Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (III. 31.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2021. 04. 01

Hidas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (III. 31.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2021.04.01.

Hidas Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletben kihirdetett, és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvénnyel meghosszabbított veszélyhelyzetben Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testülete feladat és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban Kat.tv.) 46. § (4) bekezdésnek felhatalmazása alapján, továbbá az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Hidas Község Önkormányzat (a továbbiakban Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésekre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére. (a továbbiakban: anyakönyvi esemény).

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Polgármesteri Hivatal 7696. Hidas, Kossuth Lajos utca 50/II.

b) hivatali munkaidő: Hidas Község Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését formanyomtatványon kell kérni az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

(5) A közeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem köthető házasság, nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat vasárnap, január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvét vasárnap, húsvét hétfőn, május 1-jén, pünkösd vasárnap, pünkösd hétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24-26-án, továbbá ha a képviselő testület a köztisztviselői számára munkaszüneti nappá nyilvánítja a július 1-jét, akkor ezen a napon.

3. Az anyakönyvi események díjazása

4. § Hivatali helyiségben és hivatali helyiségen kívül munkaidőben történő anyakönyvi esemény lebonyolítása díjtalan.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény bonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt a mindenkori éves önkormányzati költségvetési rendeletben megállapított díjazás illeti meg.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Hidas Község Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről szóló 10/2017. (VIII.09.) önkormányzati rendelete.