Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2001. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

Hatályos: 2001. 11. 10- 2016. 12. 31

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2001. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

2001.11.10.

Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a köztisztviselők jogállásáról szóló, a 2001. évi XXXIV. Törvénnyel módosított 1992. évi XXIII. Törvény / továbbiakban Ktv./ 4. §-ának felhatalmazása alapján a Polgármesteri Hivatalban /továbbiakban Hivatal/ foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyát az alábbiak szerint szabályozza:

1/A. §

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1.- §.

/1/ E rendelet hatálya a jegyző, a polgármesteri hivatallal jogviszonyban álló köztisztviselő/K/ közszolgálati jogviszonyára terjed ki. Egyes ellátások a nyugállományú köztisztviselők vonatkozásában érvényesek, ezeket jelen rendelet külön jelöli, azon szabályokat a polgármester vonatkásában is alkalmazni kell /pl. illetményelőleg/.
/2/ E rendelet azokat a közszolgálati jogviszonyból származó jogosultságokat és kötelezettségeket szabályozza, amelyekre a képviselőt4estüelt a Ktv. Alapján lehetőséget kapott. A képviselőtestület hatásköre a különböző juttatások bevezetésére és a finanszírozási mérték meghatározására terjed ki. A juttatások mértékét, feltételeit és kifizetési szabályait a jegyző Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.
/3/ A részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőket e rendeletben szabályozott jogosultságok munkaidő arányosan illetik meg.
II. Fejezet

A munkaidő egyes szabályai

2. §

.

Munkaidő

/1/ A Polgármesteri Hivatal munkarendje:
- hétfőtől csütörtökig 7.30. órától 16.00 óráig
- pénteken 7.30-tól 14.00 óráig
/2/ A hivatal egyes köztisztviselőinek az eltérő munkaidő beosztását a jegyző határozza meg, figyelemmel arra, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselők heti munkaideje 40 óra.
/3/ A hivatal ügyfélfogadási ideje a következő:
- hétfő 8.00 órától 15.00 óráig
- szerda 8.00 órától 16.00 óráig
- csütörtök 8.00 órától 15.00 óráig
/ 4/ A teljes munkaidőben, valamint a legalább napi 6 órában foglalkoztatott köztisztviselő részére napi 30 perc munkaközi szünetet munkaidőben kell kiadni.
/5/ A rendkívüli munka és készenlét elrendeléséről, nyilvántartásáról és elszámolásának rendjéről a jegyző külön, a Közszolgálati szabályzatban rendelkezik.
III. Fejezet

Munkakörök, vezetői megbízások

3. §

.

/1/ A köztisztviselők munka – és feladatkörét az SZMSZ melléklete tartalmazza
A köztisztviselők munkaköri megnevezését ennek megfelelően a szakmai területre utaló kifejezéssel valamint a Ktv. Szerinti besorolás megnevezésével kell megállapítani /pl. építésügyi főtanácsos, gyámügyi tanácsos, szociális főelőadó stb./
/2/ a Képviselőtestület hivatalában - figyelembe véve a jogszabályok vonatkozó rendelkezéseit, azaz a település 3000 főnél kisebb lakosságszámát –á a jegyzői kinevezésen túlmenően vezetői megbízás nem adható. /pl. osztályvezetői stb./
IV. Fejezet

A köztisztviselők díjazása

Illetményalap

4. §

.

/1/ A köztisztviselő a közszolgálati jogviszony alapján havonta illetményre jogosult. Az illetményt száz forintra kerekítve kell megállapítani. Az illetmény alapilletményből, valamint illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll.
/2/ Az illetményalapot a képviselőtestület évente, a költségvetési rendeletében állapíthat meg az államigazgatásban érvényes illetményalap figyelembevételével – úgy, hogy az nem haladhatja meg az államigazgatásban érvényes, központilag megállapított illetményalap mértékét, illetve annál legfeljebb 10 %-ponttal lehet alacsonyabb, és nem lehet kisebb a helyi önkormányzat képviselőtestülete által megállapított előző évi illetményalapnál.
/3/ Az illetményalap összege a Ktv-ben foglalt rendelkezések alapján 30.600,-Ft, amely mértéket a 2001. július 1. után kinevezett köztisztviselők vonatkásában kell alkalmazni.

Illetménykiegészítés

5. §

.

/1/ A Ktv. 44./A. §-a alapján a képviselőtestület évente, a költségvetési rendeletben, a tárgyévre vonatkozóan a köztisztviselőknek illetménykiegészítést állapíthat meg, valamennyi felsőfokú köztisztviselő részére. Az i8lletménykiegészités mértéke községi önkormányzatnál a köztisztviselő alapilletményének 10 %-a lehet.

Képzettségi pótlék

6. §

.

/1/ A Ktv-ben meghatározott illetménypótlékra jogosító munkakörök a Polgármesteri hivatalban nincsenek, így az alábbiak szabályozására a jelen rendelet nem terjed ki:
- idegen nyelv tudási pótlékű
- gépjármű vezetői pótlék
- egészségügyi pótlék
- képzettségi pótlék.
V. Fejezet

Egyéb juttatásokra vonatkozó szabályok

Szociális, kulturális és egészségügyi juttatások

7. §

.

Munkába járással kapcsolatos támogatás

/1/ A köztisztviselőnek a munkába járáshoz szükséges közlekedési bérlet megvásárlásához támogatás jár, amelynek összege a bérlet árának 80 %-a.
/2/ A támogatás igénybevételének módját a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

8. §

.

Lakásépítés és vásárlás támogatása

/1/ A köztisztviselő életkörülményeinek javítása céljából lakásvásárláshoz, cseréhez, lakásépítéshez vagy bővítéshez, lakótelek vásárláshoz /továbbiakban lakásépítés/ kamatmentes, visszatérítendő támogatásban és vissza nem térítendő támogatásban részesíthető.
/2/ A lakásépítési alapot a tárgyévi költségvetésből, a korábbi évek pénzmaradványából és a beruházási , a lakásépítési alapból kapott támogatás tárgyévi törlesztéséből lehet képezni. A tárgyévi támogatás összegét a képviselőtestület a költségvetési rendeletében határozza meg.
/3/ A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 200.000,-ft lehet. Amennyiben kamatmentes visszatérítendő támogatást is kap a köztisztviselő, úgy a kétféle juttatás együttes összege maximum 400.000 Ft lehet, a tárgyévi költségvetésben meghatározott összeg erejéig.
/4/ A visszatérítendő támogatások esetében a visszatérítés időtartama maximum 5 év lehet, a törlesztések összegét ennek megfelelően kell megállapítani.
/5/ Amennyiben a köztisztviselő – az erre a célra vonatkozó, első lakáshoz jutók támogatását érintő helyi önkormányzati rendelet alapján is jogosult önkormányzati támogatásra, és azt igényli és meg is kapja – úgy a munkáltatótól részére juttatott támogatás összege az első lakáshoz jutók támogatásának összegével csökken, a kétféle támogatásra teljes összegben nem jogosult. Amennyiben a támogatást kérő köztisztviselő házastársa is köztisztviselő, vagy más miatt támogatandó személy, a támogatás ugyanazon célra csak egyikőjük részére jár.
/6/ A lakásépítési támogatásokra vonatkozó részletes szabályokat a közszolgálati szabályzat tartalmazza.

9. §

.

Albérleti támogatás

/1/ A köztisztviselő kérelmére albérleti díj hozzájárulásban részesíthető.
/2/ A hozzájárulás fedezetéül havonta maximum az illetményalap 30 %-ának megfelelő összeg használható fel, az éves költségvetésben erre a célra megállapított keret terhére és mértékéig.
/3/ Az albérleti támogatás megállapításának feltételeit, kifizetésének módját a Közszolgálati Szabályzatban kell rögzíteni.

10. §

.

Üdülési hozzájárulás

/1/ Az éves költségvetése megállapításakor a Képviselőtestület üdülési hozzájárulás céljára üdülési csekkek beszerzésére előirányzatot tervezhet. Az önkormányzat alkalmazásában álló közalkalmazottakra vonatkozó szabályokról az intézményvezetők rendelkeznek. A köztisztviselők üdülési hozzájárulásának szabályairól a Közszolgálati Szabályzat rendelkezik.
/2/ Az üdülési hozzájárulás fedezetéül a Képviselőtestület köztisztviselőnként évente a hatályos adójogszabályokban megjelölt adómentes összegnek megfelelő összegű fedezetet biztosíthat, éves költségvetésében. .

11. §

.

Illetményelőleg

/1/ A köztisztviselők – ideértve a polgármestert is – átmeneti anyagi gondjaik enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthetők.
/2/ Az illetményelőleg összege maximum a tárgyévi illetményalap összegének 5-sdzöröse lehet.
/3/ Az illetményelőleg összegét 6 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetnie a köztisztviselőnek, a polgármesteri hivatal pénztárába.
/4/ Az illetményelőleg legfeljebb évente egy alkalommal, továbbá az előző illetményelőleg teljes visszafizetését követő 6 hónapon túl igényelhető, igénybevételének módjáról a közszolgálati szabályzat rendelkezik.

12. §

.

Családalapítási támogatás

/1/ A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a hivatalban dolgozó köztisztviselőt gyermeke születése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban kell részesíteni.
/2/ A támogatás mértéke gyermekenként 10.000 Ft.
/3/ A támogatás igénybevételének módjáról és feltételeiről a Közszolgálati Szabályzat rendelkezik.

13. §

.

Beiskolázási támogatások

/1/ A köztisztviselő alap- , közép- és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeke/i./ után beiskolázási támogatásban részesíthető.
/2/ A beiskolázási támogatásra a képviselőtestület éves költségvetésében az érvényben lévő illetményalap kétszeresének megfelelő összeget biztosit
/3/ Jelen beiskolázási támogatásra attól függetlenül jogosult a köztisztviselő, hogy más szervezetektől ezen a jogcímen kapott-e támogatást.
/4/ A beiskolázási segély igénybevételének szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

14. §

.

Iskoláztatási támogatás

/1/ A köztisztviselő iskolarendszerű, vagy nem iskolarendszerű tanfolyami képzése esetén iskoláztatási támogatásban részsül, amely támogatás havi összegben, vagy a fizetendő tandíj esedékességekor, kérelemre állapítandó meg.
/2/ Iskoláztatási támogatás céljára a Képviselőtestület éves költségvetésében legfeljebb az illetményalap kétszeresének megfelelő összeget különít el.
/3/ Az iskoláztatási támogatásban részesített köztisztviselővel tanulmányi szerződést kell kötni, az erre vonatkozó szabályokat, valamint az iskoláztatási támogatás igénylésének módját és feltételeit, szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

15. §

.

Szociális támogatások

/1/ A jogviszonyban álló köztisztviselő részére – rendkívüli élethelyzet bekövetkezésekor – rendkívüli szociális támogatás adható. Ennek formái:
- szociális segély
- temetési segély
/2/ A rendkívüli szociális támogatásra a képviselőtestület éves költségvetésében különít el összeget.
/3/ Temetési segély, a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója eltemettetése okán, kérelmére, annak a jogviszonybanálló köztisztviselőnek is megállapitható, aki az önkorményzattól, a helyi szociális rendelet alapján már részesült temetkezési támogatásban. A támogatás összege 10.000 Ft.
/4/ A szociális segély mértéke legfeljebb 20.000 Ft.
/5/ A rendkívüli szociális támogatások igénybevételének egyéb feltételeit, módját a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
VI. Fejezet

Kegyeleti gondoskodás

14. §

.

Kegyeleti támogatás

/1/ A Ktv. 49/m. §. Szerint „az elhunyt köztisztviselőt a jegyző a közszolgálat halottjává nyilváníthatja.”
/2/ A közszolgálat halottjának nyilvánított személy temetési költségeit részben vagy egészben, a jegyző döntésének megfelelően az önkormányzat átvállalja.
VII. Fejezet

A nyugállományú köztisztviselők támogatása

15. §

.

/1/ A hivatalból nyugállományba vonult köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.
/2/ Szociális és kegyeleti támogatás céljára az önkormányzat a költségvetésében fedezetet biztosit /szociális keret/, amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.
/3/ A szociális keret terhére nyújtható pénzbeli és természetbeni támogatások:
a./ eseti szociális segély,
b./ jövedelem-kiegészítés
c./ temetési segély
d./ kedvezményes étkeztetés
e./ kedvezményes üdültetés
/4/ A szociális és kegyeleti támogatások igénybevételének feltételeit, módját a Közszolgálati Szabályzatban kell megállapítani.
VIII. Fejezet

A köztisztviselő eredményes munkájának elismerése

Az eseti jutalmazás és a céljutalom megállapításának szabályai

16. §

.

/1/ A hivatal eredményes tevékenysége érdekében teljesített szorgalma, példamutató munkavégzésért, a szervezet szempontjából fontos, váratlanul jelentkező feladatok elvégzésérét, ezen eredmények közvetlen, rövid időn belül történő ösztönzésére, valamint a Július 1., a Köztisztviselők Napja alkalmából, a hivatal köztisztviselői jutalomban részesíthetők.
/2/ Az eseti jutalomkeret mértékét a képviselőtestet az éves költségvetésben határozza meg.
/3/ A jutalom megállapítása a jegyző feladata, annak kifizetésére a polgármester egyetértésével kerül sor.
IX. Fejezet

Záró rendelkezések

17. §

.

/1/ A IV-VIII. Fejezetbe foglalt juttatásokat legkorábban a 2002. évi költségvetésének megállapításával együtt dönti el a képviselőtestület.
/2/ Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2001. július 1-től kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg az önkormányzat 10/1992./XI.2./ számú rendelete hatályát veszíti.
A rendelet kihirdetve 2001. november 10-én.