Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, a 13/2003./VIII.21./ számú, a 3/2010./III.10./számú, a 4/2011./III.19./ számú, és az 1/2014./II.28./ számú önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben

Hatályos: 2014. 02. 28- 2023. 02. 08

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, a 13/2003./VIII.21./ számú, a 3/2010./III.10./számú, a 4/2011./III.19./ számú, és az 1/2014./II.28./ számú önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben1

2014.02.28.

Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló, a 2001. évi XXXIV. Törvénnyel módosított 1992. évi XXIII. Törvény / továbbiakban Ktv./ 4. §-ának felhatalmazása alapján a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatalban /továbbiakban Hivatal/ foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyát az alábbiak szerint szabályozza:

A 13/2003./VIII 21.I sz. rendelet szerint:
A 2003. évi XLV.tv. a Ktv-t ismételten módosította, az ebben kapott felhatalmazás alapján, valamint a korábban megalkotott, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet polgármesteri hivatali munkarendjére vonatkozó rendelkezéseivel összhangban - a képviselő-testület eredeti rendeletét az alábbiak szerint módosítja:
1. fejezet Bevezető rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya a jegyző, a polgármesteri hivatallal jogviszonyban álló köztisztviselő/KI közszolgálati jogviszonyára terjed ki. Egyes ellátások a nyugállományú köztisztviselők vonatkozásában érvényesek, ezeket jelen rendelet külön jelöli, azon szabályokat a polgármester vonatkásában is alkalmazni kell /pl. illetményelőleg/.

(2) E rendelet azokat a közszolgálati jogviszonyból származó jogosultságokat és kötelezettségeket szabályozza, amelyekre a képviselőtestület a Ktv. Alapján lehetőséget kapott. A képviselőtestület hatásköre a különböző juttatások bevezetésére és a finanszírozási mérték meghatározására terjed ki. A juttatások mértékét, feltételeit és kifizetési szabályait a jegyző Közszolgálati Szabályzatban határozza meg.
(3) A részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőket e rendeletben szabályozott jogosultságok munkaidő arányosan illetik meg.
Módosította: 13/2003./VIII.21.I sz. rendelet
II. Fejezet

A munkaidő egyes szabályai 2. §.

(1) A Polgármesteri Hivatal munkarendje:
hétfő, kedd, csütörtök 7.30 órától 16.30 óráig szerda 7.30 órától 16.30 óráig
péntek 7.30 órától 13.30 óráig
(2) A hivatal egyes köztisztviselőinek az eltérő munkaidő beosztását a jegyző határozza meg, figyelemmel arra, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselők heti munkaideje 40 óra.
(3) A hivatal ügyfélfogadási ideje a következő: hétfő 8.00 órától 15.00 óráig
szerda 8.00 órától 16.00 óráig
csütörtök 8.00 órától 15.00 óráig
(4) A teljes munkaidőben, valamint a legalább napi 6 órában foglalkoztatott köztisztviselő részére napi 30 perc munkaközi szünetet munkaidőben kell kiadni.
(5) A rendkívüli munka és készenlét elrendeléséről, nyilvántartásáról és elszámolásának rendjéről ajegyző külön, a Közszolgálati szabályzatban rendelkezik.
III. Fejezet

Munkakörök, vezetői megbízások

3. §

.

(1) A köztisztviselők munka - és feladatkörét az SZMSZ melléklete tartalmazza
A köztisztviselők munkaköri megnevezését ennek megfelelően a szakmai területre utaló kifejezéssel valamint a Ktv. szerinti besorolás megnevezésével kell megállapítani /pl. építésügyi főtanácsos, gyámügyi tanácsos, szociális főelőadó stb./
(2) a Képviselőtestület hivatalában - figyelembe véve a jogszabályok vonatkozó rendelkezéseit, azaz a település 3000 főnél kisebb lakosságszámát - a jegyzői kinevezésen túlmenően vezetői megbízás nem adható. /pl. osztályvezetői stb./
IV. Fejezet

A köztisztviselők díjazása Illetményalap

4. § .

(1) A köztisztviselő a közszolgálati jogviszony alapján havonta illetményre jogosult. Az illetményt száz forintra kerekítve kell megállapítani. Az illetmény alapilletményből, valamint illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll.
(1a) A köztisztviselő a közszolgálati jogviszony alapján havonta illetményre jogosult. Az illetményt száz forintra kerekítve kell megállapítani. Az illetmény alapilletményből, valamint illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll.
(2) Az illetményalapot a képviselőtestület évente, a költségvetési rendeletében állapíthat meg az államigazgatásban érvényes illetményalap figyelembevételével - úgy, hogy az nem haladhatja meg az államigazgatásban érvényes, központilag megállapított illetményalap mértékét, illetve annál legfeljebb 10 %-ponttal lehet alacsonyabb, és nem lehet kisebb a helyi önkormányzat képviselőtestülete által megállapított előző évi illetményalapnál.
Módosította a 312010./Ill l./ sz. rendelet
(3)Az illetményalap összegének megállapítása a mindenkori éves költségvetési törvényben történik, ennek összegétől eltérni nem lehet.

Illetménykiegészítés 5. §.

Azl/2014.111.28.// sz. rendelet módosítja az 111és 121bekezdést, hatályos 2014.01.01-től
(1) A képviselő-testület valamennyi felsőfokú végzettségű köztisztviselő részére, egységesen 20 % illetménykiegészítést állapít meg, amelyet a köztisztviselő alapilletménye figyelembe vételével kell megállapítani.
(2) A középiskolai végzettségű köztisztviselők részére a képviselő-testület, egységesen 20 % illetménykiegészítést állapít meg, amelynek alapja a köztisztviselő alapilletménye.
Képzettségi pótlék 6. §.
(1) A Ktv-ben meghatározott illetménypótlékra jogosító munkakörök a Polgármesteri hivatalban nincsenek, így az alábbiak szabályozására ajelen rendelet nem terjed ki:
idegen nyelv tudási pótlék gépjármű vezetői pótlék egészségügyi pótlék képzettségi pótlék.
1. fejezet
Egyéb juttatásokra vonatkozó szabályok Szociális, kulturális és egészségügyi juttatások 7. §.

Munkába járással kapcsolatos támogatás

Módosította a 312010./Ill l./ sz. rendelet
(1) Amennyiben a dolgozó állandó lakcíme nem Szászvár, illetve a körjegyzőség településein található, és a közlekedés csak személygépkocsival oldható meg, úgy a jegyző utasítása alapján ebben az esetben is az adott viszonylatban érvényes közlekedési bérlet árának legfeljebb 80 %-a fizethető ki közlekedési költségtérítésként, a bérlet, illetve az annak megvásárlását igazoló számla bemutatása nélkül.
(2) A támogatás igénybevételének módját a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
Kiegészítette a 3/2010.IIIL1./ sz. rendelet
7/A §
Módosította a 412011./IIL 19./ sz. rendelet
(1) A képviselő-testület a köztisztviselők un. Cafetéria-juttatásának mértékét - figyelemmel a vonatkozó jogszabályokra - a mindenkori köztisztviselői illetményalap 5- szörösében állapítja meg 2011. január hó l-től.
(2) A caffetéria-juttatás biztosításához a képviselő-testület a tárgyévi költségvetésében biztosít fedezetet úgy, hogy az /1/ bekezdésben megállapított összeg a juttatások után fizetendő munkáltatói adót is tartalmazza.
(3) A köztisztviselők által választható juttatásokkal, azok igénybevételével, nyilvántartásával, elszámolásával foglalkozó részletes rendelkezéseket a jegyző által elkészített Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

8. § .

Lakásépítés és vásárlás támogatása

(1) A köztisztviselő életkörülményeinek javítása céljából lakásvásárláshoz, cseréhez, lakásépítéshez vagy bővítéshez, lakótelek vásárláshoz /továbbiakban lakásépítés/ kamatmentes, visszatérítendő támogatásban és vissza nem térítendő támogatásban részesíthető.
(2) A lakásépítési alapot a tárgyévi költségvetésből, a korábbi évek pénzmaradványából és a beruházási , a lakásépítési alapból kapott támogatás tárgyévi törlesztéséből lehet képezni. A tárgyévi támogatás összegét a képviselőtestület a költségvetési rendeletében határozza meg.
(3) A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 200.000,-Ft lehet. Amennyiben kamatmentes visszatérítendő támogatást is kap a köztisztviselő, úgy a kétféle juttatás együttes összege maximum 400.000 Ft lehet, a tárgyévi költségvetésben meghatározott összeg erejéig.
(4) A visszatérítendő támogatások esetében a visszatérítés időtartama maximum 5 év lehet, a törlesztések összegét ennek megfelelően kell megállapítani.
(5) Amennyiben a köztisztviselő - az erre a célra vonatkozó, első lakáshoz jutók támogatását érintő helyi önkormányzati rendelet alapján is jogosult önkormányzati támogatásra, és azt igényli és meg is kapja - úgy a munkáltatótól részére juttatott támogatás összege az első lakáshoz jutók támogatásának összegével csökken, a kétféle támogatásra teljes összegben nem jogosult. Amennyiben a támogatást kérő köztisztviselő házastársa is köztisztviselő, vagy más miatt támogatandó személy, a támogatás ugyanazon célra csak egyikőjük részére jár.
(6) A lakásépítési támogatásokra vonatkozó részletes szabályokat a közszolgálati szabályzat tartalmazza.

9. § .

Albérleti támogatás

(1) A köztisztviselő kérelmére albérleti díj hozzájárulásban részesíthető.
(2) A hozzájárulás fedezetéül havonta maximum az illetményalap 30 %-ának megfelelő összeg használható fel, az éves költségvetésben erre a célra megállapított keret terhére és mértékéig.
(3) Az albérleti támogatás megállapításának feltételeit, kifizetésének módját a Közszolgálati Szabályzatban kell rögzíteni.

10. § .

Üdülési hozzájárulás

(1) Az éves költségvetése megállapításakor a Képviselőtestület üdülési hozzájárulás céljára üdülési csekkek beszerzésére előirányzatot tervezhet. Az önkormányzat alkalmazásában álló közalkalmazottakra vonatkozó szabályokról az intézményvezetők rendelkeznek. A köztisztviselők üdülési hozzájárulásának szabályairól a Közszolgálati Szabályzat rendelkezik.
(2) Az üdülési hozzájárulás fedezetéül a Képviselőtestület köztisztviselőnként évente a hatályos adójogszabályokban megjelölt adómentes összegnek megfelelő összegű fedezetet biztosíthat, éves költségvetésében . .

11. § .

Illetményelőleg

(1) A köztisztviselők - ideértve a polgármestert is - átmeneti anyagi gondjaik enyhítése érdekében illetményelőlegben részesíthetők.
(2) Az illetményelőleg összege maximum a tárgyévi illetményalap összegének -szöröse lehet.
(3) Az illetményelőleg összegét 6 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetnie a köztisztviselőnek, a polgármesteri hivatal pénztárába.
(4) Az illetményelőleg legfeljebb évente egy alkalommal, továbbá az előző illetményelőleg teljes visszafizetését követő 6 hónapon túl igényelhető, igénybevételének módjáról a közszolgálati szabályzat rendelkezik.

12. § .

Családalapítási támogatás

(1) A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a hivatalban dolgozó köztisztviselőt gyermeke születése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban kell részesíteni.
(2) A támogatás mértéke gyermekenként 10.000 Ft.
(3) A támogatás igénybevételének módjáról és feltételeiről a Közszolgálati Szabályzat rendelkezik.

13. § .

Beiskolázási támogatások

(1) A köztisztviselő alap- , közép- és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeke/i./ után beiskolázási támogatásban részesíthető.
(2) A beiskolázási támogatásra a képviselőtestület éves költségvetésében az érvényben lévő illetményalap kétszeresének megfelelő összeget biztosit
(3) Jelen beiskolázási támogatásra attól függetlenül jogosult a köztisztviselő, hogy más szervezetektől ezen a jogcímen kapott-e támogatást.
(4) A beiskolázási segély igénybevételének szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

14. § .

Iskoláztatási támogatás

(1) A köztisztviselő iskolarendszerű, vagy nem iskolarendszerű tanfolyami képzése esetén iskoláztatási támogatásban részsül, amely támogatás havi összegben, vagy a fizetendő tandíj esedékességekor, kérelemre állapítandó meg.
(2) Iskoláztatási támogatás céljára a Képviselőtestület éves költségvetésében legfeljebb az illetményalap kétszeresének megfelelő összeget különít el.
(3) Az iskoláztatási támogatásban részesített köztisztviselővel tanulmányi szerződést kell kötni, az erre vonatkozó szabályokat, valamint az iskoláztatási támogatás igénylésének módját és feltételeit, szabályait a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

15. § .

Szociális támogatások

(1) A jogviszonyban álló köztisztviselő részére - rendkívüli élethelyzet bekövetkezésekor - rendkívüli szociális támogatás adható. Ennek formái:
szociális segély temetési segély
(2) A rendkívüli szociális támogatásra a képviselőtestület éves költségvetésében különít el összeget.
(3) Temetési segély, a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója eltemettetése okán, kérelmére, annak a jogviszonyban álló köztisztviselőnek is megállapítható, aki az önkormányzattól, a helyi szociális rendelet alapján már részesült temetkezési támogatásban. A támogatás összege 10.000 Ft.
(4) A szociális segély mértéke legfeljebb 20.000 Ft.
(5) A rendkívüli szociális támogatások igénybevételének egyéb feltételeit, módját a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.
V. Fejezet

Kegyeleti gondoskodás

16. § Kegyeleti támogatás

(1) A Ktv. 49/m. §. Szerint „az elhunyt köztisztviselőt a jegyző a közszolgálat halottjává nyilváníthatja."
(2) A közszolgálat halottjának nyilvánított személy temetési költségeit részben vagy egészben, ajegyző döntésének megfelelően az önkormányzat átvállalja.
VI. Fejezet

A nyugállományú köztisztviselők támogatása 17. §.

(1) A hivatalból nyugállományba vonult köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.
(2) Szociális és kegyeleti támogatás céljára az önkormányzat a költségvetésében fedezetet biztosít /szociális keret/, amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.
(3) A szociális keret terhére nyújtható pénzbeli és természetbeni támogatások: a./ eseti szociális segély,
b./ jövedelem-kiegészítés c./ temetési segély
e./ temetési segély
d./ kedvezményes étkeztetés e./ kedvezményes üdültetés
(4) A szociális és kegyeleti támogatások igénybevételének feltételeit, módját a Közszolgálati Szabályzatban kell megállapítani.
VII. Fejezet

A köztisztviselő eredményes munkájának elismerése

Az eseti jutalmazás és a céljutalom megállapításának szabályai 18. §.
(1) A hivatal eredményes tevékenysége érdekében teljesített szorgalma, példamutató munkavégzésért, a szervezet szempontjából fontos, váratlanul jelentkező feladatok elvégzésérét, ezen eredmények közvetlen, rövid időn belül történő ösztönzésére, valamint a Július 1., a Köztisztviselők Napja alkalmából, a hivatal köztisztviselői jutalomban részesíthetők.
(2) Az eseti jutalomkeret mértékét a képviselőtestület az éves költségvetésben határozza meg.
(3) A jutalom megállapítása a jegyző feladata, annak kifizetésére a polgármester egyetértésével kerül sor.
VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § .

módosította: J/2014./IL28.!/ sz. rendelet
(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azonban az illetménykiegészítések megállapításának kezdő időpontja 2014. január 1. Ezzel egyidejűleg az önkormányzat 10/1992./XI.2./ számú rendelete hatályát veszíti.
1

Az önkormányzati rendeletet a Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.