Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2011. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés szabályairól és díjairól

Hatályos: 2011. 03. 01- 2017. 04. 18

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2011. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés szabályairól és díjairól

2011.03.01.

Szászvár Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv-ben fogalt felhatalmazás, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló, 1982. évi 17. tvr. 42/A. § 141 bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1/A. §

A rendelet hatálya

1. § /1/ Jelen rendelet hatálya kiterjed mindazon házasságkötési eljárásokra, amelyek Szászvár nagyközség, valamint a körjegyzőséghez tartozó települések közigazgatási területén köttetnek.

121 A rendelet hatálya kiterjed mindazon anyakönyvvezetőkre, akik közreműködnek az /1/ bekezdésben meghatározott házasságkötéseknél.

Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés

2. § /1/ A Szászvári Polgármesteri Hivatal házasságkötési eljárásainak hivatalos helyszínei a következők:

- Szászváron a Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme Faluház, Szászvár
Magyaregregyen a Kossuth utca 63. szám alatt található házasságkötő terem.
131 Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, amelynek helyszíne az /1/ bekezdésben rögzítettektől eltér.

3. § /1/ Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell, írásban előterjeszteni.

121 A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző dönt.
131 A kérelem elbírálása előtt a jegyző, vagy megbízásából az anyakönyvvezető a helyszínen szemlét tart annak megállapítása érdekében, hogy a jogszabályi feltételek fennállnak-e. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséhez szükséges , hogy a megjelölt helyszín megfeleljen az általános közegészségügyi,
valamint munkabiztonsági követelményeknek . Az engedélyezésnek további feltétele, hogy a kérelmezők az anyakönyvvezető helyszínre szállítását megszervezzék, saját költségükön - kivéve, ha erre az anyakönyvvezető nem tart igényt.
141 A jegyző a szemléről készült feljegyzés alapján bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.

Hivatali időn kívüli házasságkötés

4. § /1/ A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre pénteki napokon 14 órától 18 óráig, szombaton pedig 10 órától 18 óráig kerülhet sor, kivéve, ha ezen napok a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok.

121 A hivatali munkaidőn . kívüli házasságkötést írásban kell kérelmezni, szintén a házasságkötési szándék bejelentésével egyidőben
131Az /1/ bekezdés szerinti kérelem ügyében, az eljáró anyakönyvvezetővel történő egyeztetés után a jegyző dönt.
141 Nem tartható hivatali munkaidőn túl házasságkötés délelőtt 10 óra előtt, illetve délután 18 óra után.

Díjfizetési kötelezettség

5. § /1/ A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról szóló rendelkezéseket jelen rendelet melléklete tartalmazza.

121 Mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól a házasulandók, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.
131 Rendkívüli körülménynek tekintendő, ha a házasulók bármelyike súlyos, életveszélyes egészségi állapota azt indokolja, vagy ha mozgáskorlátozottsága , egyéb egészségi állapota, kora miatt a hivatalos helyiségben megjelenni nem tud.
141 A díj megállapításánál egy anyakönyvvezető közreműködését kell figyelembe venni. Amennyiben más személy közreműködése a házasulandók szándékai szerint szükséges, úgy azon személy díjazásáról külön kell gondoskodniuk /pl. élőzene, versmondó stb./
151 A díj megfizetése a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés jegyzői engedélyezésének előfeltétele.
161 A díj megfizetése átutalással a szászvári Polgármesteri Hivatal költségvetési számlájára, vagy a házipénztárba készpénzben történő befizetéssel lehetséges.
171 A díj összege a Hivatal bevételét képezi, abból az anyakönyvvezető díjazását, valamint a házasságkötéshez szükséges kellékek beszerzését kell fedezni.

Záró rendelkezések

6. § /1/ Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. rendelkezéseit kell alkalmazni.

121 Jelen rendelet 2011. március 1-én lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

6/A. § Kihirdetési záradék:

Jelen rendelet a Szászvári Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel kihirdetve 2011. március 1-én.

6/B. § Melléklet a 2 /2011./111.1./ számú önkormányzati rendelethez

A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés díjai

/Polgármesteri Hivatal bevétele, számla ellenében fizetendő összeg/
1./ Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja
15.000 Ft
2.1 Hivatali munkaidőn túli házasságkötés díja
15.000 Ft
/hivatali helyiségen kívül és munkaidőn túli házasságkötés díja összesen 30.000 Ft/
3./ Anyakönyvvezető díja :
- hivatali helyiségben, munkaidőn túli házasságkötés esetén 8.000 Ft
- hivatali helyiségen kívül, munkaidőn túli házasságkötésnél 10.000 Ft
/Amennyiben az anyakönyvvezető a munkaidő-kedvezményt választja, úgy díjazás nem illeti meg./