében és a 7. §.-ban meghatározott személyekre.



III.

Értelmező rendelkezések


3. §.     l.  Család: az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározottak

2. Egyedülálló: az Szt. 4. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározottak.

3. Egyedül élő: az Szt. 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározottak.

4. Házastárs: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározottak.


IV.

Természetbeni támogatás elosztására vonatkozó eljárási szabályok


4. §. (1) A szociális tűzifa támogatás megállapítása iránti kérelmet a Hidasi Polgármesteri Hivatalban lehet benyújtani az erre rendszeresített igénylőlapon. A benyújtott kérelem alapján, a szociális célú tűzifára való jogosultságról átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság határozattal dönt.


(2) Hidas Község Önkormányzat a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.


5.§.(1) Természetben nyújtott tűzifa támogatásban részesíthető az a szociálisan rászorult személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő kérelmező esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.


 (2) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben (pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolás, táppénz, baleset stb.) jövedelemre való tekintet nélkül  - hivatalból is - megállapítható a természetben nyújtott tűzifa támogatás.

(3) Családonként csak egy személy, maximum kettő alkalommal nyújthatja be a kérelmet. A kérelem beérkezésének végső határideje minden év február 15. napja.


(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.


(5) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt két évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

b) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával nem fűthető.

(6) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány készítése szükséges.

(7) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját célra használhatja fel.  Ennek tudomásul vételéről a támogatott személy hivatalból indult eljárás esetén a kiosztáskor, kérelemre indult eljárás esetén a kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.


6.§ (1) Kérelmezőnként 1 m3, indokolt esetben 3 m3 természetben nyújtott tűzifa támogatás állapítható meg.


(2) 3 m3 tűzifára jogosult a kérelmező, ha:

            - gyermekét egyedül neveli

            - nagycsaládos (legalább 3 gyermek neveléséről gondoskodik saját háztartásában)


(3) Az 5.§ (2) bekezdésben meghatározott, rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, a (2) bekezdésben nem szereplők részére a tűzifa mennyisége 3 m3-ben is megállapítható.                        


(4) A kérelmek elbírálása beérkezési sorrendben történik.


(7) Kérelem benyújtásánál előnyt élvez: az a személy, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti, aktívkorúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy települési támogatásban, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül.


(8) Előnyt élvez továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos gyermeket nevelő család, ahol háztartásonként legfeljebb 5 m3  tűzifa biztosítható.


(9) A természetben nyújtott tűzifa támogatás megállapítására a rendelkezésre álló fa mennyiség e célú felhasználásáig van lehetőség.


(10) A szociális célú tűzifa támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület szociális bizottsága gyakorolja, II. fokon a fellebbezésekről a Képviselő-testület dönt.

(11) A Szociális Bizottság döntéséről, a rászorult nevének, személyi adatainak, lakcímének, részére nyújtott természetbeni támogatás mértékének feltüntetésével határozatot hoz.

 (12) Az átadó a tűzifa átvétel megtörténtéről átvételi elismervényt köteles aláírni.


V.

Záró rendelkezések


7.§. (1) E rendelet  2020. október 26. napján 16.00 órakor lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás elosztásáról szóló 7/2018.(XI.02.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Hidas, 2020. október 26.



Berg Csaba                                                                                                        Dr. Tóth Attila

polgármester                                                                                                             jegyző