Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 02. 10

Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

2023.02.10.

Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (7), 58/B. §, 132. § (4) 115. § (1), 116. § (2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 62. §, 86. § (1) 134/E. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

A rendelet célja,hatálya

1. § A képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújt.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Szt. 3. §. (1)-(4a) bekezdésében, valamint az a 4. §. (2)-(3) bekezdésében meghatározott személyi körre.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által szervezett és nyújtott ellátásokra.

(3) E rendelet alkalmazásában a jövedelem, a család, a közeli hozzátartozó, az egyedül élő, a háztartás, a rendszeres pénzellátás, a keresőtevékenység, az egyedülálló, a szociális szolgáltató, a vagyon fogalmánál az Szt. hatályos paragrafusai az irányadók.

II. Fejezet

Települési támogatás

3. § (1) A Képviselő-testület a szociális rászorultságtól függően a jogosult részére

a) települési támogatást

aa) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez (a továbbiakban: lakhatási támogatás),

ab) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére (a továbbiakban: ápolási támogatás, s azon személyek, akik 2015. február 28-ig méltányossági ápolási díjra voltak jogosultak, 2015. március 1-jétől a települési támogatás e jogcímen nyújtott formájában részesülnek),

ac) egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való hozzájárulás (a továbbiakban: rendszeres gyógyszertámogatás)

b) rendkívüli települési támogatást biztosít.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben foglalt hatáskörök gyakorlását a temetési támogatás kivételével a Szociális Bizottságra ruházza át. A temetési támogatás a polgármester hatáskörébe tartózik.

(3) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet (a továbbiakban: kérelem) a Hidasi Polgármesteri Hivatalban lehet előterjeszteni szóban vagy írásban. Az eljárás hivatalból is megindítható.

(4) E rendeletben szabályozott ellátások igényléséhez a kérelmek e rendelet 1. 2. 3. 4. mellékletében, e célra rendszeresített nyomtatványon nyújthatók be.

4. §

Lakhatási támogatás

(1) Átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadásaik (villanyáram-, víz-, gázfogyasztás távhőszolgáltatás, csatornahasználat, szemétszállítási díj, lakbér, albérleti díj,) viseléséhez e rendeletben meghatározott feltételekkel települési támogatás keretén belül lakhatási támogatást nyújt.
(2) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában egy főre jutó havi jövedelme
a) 2 több személyes háztartás esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,
b) 3 egy személyes háztartás esetén a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
és a háztartás tagjai egyikének sincs Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona.
(3) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
(4) A lakhatási támogatás havi összege 2.000 Ft.
(5) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani. A lakhatási támogatás iránti kérelmet folyamatosan lehet benyújtani és évente meg kell újítani.
(6) A lakhatási támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A támogatás megállapításához csatolni kell
a) a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását, a kérelemnyomtatványban szereplő vagyonnyilatkozatát,
b) a lakás tulajdonviszonyáról szóló igazolást, illetve albérleti szerződést,
c) a természetbeni és pénzbeli szociális ellátás esetén a támogatott szolgáltatást szolgáltatói vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó iratot vagy másolatát.
(7) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában (közüzemi díjak egy részének, illetve egészének kérelmező helyett történő fizetése) illetve pénzbeli ellátásként havi rendszerességgel kell nyújtani, a kérelem benyújtása hónapjának első napjától.

Ápolási támogatás

5. § (1) Átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság a települési támogatás keretén belül a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére e rendeletben meghatározott feltételek esetén ápolási támogatást nyújt. (Kérelem 2. számú melléklet.)

(2) Ápolási támogatásra jogosult az a nagykorú hozzátartozó, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg, Hidas község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott lakó személy otthoni ápolását, gondozását végzi amennyiben

a)4 az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén 150 %-át és

b) az ápolási támogatást igénylő hozzátartozón kívül az ápolt családjában nincs más, folyamatosan otthontartózkodó, rendszeres pénzellátással rendelkező személy, aki az ápolási, gondozási feladatokat el tudná végezni.

(3) Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(4) Az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási támogatásra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg ápolási támogatás.

(5) Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha

a) az ápolt két hónapot meghaladó fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, kivéve ha

aa) a köznevelési intézményben eltöltött idő a nemzeti köznevelésről szóló törvényben a köznevelési intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,

ab) a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg,

ac) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg.

b) az Szt. 4. § (1) bekezdés i) pontja szerinti rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási támogatás összegét, ide nem értve azt a táppénzt, amelyet az ápolási támogatás folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységből adódó biztosítási jogviszony alapján – keresőképtelenné válás esetén – folyósítanak,

c) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,

d) keresőtevékenységet folytat és munkaideje – az otthon történő munkavégzés kivételével – a napi 4 órát meghaladja.

(6) Az ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy ápolási kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott.

e) az (5) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

(7) Az ápolt személy halála esetén az ápolási támogatás folyósítását az elhalálozás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(8) Az ápolás nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző több egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményeinek biztosításáról, orvosi vizsgálatokra, kezelésekre nem kíséri el, az esetleges vészhelyzet kialakulásának megelőzéséről nem gondoskodik.

(9) Az ápolás nem teljesítésének ellenőrzése céljából a családsegítő közreműködése igényelhető, ez esetben írásos felkérés alapján a családsegítő

a) a helyszínen ellenőrzi az ápolási kötelezettség teljesítését,

b) szükség esetén véleményt kér a háziorvostól az ápolt esetleges egészségromlásának okairól,

c) a döntésre jogosult szervet tájékoztatja az ellenőrzés eredményeiről.

(10) A Szociális Bizottság átruházott hatáskörében eljárva az ápolási támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását évente legalább egyszer felülvizsgálja. Ha a felülvizsgálat megállapítja, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, az ellátást a felülvizsgálatnak megfelelő összegben tovább kell folyósítani. Ha a felülvizsgálat eredményeként a jogosultság megszűnik, akkor az ellátás folyósítását a határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

(11) Az ápolási kötelezettség nem teljesítésével kapcsolatos jelzés, illetve az ápolási támogatás felülvizsgálata során az ápolás megfelelőségét a helyszínen ellenőrizni kell.

(12) Az ápolási támogatás havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.

(13) Az ápolási támogatás havi összege a más rendszeres pénzellátásban részesülő jogosult esetén a (12) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási támogatást kell megállapítani.”

Rendszeres gyógyszertámogatás

6. § (1)5 Települési támogatásként, az egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való hozzájárulás állapítható meg annak a személynek

a) aki közgyógyellátásra nem jogosult, és

b) akinél az egy főre számított havi családi jövedelemhatár a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 170 %-át, egyedül élő esetén 220 %-át nem haladja meg, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri, illetve meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 25 %-át.

(2) A gyógyszertámogatás havi összege: 4.000,-Ft.

(3) A gyógyszertámogatást egy évre kell megállapítani, a kérelem benyújtásának napjától.

(4) A gyógyszertámogatás iránti kérelmet az 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A támogatás megállapításához csatolni kell

- a család tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását, a háziorvos által kiadott és gyógyszertár által beárazott gyógyszerköltségről szóló igazolást.
III. Fejezet

Rendkívüli települési támogatás

7. § (1) Átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság és a Polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak, e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Rendkívüli települési támogatás igényelhető:

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére (a továbbiakban: létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott támogatás),

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére (a továbbiakban: rendkívüli gyógyszertámogatás), így különösen:

ba) azon személyek kiadásainak csökkentésére, akik nem rendszeres jelleggel, de esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer kiadást jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni, vagy

bb) azon családok támogatására, amelyekben az egyes családtagok eseti gyógyszer költsége együttesen olyan nagymértékű, hogy azt nem képesek viselni, vagy

c) gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra vagy

d) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.

(3) Rendkívüli települési támogatásra – a 10. §. bekezdéseiben foglalt kivétellel - az a személy jogosult, aki az (1) bekezdés szerint rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg

a)6 család esetében a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b)7 egyedül élő vagy egyedülálló esetében a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(4) A szociális bizottság és a polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.

8. § (1)8 A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott támogatás összege alkalmanként minimum 2.000 Ft, maximum 100 000 .- Ft.

(2) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott támogatás évente négy alkalommal nyújtható be.

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetben hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb két alkalommal, jövedelemre tekintet nélkül is megállapítható a támogatás a 7. §. (1) bekezdésében foglaltakat figyelembe véve.

9. § (1) Rendkívüli gyógyszertámogatásra benyújtott rendkívüli települési támogatás iránti igény megállapításának feltétele, hogy a kérelmező a kérelem benyújtásának időpontjában nem részesül közgyógyellátásban.

(2) Rendkívüli gyógyszertámogatás iránt benyújtott kérelem kötelező melléklete a gyógyszerek eseti vagy havi költségéről szóló háziorvosi, szakorvosi igazolás.

(3) A rendkívüli gyógyszertámogatás összege nem haladhatja meg a gyógyszer árának 100 %-át.

(4)9 A rendkívüli gyógyszertámogatás éves összege egy család esetében nem haladhatja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 70 %-át.

(5) Rendkívüli gyógyszertámogatásra megállapított rendkívüli települési támogatás természetben is, gyógyszerutalvány formájában adható.

10. § (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt rendkívüli települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg

a)10 család esetében a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét,

b)11 egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás összege 15.000 Ft.

(4) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

11. § (1) Ha kérelmező, illetve hatáskör gyakorlója a rendkívüli települési támogatás rendeltetésszerű felhasználását úgy látja biztosítottnak, pénzbeli támogatás helyett természetbeni juttatást nyújthat.

(2) Természetbeni ellátás lehet különösen:

a) vásárlási utalvány juttatása,

b) tartós élelmiszer vásárlása,

c) tüzelőanyag juttatása, közüzemi számlák kifizetése,

d) tankönyvvásárlás, tandíj,

e) gyógyszerutalvány.

(3) A támogatás célzott felhasználásához a Családsegítő Központ segítsége igényelhető.

(4) Ha a rendkívüli települési támogatást közüzemi díj megfizetése céljából igénylik, a támogatás közvetlenül a közüzem részére történő átutalással is folyósítható.

12. § (1) A megállapított rendkívüli települési támogatás folyósítása készpénzben (postai vagy házipénztári kifizetéssel) vagy természetbeni ellátás formájában (élelmiszer utalvány, gyógyszerutalvány) történhet.

(2) A kitöltött utalvány átvételét a támogatásban részesülők aláírásukkal igazolják. Az utalványokról a bizonylati rend szabályai szerint nyilvántartást kell vezetni.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

13. § Szociális alapszolgáltatások:

1.) étkeztetés
2.) házi segítségnyújtás
3.) családsegítés
4.) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
5.) támogató szolgáltatás

Étkeztetés

14. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk

miatt.

(2) Az (1) bekezdés jogosultsági feltételei:

- 60 év feletti korhatár
- egészségi állapot igazolása háziorvos, szakorvos által
- fogyatékosságról, pszichiátriai betegségről szakorvosi igazolás
- hajléktalan nyilatkozata a községben való tartózkodásról
(3) Az étkezés igénybevétele után fizetendő térítési díjakat a képviselő-testület határozza meg, mely jelen rendelet 5. számú melléklete. A térítési díjat a tárgyhó 28. napjáig kell kifizetni.
(4) Különös méltánylást érdemlő esetekben, - különösen elemi csapás, súlyos baleset, tartós munkanélküliség, illetőleg ellátatlanság, vagy egyéb rendkívüli élethelyzet fennállása esetén a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester határozatában, egyedi mérlegelés alapján méltányosságból mérsékelheti, vagy elengedheti az étkezés térítési díjának megfizetését, és eltekinthet a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek fennállásától is.
(5) Az ellátás iránti kérelmet a Hidasi Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani. Az ellátás iránti kérelemről I. fokon a polgármester dönt, II. fokon a fellebbezésekről a Képviselő-testület.
(6) Az étkeztetés Szakmai Programját mellékleteivel együtt a képviselő-testület hagyja jóvá.

Házi segítségnyújtás, családsegítés

15. § Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Gyvt. 40. §-a szerinti családsegítéssel együtt, a család- és gyermekjóléti szolgálatatásról, és a házi segítségnyújtás biztosításáról a Mecseknádasd- Hidas Szociális Intézményfenntartó Társulás (7695 Mecseknádasd, Felszabadulás u. 2/1.) keretében gondoskodik.

(2) A házi segítségnyújtás térítési díjairól a Szoc. tv. 92. § (1) bekezdés b) pontja alapján Mecseknádasd Község Önkormányzat Képviselő-testülete - mint a Társulás székhely önkormányzata- a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot. A megállapított díjakat tájékoztató jelleggel a 6. mellléklet tartalmazza.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

16. § Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Jelzőrendszeres Házi Segítségnyújtás működtetéséről a 80/2013.(VI.24.) KT számú határozatával Megállapodást kötött, a megbízott: Pécsvárad Város képviselő-testülete.

Támogató szolgáltatás

17. § Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Támogató szolgáltatás ellátásáról a Mecseknádasd- Hidas Szociális Intézményfenntartó Társulás (7695 Mecseknádasd, Felszabadulás u. 2/1.) keretében gondoskodik a Társulási megállapodásban foglaltak szerint.

Szociálpolitikai kerekasztal

18. § (1) A képviselő-testület a helyi szociális, gyermekvédelmi ellátó rendszer közötti információ nyújtására, állampolgárok nagy részét érintő döntések, intézkedések véleményezésére a helyi szociálpolitikai feladatok ellátásának elősegítésére, a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére. Az aktív korúak ellátására jogosultak jövőbeni helyzetének tervezése, értékelése céljából, Szociális Kerekasztalt hoz létre, öt éves időtartamra.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal tart ülést.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

a) Hidas Község Polgármestere, aki egyben a Szociálpolitikai Kerekasztal elnöke

b) Szociális Bizottság tagjai

c) Hidasi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

d) Hidasi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

e) Hidasi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője

f) A Hidasi Benedek Elek Német nemzetiségi Általános Iskola igazgatója

g) Védőnő

(2) Az elnök feladata a Szociálpolitikai Kerekasztal képviselete, az ülések összehívása, vezetése.

V. Fejezet

Hatályba léptető, átmeneti és záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet 2021. április 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 5/2016.(VI.03.) önkormányzati rendelet.

(4)12

(5) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A bevezető a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A (2) bekezdés a) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A (2) bekezdés b) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdése a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (3) bekezdés a) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (3) bekezdés b) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § (1) bekezdése a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A 9. § (4) bekezdése a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § (1) bekezdés a) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

12

A 19. § (4) bekezdését a Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte.