Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015 (IX.4.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram működtetéséről

Hatályos: 2015. 09. 05- 2016. 06. 30

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015 (IX.4.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram működtetéséről

2015.09.05.

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén a szociális földprogramot hosszú távon működtesse. Ennek érdekében a családi szükségletek kielégítését szolgáló „gazdálkodást segítő támogatás nyújtását” lehetővé tegye, annak lehetőségét szabályozza és ezáltal segítséget nyújtson a szociálisan rászorulók részére.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Szászvár Nagyközség lakosaira.

Gazdálkodást segítő támogatás

3. § (1) A gazdálkodást segítő támogatás célja, hogy a családi szükségletek kielégítése.

(2) Az (1) bekezdés szerinti családi szükségletek kielégítését szolgáló támogatás természetben nyújtott szociális ellátás.

(3) A szociális földprogram keretén belül természetben nyújtott szociális ellátásnak minősül különösen:

a) baromfifélék biztosítása,

b) élőállat takarmány biztosítása,

c) mezőgazdasági szakmai tanácsadás.

A támogatás formái és mértéke

4. § (1) Szociális földprogramban az a személy vehet részt, aki az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvénnyel (továbbiakban: Éltv.), az Éltv. végrehajtására kiadott jogszabállyal, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvénnyel összhangban állattartásra alkalmas feltételekkel rendelkezik, valamint

a) akinek legalább egy éve bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Szászváron, és

b) rendszeres szociális segélyben, vagy

c) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, vagy

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

e) álláskereső, regisztrált munkanélküli, vagy

f) megváltozott munkaképességű, vagy

g) nyugdíjas.

(2) A szociális földprogramban a közös háztartásban élő személyek közül egy személy vehet részt.

(3) A szociális földprogramban részt vevők önkéntes alapon, az e rendelet 2. számú melléklete szerinti együttműködési megállapodás megkötésével vállalhatják a részvételt.

(4) A szociális földprogramban való részvételre vonatkozóan az együttműködési megállapodást az ügyrendi feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: bizottság) döntését követően a polgármester köti meg a támogatottal 2015. szeptember 15-ig.

5. § A Képviselő-testület a szociális földprogram megvalósításához szükséges szaktanácsadást külső megbízottal történő megállapodás útján biztosítja.

6. § (1) A szociális földprogramban való részvételi szándékot a bizottsághoz címzett, a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szociális ügyintézőjénél benyújtandó írásos kérelem formájában – a jogosultság igazolása mellett - lehet benyújtani 2015. szeptember 11. napjáig.

(2) A Hivatal a kérelmezők lakókörnyezetében környezettanulmány végzését szervezheti, melynek elvégzését a kérelmező tűrni köteles.

7. § (1) A szociális földprogram keretében megtermelt valamennyi termékek teljes egészében a szociális földprogramban résztvevőt illeti meg.

(2) A Képviselő-testület a szociális földprogramban résztvevő számára a 3. § (3) bekezdés szerinti szolgáltatásokért résztvevőnként 25.460.- Ft. támogatást nyújt.

8. § A szociális földprogramban résztvevő köteles:

(1) szakmai képzésen részt venni és a szaktanácsadást igénybe venni,

(2) udvarában a használatába adott mezőgazdasági juttatások felhasználásáról a jó gazda gondosságával gondoskodni,

(3) a programban szerzett tapasztalatait saját illetve családja megélhetésének javítása érdekében a jövőben is hasznosítani.

8/A. § Amennyiben a szociális földprogramban résztvevő az együttműködési megállapodásból eredő kötelezettségét nem teljesíti, úgy a bizottság a megállapodást jogosult azonnali hatállyal felmondani.

Működési szabályok

9. § A támogatott személyek, családok köréről, jogairól, kötelezettségeiről, a támogatási eljárás rendjéről jelen rendelet 1. számú mellékletét képező Szervezeti- és Működési Szabályzat rendelkezik.

Záró rendelkezések

10. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2016. június 30. napon hatályát veszti.